2. Blues Harp Fest v Cvetličarni

Blues Harp Fest

Ljubljana / Cvetličarna
25. 11. 2012

V soboto se je v prenovljeni Cvetličarni zgodil že drugi festival bluesovskih orgličarjev pri nas. Gre za festival, ki se trudi, da bi domači publiki predstavil sam blues, še posebej pa orgličarje. Fest se je začel z brezplačno delavnico igranja na ustno harmoniko, koncerti pa so se začeli po 21h. Organizator Damir Jazbec, sicer član zasedbe Easywalkers, je tokrat zbral predvsem orgličarje iz sosednje Hrvaške, velika novost letos pa je bila, da so ti s seboj pripeljali svojo zasedbo. Kdor je bil lansko leto tam, je namreč videl, da so bili Easywalkers ves večer podlaga vsem orgličarjem, kar po dolgih urah igranja ni bil mačji kašelj. Čeprav je bilo obiskovalcev za odtenek več kot lansko leto, je to še vedno premalo za tak edinstven dogodek, saj ne verjamem, da bi bilo ljubiteljev bluesa pri nas tako malo. Morda je za to kriva slaba promocija ali pa so se obiskovalci ustrašili kar precej visoke vstopnine na dan festivala. Le-ta se je izkazala za opravičljivo ob naboru izrednih glasbenikov, ki smo jim bili priča.

Kot prvi je začel Harp Explosion alias Igor Djeke iz Vinkovcev, ki se je predstavil kot “one man band” in lepo ogrel publiko pred nastopom Easywalkers. Ti so domači publiki že precej znani, njihovi zvesti oboževalci vemo, da poskrbijo za ples, dobro glasbo in veliko pozitivne energije. Ti so postregli celo z dvema avtorskima komadoma, kar na splošno primanjkuje domačim bluserjem, saj ti vse preveč preigravajo klasike. Zagotovo gre za skupino, ki je na domačih tleh pojem za blues in Damir Jazbec se je predstavil kot izjemen virtuoz na orglicah, seveda ob odlični kitari Marka Matjašiča ter impresivnem basu Daniela Homška in bobna Iztoka Repovža. Publika, med katero je vladalo družinsko vzdušje, je glasno pozdravila njihov nastop. Naslednji so nastopili Harpoon Blues Band s Predragom Lovrinčevičem iz Splita, z udarnim bluesom, ki je vlekel proti rock’n’rollu. Ozvočenje je bilo ob njihovem nastopu rahlo preglasno in publika se je kar malo poskrila po dvorani in v kadilnici, čeprav je šlo za odličen nastop. Vrhunec večera je prišel z Rhythm’n’Blues Resistance z legendo Nevenom Mijačom. Čeprav gre za bolj umirjen blues, se je publika zaradi izredno kvalitetnega preigravanja svetovnih uspešnic (Beatles, Stevie Wonder, Jimi Hendrix, The Doors …) popolnoma razživela. Neven ima poleg popolnega obvladovanja orglic tudi zelo dober glas in je s svojo kvaliteto nedvomno izstopal iz povprečja. Publika je zahtevala več in dobila kar dva bisa. Ura je postajala že pozna, publika se je precej razredčila, in kot zadnji so nastopili Small House Brown z orgličarjem Krešom Oremušem iz Zagreba. Ti so igrali nekje do 2.30 in na koncu je bila dvorana že skoraj prazna, morda je bil vzrok tudi EMŠO obiskovalcev, saj so prevladovali tisti »ta bolj zreli,« zato nismo doživeli napovedanega skupnega nastopa vseh orgličarjev.

2. Blues Harp Fest izpadel zelo simpatično, organizatorji obljubljajo, da bo (p)ostal tradicionalen, kar je publika glasno pozdravila. Upam, da bodo naslednjič s seboj pripeljali še svoje bližnje, da blues v Ljubljani končno malo zaživi!

Tekst: Miha Šalej
Foto: Tjaša Janovljak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: