Dan D pred tišino

Dan D (foto: Ines Železnikar)

Dan D se odpravljajo na turnejo Tiho, na kateri bodo svoje skladbe predstavili v malce drugačni luči. Odlična priložnost, da se po dolgem času spet pogovorimo z njimi!

Dokaj nepričakovano ste nam servirali prihajajočo turnejo TIHO, ki bo v popolnoma drugačnem stilu, kot vas sicer poznamo. Unplugged Dan D z ukulele, kuhalnicami, zvončki, orglicami … Kako ste se odločili, da se predstavite v takšni podobi?
Dobili smo iniciativo s strani Lenta, da naredimo akustičen koncert. Najprej smo se obotavljali, ali bi sploh šli v to. Za en sam koncert se nam ni dalo niti razmišljati o nekem klasičnem akustičnem principu, zato smo razmišljali in sproti ustvarjali – začelo se je z neumnostmi, nakar smo prišli že do žlic in kuhalnic, kar se je potem izkazalo za bolj kreativno in zabavno. Notri je več zgodbe, kot če bi šli na klasičen unplugged koncert. Nam osebno je super, absolutno je drugače in s tem tudi zanimivo za poslušalce.

Pa bo še kakšno presenečenje na posameznih koncertih?
Znotraj vsega tega nastopa se vedno dogajajo neka mala presenečenja. Nevede.

Na poletnih koncertih smo lahko že slišali nov komad Kozlam.  Se torej že nabira material za novo ploščo?
V bistvu smo novi material že pripravljali in ko smo potem malo padli v trenutni unplugged, nas je ta malo okupiral. Ker nam je bilo fino, smo potem tudi nove komade, tiste ki sploh še niso izšli (med njimi je tudi Kozlam), naredili v akustični izvedbi. Hoteli smo narediti nek tak začetek, tako da bo nekih par komadov v popolnoma novi akustični preobleki. Kaj se bo z njimi zgodilo, ko bomo delali elektriko, pa … Ne vem. Verjetno bodo še toliko bolj fajn.

V ponedeljek, 24. 9., ste na železniški postaji Ljubljana že imeli mini akustičen koncert za dobro jutro. Igrali ste že ob 7.20. Kakšna je bila reakcija ljudi?
Taka, kot mora biti. Nekateri so bili presenečeni. Se mi zdi, da tega manjka, da se popestri mestni duh. Presenečen sem tudi, da tega nisem nikjer videl že prej.

Glede na to, da ste sodelovali že z več glasbeniki, me zanima, če se vam bo kdo pridružil tudi na prihajajoči turneji?
Ne. Zaenkrat je to naš zelo intimen material. Pripravljali smo ga pri meni na podstrešju. Zaprli smo se, postal je senzibilen in je …  samo naš. Zaenkrat ga še ne bi še delili, smo malo ljubosumni (hehe) in zelo zadovoljni z njim. Lahko pa da se zgodi kaj sproti, saj mislimo v tej smeri nadaljevati še naslednje leto.

Kaj vam je na vaših koncertih najbolj všeč? Kaj vas najbolj gane?
Najbolje je, ko smo v dobri formi, ko ugriznemo v dobro. Takrat se vse lego kocke zložijo in ljudje uživajo, pojejo. Najboljši trenutki so posvečeni glasbi.

Vas kaj dekoncentrira?
Zdaj niti nimamo več takih problemov. Ker smo že kar v formi, nas malokatera stvar iztiri. Mogoče je včasih problem, ko je na vrsti kakšen akustičen, nežen komad, kjer se akustični inštrumenti res potiho slišijo – ravno zadnjič sem prosil publiko, naj se malo umirijo, da bomo poizkusili to izvesti, nakar se zadaj po reki zasliši ladja, ki zatrobi v gis duru namesto v A, kar bi nam ugajalo, ampak nas tudi to redkokdaj zmoti.

Imate kakšen predkoncertni ritual?
Rabimo malo izolacije. Družimo se, uro pred koncertom pa interna meditacija – da odmisliš, kar imaš drugega v glavi, in se pripraviš na špil.

Se kakšnega koncerta posebej veselite?
Nasploh se veselimo celotne ture, ker smo do sedaj imeli samo en tak koncert – na Lentu in je bil presenetljivo dobro sprejet. Zgodilo se je nekaj drugačnega in ker smo s tem materialom zelo zadovoljni, imamo veliko željo po tem, da ga sprejmejo tudi drugi, zato bomo v vsak špil vložili maksimalen trud.

Kje raje igrate? Klubi ali veliki odri?
Odvisno. V teh malih klubih je vse bolj intimno, se mi zdi, da lahko tam ljudem ponudimo več. Po drugi strani pa so veliki koncerti izziv, kjer moraš pokazat „muda“ in moraš eno uro in pol držat ljudi pokonci. Tako da oboje je zanimivo.

Kaj pa vam najbolj paše po koncertu?
Po koncertu? Pa … Sve ono što vole mladi! 🙂

Zakaj ne smemo izpustiti enega od koncertov vaše turneje TIHO?
Zato, ker boste absolutno dobili drugačen Dan D. Mislim, da nas lahko znova vzljubijo tudi tisti, ki so že malo pozabili na nas.

Spraševala in fotografirala: Ines Železnikar

Povezani članki:

Značke: ,