Vabimo na koncert Scotta H. Birama

Scott H. Biram / foto: Jurij Bizjak

Sem ter tja se pojavi glasbenik, ki igra muziko, da enostavno obstaneš in si rečeš: »To, to je tisto pravo, to je tisto kar iščem.« In Scott H. Biram je takšen glasbenik. To kar nam ponuja, je enkratna zmes »pravega« countryja, akustičnega bluesa stare šole in punka. Biram je »človek orkester«, »one man band«, ki svoje prepevanje, jodlanje, renčanje in tuljenje na živih nastopih spremlja z gibson kitaro model 59, ritem pa udarja z ozvočeno levo nogo. Preostalo opremo tega »človeka orkestra« pa predstavlja še čudaška kombinacija razbitih ojačevalcev in starih mikrofonov, povezanih s kupom prepletenih kitarskih kablov. Nastopal je z zelo različnimi znanimi izvajalci, od Hanka Williamsa III, Krisa Kristoffersona, Dalea Watsona, T. Model Forda, skupine Reverend Horton Heat in Hasila Atkinsa, do Nashville Pussy (predelavo njegovega komada »Raisin the Hell Again« so leta 2005 izdali tudi na plošči) in Misfits.

Biramova prva ljubezen je blues, takoj za tem pa: punk, metal, country, bluegrass, tejano in zydeco. Rodil se je in odraščal v ruralnem, prerijskem Black Land Prairie območju v Teksasu. Sam Biram pravi, da sta v glasbenem pogledu nanj najbolj vplivala Lightin’ Hopkins in Doc Watson. Vse svoje otroštvo in mladost je bil v neposrednem stiku z bluesom. V srednješolskih letih je igral v punk bendu Thang, kasneje pa v dveh bluegrass zasedbah: Scott Biram & the Salt Peter Boys in Bluegrass Drive-By. V drugi polovici 90-tih pa je začel samostojno kot »one man band«.

Spomladi 2003 je doživel hudo prometno nesrečo – pri polni hitrosti je čelno trčil v tovornjak. Vsem poškodbam navkljub se je le dober mesec dni kasneje na invalidskem pojavil na odru Continental kluba v Austinu. Prve tri plošče, leta 2000 prvenec »This Is Kingsbury«, zatem »Preachin’n’Hollerin« in »Lo-Fi Mojo«, je izdal pri manjših neodvisnih založbah, zadnji The Dirty Old Man Band (2005) in Graveyard Shift (2006) pa pri odlični založbi Bloodshot Records. Na zadnji plošči mu je uspelo v svoj surovi miks bluesa, folka, countryja in punka pritakniti še dostojno dozo gospela, ploščo pa zaključiti z nekakšnim death metal hibridom, pesmijo »Church Babies«. Za Bloodshot Records pa je izšel tudi njegov zadnji album »Bad Ingridients«.

Koncert toplo priporočamo vsem, predvsem pa tistim, ki jih vleče v bolj odštekane glasbene predele. Seveda pa tudi oboževalkam in oboževalcem odštek bluzerja, znanega pod imenom Bob Log III.

»Če ne paziš te skurita oba, tako viski kot sveta voda.«

petek, 26.10. v KUD France Prešeren v Ljubljani ob 22h, vstopnina 13 €.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bU22Yj732Ps[/youtube]

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: