Mamiffer in Menace Ruine v Klubu eMCe plac

Mamiffer, Menace Ruine

Velenje/Klub eMCe plac

16. 10. 2012

Že nekaj časa se govori, da se v Velenje splača iti na koncert. Razlogov je precej. Zagnana ekipa, ki občasno tudi v sodelovanju z močmi iz osrednjega slovenskega močvirja v tiste konce pripelje marsikatero ugledno in prisluha vredno ime. Do Velenja iz ljubljanske smeri pelje prav idilična podeželska cesta za tiste, ki smo brez vinjet ali celo prevoznih sredstev, kamor bi jih nalepili. Bolje situirani pa lahko izberejo celo avtocestno povezavo. O javnem prevozu na tem mestu sicer ne bi izgubljali besed, a vendarle: v Velenje se res splača iti, če le imate kakršnokoli otipljivo priložnost za to.

Minuli torek sta tamkajšnje večerno dogajanje zaznamovali dve zasedbi z druge strani Atlantika. Mamiffer in Menace Ruine so sredi skupnega dela evropskih nastopov, predvidenih za to jesen, naredili dobrodošel postanek v Šaleški dolini. In če že govorimo o Velenju, bodimo torej še natančni: govora je koncertih, ki se odvijajo v prostorih Kluba eMCe plac Velenje in v okviru katerih smo od najbolj žgočih imen pred nekaj več kot dvemi leti začarani poslušali denimo Earth. V prijetnih in urejenih prostorih povsem nenevarnega kluba, ki iz neznanih razlogov ob tovrstnih dogodkih očitno zahteva kar dva varnostnika, se je dalo pogreti že nekaj čez deveto.

Sprva žalostno zevajoča dvorana se je zmerno napolnila ob prvih hrupnih linijah ameriške zasedbe Mamiffer, ki jo v osnovi sestavljata Aaron Turner in njegova žena Faith Coloccia, kot okrepitev pa sta se jima pridružila še bobnar in basist. Turner, sicer znan kot šefe nedavno preminule založbe Hydra Head, prav tako pokopanih Isis in vsesplošno plodovit umetnik, priznava, da je v tej inkarnaciji skoraj povsem podrejen idejam in vodstvu svoje žene, ki bistveno usmerja glasbeni izraz benda. Kljub temu pa je Mamiffer demokratična entiteta, morda ravno zato, ker je demokracija tiste sorte princip, ki zahteva izjemno stopnjo zrelosti in zdi se, da člani Mamiffer to področje obvladajo. Hrupni dronerski izraz, ki je med publiko počil na začetku, se je sčasoma umaknil zamaknjenemu glasu Faith Coloccia in njenim klaviaturam, kar je ustvarjalo skorajda otipljiv kontrast med dvema različnima poloma izraznosti in meditativno vzdušje, katerega so sem in tja presekali novi in domišljeni izbruhi hrupa ter simpatično teatralni vložki bobnarja, ki spričo skorajda neobstoječega ritma veliko drugega dela tako ali tako ni imel. Pri nastopu Mamiffer se je tako ustvaril občutek, kot da bi šlo za počasno in premišljeno sesuvanje vase, ki pa razen manjšega izbruha proti koncu nastopa vseeno ni prineslo občutnejše katarze.

Ob nastopu Menace Ruine, ki sta večer nadaljevala, pa je postalo jasno, da katarza morda sploh ni tisto, česar bi se lahko upravičeno nadejali. Pri tem kanadskem duetu gre v smislu produciranja zvokov pravzaprav za nalaganje zelo preprostega, a efektivnega, hipnotičnega ritma na rezko, skorajda industrialno, sintetično distorzijo, ki se je ves čas vila nekje v v podrastju MIDI kontrolerjev, s katerima člana benda manipulirata s hrupom, ki je po metalsko počrnel, a kljub temu ne visi na izpetih vzorcih te zvrsti. Dotični hrup je res minimalističen, morda celo nekoliko enodimenzionalen in monoton, hkrati pa mu je treba priznati, da je izredno zapeljiv in izvrstno kanaliziran. V primerjavi z Mamiffer sta Menace Ruine zvenela veliko bolj primatsko, v kombinaciji s čistim glasom vokalistke Genevieve pa je povsem preprosto dobiti občutek, da človek posluša neko zablodelo in izolirano srednjeveško pleme pri izvajanju poganskih obredov, ne pa dveh glasbenikov, ki sta se v malem slovenskem mestu velikih nakupovalnih središč znašla nek torek zvečer. K temu precej pripomore tudi ritem, ki je precej bolj prisoten in izrazit kot pri Mamiffer, kar je botrovalu tudi temu, da se je nekaj teles pod odrom na trenutke nekontroliano pozibavalo v tem psihedeličnem razkošju in v glavah odtavalo kdo ve kam. Kljub zvočni sliki, ki bi jo lahko kdo dojel kot temačno ali čarovniško, najverjetneje nekam na lepše.

Nina Hlebec

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.