Preplesan preskok letnih časov: Drum’n’Bass konferenca

Drum'n'Bass konferenca

Ljubljana / Gala Hala in Channel Zero
27.10. 2012

Sobotno rajanje pod okriljem predstavnikov slovenskih drum’n’bass kolektivov torej ni daleč od slovarske definicije, saj so se izza mešalih miz tresoče linije vrstile z vrtoglavo naraščajočim tempom vse do ranih jutranjih ur ter plešočim marionetam postregle z izpiljeno glasbeno ekstazo. Rahlo dražja vstopnina  ter nehvaležno deževje sta tako lahko edina krivca, ki jima je pripisati manjše število zbranih pred dvema metelkovskima kluboma, kot smo ga bili priča prejšnje leto. Gala Hala ter Channel Zero sta se ležerno polnila in do polnoči je postopoma vse več in več glasbenih sladokuscev poiskalo svoje zavetje pod sojem barvnih žarometov.

Female’s’cream, kot ena izmed novosti letošnjega snidenja in prva reprezentanta Vibe Department so vsak na svojem prestolu otvorili vsakoletni maraton ter že na samem začetku nestrpne radovedneže postavili pred skorajda nemogočo nalogo, za katero od glasbene norije se bodo odločili. Pronicanje enega nasmejanega obraza za drugim je kaj  hitro ustvarilo energično masa pod obema odroma, željno pobega iz melanholije vsakdanjika in ne bi se mogli znajti na primernejšem mestu za doseg želenega. Uverturni zamahi po temačnem ozračju prihajajoče noči niso prizanašali s stopnjevanjem napetosti in kot bi trenil sta bili obe plesišči nabito polni, terapija globokih basov pa v polnem teku.

Na žalost mi še ni uspelo izpopolniti tehnike osebne razdvojitve, da bi lahko bila prisotna na obeh floorih hkrati, zatorej sem bila kot ostali obsojena h skakljanju od ene do druge evforije, vmes pa je preračunljiva mati narava s hladno prho poskrbela za ohladitev gorečih sopihajočih teles, bližajočih se vrelišču. Težko je najti primerne besede, ki bi opisale zamaknjeno stanje, v katerem se je znašla zombificirana gmota zibajočih se teles. Morda je prizor najbolje enačiti s plavajočimi substancami duš, ki so se ob spremstvu globokih melodij ter vse hitrejših ritmov podale na odisejo v transcendenten svet glasbene orgazmičnosti. Medtem, ko se je v Gali odvijal dialog med sozvočjem elektronskih valov in izpiljenimi ritem sekcijami izza bobnov predstavnikov Illusion arta z zavEventsidljivimi spretnostmi beatboxerja Wilsona, smo bili zaradi preskoka na zimski čas deležni enournega dodatka, ki je izžel zadnjo kapljo energije iz marsikaterega nadobudnega plesalca. Plesišči sta se počasi umirjali in ko so se mi začeli porajati prvi dvomi, da se bo tudi ta noč končala s prvimi sončnimi žarki, sta prihoda novih kolektivov Illegal kru-ja ter Drumwise pododrje zopet spremenila v migetajoče mravljišče ter z novo dozo energije segrela hladno ozračje deževne noči.

Kot se spodobi, so najzvestejši privrženci drum’n’bass harmonij vztrajali do samega zaključka ter so kot nagrado pričakali s snežinkami posut odhod v zasluženo toplino doma. Še eno snidenje je bilo več kot uspešno zaključeno in ne preostane nam drugega, kot da odštevamo dneve do Drum’n’bass konference 2013.

Tekst: Petra Vadas
Foto: Kaja Sedmak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.