Grand pok v Grand hotelu Union

Grand pok

Ljubljana / Kavarna Grand hotela Union
16. 11. 2012

Virtuozni kabaret Grand pok je glasbena predstava, ki sloni na znanih ali malce manj znanih skladbah iz muzikalov, vendar bi jo bilo krivično poimenovati koncert, saj močno presega predstave, ki jih razvrščamo pod ta naziv. Gre namreč za tri povsem samosvoje like, ki so pod taktirko režiserja Marka Bratuša od sebe dali maksimum. Glavno vlogo ima pevka Anja Strajnar, ki interpretira skladbe iz muzikalov Cabaret, Porgy and Bess, Chicago in drugih ter je tekom celotnega glasbeno-gledališkega projekta v boju s performerjem Tomažem Lapajne Deklevo, ki povezuje posamezne točke ter komunicira z občinstvom. Tretji, pianist Tadej Horvat, ima sicer malce manjšo (gledališko) vlogo, a je (glasbeno) nepogrešljiv.

Dobro uro trajajoči performans je razdeljen na dva dela, most med njima pa predstavlja sedem minut trajajoči venček, sestavljen iz najbolj znanih napevov iz muzikalov, ki jih na klavirju solistično odigra Tadej, ki je zaslužen tudi za aranžmajske preobleke le teh. Čeprav je venček odigran brezhibno in kljub svoji dolžini ostaja zanimiv od začetka do konca, saj je grajen na kontrastih v smislu dinamike in ritma, a tudi harmoničnih zasnov, z njim napetost in energija občinstva padeta, zato se morata Tomaž ter Anja v drugem delu na nek način vrniti na sam začetek in ponovno pridobiti pozornost poslušalstva/gledalstva ter vzpostaviti vez z njimi. To vlogo ima Tomaž, ki se tekom predstave sprehaja med prisotnimi, jih sprašuje, kako se počutijo, kakšne pesmi imajo radi in jim podarja balone. Veliko vlogo v predstavi ima tudi egocentričnost, ki se seli od Anje do Tomaža. Ta si želi imeti glavno vlogo in to glasbeno predstavo odigrati sam, a ko Anja odide z odra in mu pusti na voljo dovolj prostora, da svoje sposobnosti tudi pokaže, ugotovi, da ne gre. Tadej povečini ostaja nekdo na obrobju pa čeprav bi brez njega te glasbene predstave ne bilo. Nekoliko več pozornosti dobi le, ko Tomaž Anji ukaže, da naj raje zapoje kaj svetovljanskega, a našega, v slovenščini in s harmoniko. Takrat vzame v roko harmoniko, proti koncu skladbe pa njenemu zvoku istočasno doda še kakšen solo na klavirju. Proti koncu predstave se vključi tudi v igro Tomaža in Anje ter za nekaj trenutkov prevzame glavno vlogo in razkrije svoj adut. Kakšen, naj ostane skrivnost, kot tudi mnoge druge podrobnosti, saj bo v nasprotnem predstava izgubila svoj čar.

Ostal bi le še pok. Ali grand. Kar pa ni namen. Tako tudi glasbe ne moremo izvzeti iz predstave ali predstave iz koncerta, saj se ti dve komponenti med seboj tesno prežemata. Kljub temu pa je Anja v ospredju, saj ne nazadnje gre za interpretiranje skladb iz muzikalov, ki so vstavljene v dramaturško celoto in avtorsko nadgrajene. S svojimi odličnimi pevskimi sposobnostmi zmore prepričati slehernega poslušalca, njen adut pa je zagotovo izredno močan glas, zaradi katerega do posebnega izraza pridejo predvsem daljši toni. Poleg tega pa skladbe tudi interpretira in jih do neke mere nadgradi z igro, kar vodi do Tomaža brez katerega bi ostal le koncert. On poleg komičnih elementov v predstavo vnaša tudi napetost, pričakovanje in svežino.

Grand pok je torej interdisciplinaren projekt, ki se opira na prvine glasbe, gledališča, plesa in klovnovstva, začinjen pa je z obilo interakcije s publiko, humorja in kritiko družbe dandanašnje. Izredno prijeten in drugačen večer v pustem vsakdanu, ki pa v nekoliko skritih razpokah ohranja globino in težo!

Tekst: Nina Novak
Foto: Mare Vavpotić 

Povezani članki:

Značke: