Stabil Elite – Douze Pouze

Stabil Elite - Douze Pouze

2012, Italic Recordings

Nemcem Stabil Elite ne zavidam položaja. Skupina namreč prihaja iz Düsseldorfa, torej mesta, iz katerega so pred tridesetimi in več leti vzklila imena, kot so Kraftwerk, Neu! in DAF. Prihajati iz mesta s tako bogato glasbeno tradicijo rojeva določena pričakovanja. Kaj lahko ponudite? Ali ste zmožni delovati mimo svojih glasbenih prednikov?

Lucas Croon, Nikolai Szymanski in Martin Sonnensberger se s temi in podobnimi vprašanji niso ukvarjali, oziroma če so se, so to dobro prikrili. Njihov prvenec Douze Pouze kar žari od mladostnega elana, samozaupanja in brezbrižnosti. S podporo lokalne scene in legend, kot je Wolfgang Flür, so ustvarili album, ki povzema enostavnost in spevnost velikih Kraftwerk, prevzeli pa so tudi njihovo nagnjenje k prefinjeni in čisti produkciji. Trio torej gradi na že obstoječih temeljih in ustvarja v prostorih, ki so močno prepojeni z duhom preteklosti. Analogni sintiji, strogi ritmi, otroška melodičnost in intelektualna razdalja so elementi, s katerimi so svet obnoreli že omenjeni Kraftwerk, Stabil Elite pa bodo na velik preboj morali zaenkrat še počakati. Potreba po uveljavitvi in razmejitvi od drugih izvajalcev skupino občasno pahne v prisiljeno globoka besedila, v nekaj, kar vsebuje elemente dadaizma in srednješolske filozofije (npr. Drei Gerade Zahlen in Rave Maria). Spet drugič je vzdušje, indiferentno petje in struktura pesmi tako blizu Kraftwerkom, da mimogrede dobim občutek deja vuja, občutek, da poslušam kakšno njihovo izgubljeno pesem. A če odmislim vse našteto, album vseeno ima nekaj za ponuditi: kraftwersko Hydravion, novovalovski Wir kommen aus, velemestno uspavanko Endcomputer – za konec pa še Papier, v katerem ropota »motorik« kot v najboljših časih Neu!.

Stabil Elite v najboljših trenutkih posredujejo iskrivost in brezmejno upanje nemških eksperimentalnih skupin iz konca šestdesetih in začetka sedemdesetih ter romantičnost novega vala iz začetka osemdesetih, v najslabših pa delujejo kot pretenciozen tribute band düsseldorfskih glasbenih legend. Glasbena identiteta skupine je še v povojih, prav tako pa marsikdaj ni jasno ali hočejo biti retro na tisti moderen »hip« in »šik« način ali pa so samo neozdravljivo staromodni. Zaenkrat le še povzemajo zgodovino in se obnašajo kot feni, pri tem pa pozabljajo na sebe, na tukaj in zdaj. Kot ponavadi, bo odločilen drugi album.

Matjaž Gerenčer

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: