No Doubt – Push and Shove

No Doubt - Push and Shove

2012, Interscope Records / Universal Music Slovenia

Katere so težave, ki mučijo 26 letnega človeka? Ali jih sploh ima? Da, ima jih, tudi če se jih ne zaveda. Skratka, ali se jih zaveda in jih sproti rešuje, ali pa gre skozi življenje kot fijakarski konj. Če ne drugega je zadnji album kalifornijskih No Doubt produkt dolgoletnega prijateljevanja članov zasedbe, želje po (skupnem) ustvarjanju in poskus združevanja ‘njihovega’ stila, dobro znanega iz kultnih Tragic Kingdom ter bolj reggae in dancehall Rock Steady plošč, z napumpanim komercialnim zvokom današnjih plesnih dvoran.

Push and Shove opiše stanje zavesti, ki ga poslušalec doživlja 51 minut ob 6. studijski plošči, spisani s strani Gwen Stefani, Tonyja Kanala, Toma Domounta in Adriana Younga. Za produkcijsko čist zvok in nezahtevnost je kriv MTV svetu poznan Mark ‘Spike’ Stent. Vse skupaj predstavlja nezahteven ‘comeback’ izdelek, v katerem skorajda ne najdeš neke globine. Razen če nameniš minuto svojega življenja poslušanju besedila in na primer v zadnji pesmi Dreaming The Same Dream občutiš moč vokalistke.

S Tragic Kingdom so se No Doubt predstavili kot lahkotna veseljaška druščina, ki nudi alternativo grungeu z energičnim konglomeratom skaja, ščepcem rocka in spevnimi refreni. Z Rock Steady so postali malce zahtevnejši in bolj mikavni. Prvih dvajset minut zadnjega albuma, izdanega v septembru 2012, je tista, ki drži nodoubtsko vzdušje in z razlogom predstavlja šopek že ali še izdanih singlov. Malce prestraši dance brezčasna produkcija, a reggae in plesni ritmi teh pesmi so kot starejši brat predzadnjega albuma in torej njegovo logično nadaljevanje. Videi, ki spremljajo izid albuma, prav tako ohranjajo staro podobo navihane ska skupine, ki se očividno še zmeraj zna zabavati. Naslovna pesem Push and Shove ponudi še nekaj duba in jamajškega vetra (sodelujejo Busy Signal in Major Lazer). So odlična kombinacija energičnega in zapeljivega. Dokaz nagajive energije je bil tudi video za drugi singl Looking Hot, a je bil zaradi eksplicitnega (domnevno žaljivega) nanašanja na ameriško domorodno etnično skupino umaknjen z vseh spletnih mest.

Okoli deset let premora in solo projektov pa očitno naredi svoje. Člani so postali bolj dovzetni za splošno atmosfero v glasbi in ta pridih komercialnega z laser efekti (Gravity) in vzorčenjem Black Eyed Peas I’ve got a feeling ritma je očitno nastali davek. Lahko rečemo, da so odrasli, kar naj se bere, da so se umirili in postali bolj čustveni, tako v liriki kot ekspresivnem delu glasbe. Sparkle v ironično reggae ritmih to skorajda potrdi, ko Stefani trdi ”I know it’s never donna be the the way it was. How can it?’‘. Dejstvo, da je druga polovica albuma baladne narave, pa je lahko tudi čisto uklanjanje današnjemu komercialnemu času, čemur synthpop vložki le pritrjujejo. 26 let obstoja s seboj prinese spremembe. Tudi No Doubt se tega zaveda in se jim – skladno s svojo lastno naravo – prilagajajo. Bolj ali manj uspešno.

Vesna Zagoršćak

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: