Delavnica Shirlie Roden

Shirlie Roden

Ljubljana / Center diha in gibanja Vival
11. 11. 2012

O pozitivnih učinkih zdravljenja z glasom in/ali zvokom se zadnja leta vse več govori. Temu v prid se štejejo tudi mnoge raziskave, ki potrjujejo pozitivne učinke tovrstnih oblik zdravljenja ali glasbe kot preventivnega sredstva, zanje pa glasbeno predznanje ni potrebno. A vendar zdravljenja z glasom in/ali zvokom ne gre enačiti z glasbeno terapijo, ki se v veliki meri povezuje z osebami s posebnimi potrebami in je v osnovi klinična praksa, saj je zanjo glavna teorija psihoterapevtska metoda, glasba pa le eden izmed medijev komunikacije.

Angleška glasbenica Shirlie Roden v Slovenijo prihaja že dve desetletji in prav v Sloveniji je prvič vodila delavnico, na kateri je udeležencem prikazala svojo metodo zdravljenja z glasom, ki jo je zasnovala na povezovanju zvoka s čakrami, barvami in gibi. Tokratna delavnica je bila posvečena ženskam, saj je šlo za Zdravljenje ženske: delo z žensko linijo naših prednikov, kar pa nikakor ne pomeni, da je bila udeležba omejena na ženske, čeravno kakšnega pogumnega predstavnika moškega spola res ni bilo moč opaziti. Menda je en sam celo bil, a se je zadnje dni odjavil … V prvi vrsti je šlo za naše možgane, ki so razdeljeni na levo (moško) polovico, ki je zaslužna za logiko, številke,  razum itd. ter desno (žensko) polovico, kateri vladajo intuicija, čustva, domišljija itd. Posvetili smo se tej slednji oz. uravnovešanju moške in ženske energije.

Ljudje smo, kot je pojasnila Shirlie, kot čebula. Ovijajo nas plasti dogodkov in razmišljanj oseb, ki so ali še vedno vplivajo na nas, nas zaznamujejo in nam onemogočajo biti tisto, kar res smo. Gre za starše, stare starše, prijatelje, idole, učitelje itd. A še več, pozitivne in negativne izkušnje smo podedovali tudi od prednikov, s katerimi se nikoli nismo osebno srečali, a so se njihovi vzorci podzavestno prenašali skozi generacije vse do nas samih. In nekje daleč pod vsemi temi plastmi se skrivamo mi.

Delavnica se je pričela s sproščenim razgibavanjem in (“naključno”) izbiro partnerja, s katerim smo v nadaljevanju delali v dvojicah. Sledili so meditacija, ves čas podprta s petjem, pogovor s partnerjem o dejanjih naših mam, ki so nas determinirali in nato delo v trojicah, v katerem smo se skušali osvoboditi svojih strahov. To je potekalo tako, da smo zaprli oči in skušali podoživeti trenutek, v katerem se je zgodilo tisto, kar nas determinira, naša partnerja pa sta nam govorila tisto, kar naj bi nam takrat govorila mama oz. sta improvizirala na povedano. Čeprav se je zdelo, da gre le za igro, mislim, da tega dne nihče ni uspel zadržati solz, kar pomeni, da je vsak vsaj do določene mere pustil za sabo negativno izkušnjo in bil pripravljen na popoldanski del, v katerem smo očistili žensko linijo svojih prednic vse do začetka človeškega rodu in od njih prejeli darilo. Ljubezen, ali kar smo pač v srcu izbrali.

Menim, da podrobnosti zaradi intenzivnih čustvenih odzivov udeležencev ne bi bilo primerno opisovati, mislim pa, da lahko v imenu vseh zatrdim, da smo se uspeli osvoboditi strahov in premagati izkušnje, ki so nam onemogočale živeti v polnosti ter postali pripravljeni spopasti se z novimi izzivi, ki nas čakajo in odšli domov čistih src. Lahkotni in veseli. K čemur pa je zagotovo vsaj malce pripomogla tudi odlična organizacija, ki je vsem udeležencem omogočila pravočasen in enostaven prihod ter med odmori poskrbela za pijačo in prigrizek ter celo prevod tekom celodnevne delavnice. Udeležbo na delavnici ob ponovnem obisku Shirlie, ki se v Slovenijo vrača marca, priporočam tudi drugim, saj zdravljenje z glasom in/ali zvokom presega običajno petje in ga je potrebno izvajati pod nadzorom strokovnjaka. Kar seveda ne pomeni, da ne smete v nov dan zakorakati s pesmijo na ustnicah …

Nina Novak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: