Večer hard in progresivnega rocka v Križankah

Nazareth

Ljubljana/Križanke
20. 9. 2012

Po sedemnajstih letih oziroma po dvajset letih smo v Sloveniji ponovno dočakali nastop hard rock skupin Nazareth in Wishbone Ash (in to skupaj na istem odru). Pričakovanja so bila velika, saj je bil dogodek reklamno zelo dobro podprt, prav tako pa tudi izbor predskupine GHB (Grega Habič band). Pričakovanja da, kaj pa sam koncert?

Točno po urniku se je začelo z predskupino GHB, ki jo vodi priznani slovenski mojster kitare Grega Habič. S svojo instrumentalno glasbo in hitro prstnimi manevri na kitari v stilu Satrianija so dokazali, da je treba z njimi v naši prelepi deželici še kako računati. Morda še posebej, ker je njihovo “orožje” instrumental in ne beseda. Nastop je bil izpeljan kakovostno, po nastopu pa nekoliko manj številčno občinstvo ni moglo ostati ravnodušno. Da, tudi Slovenci imamo mojstre rock kitare.

Napetost med občinstvom v avditoriju je naraščala v pričakovanju skupine Wishbone Ash in ob prihodu le-te na oder Križank dejansko zaživelo. Skupina  je pri nas (pri starejših poslušalcih in oboževalcih) priljubljena predvsem po zaslugi odličnega albuma Argus iz leta 1972, na katerem so prepletene skladbe progresivnega rocka in folka, z njega pa so zaigrali vse pomembne skladbe.  Začeli so z apokaliptično The King Will Come, v kateri je bilo moč prisluhniti kitarskim duelom dveh solo kitar, kar je že ves čas njihovega obstoja prepoznavna odlika te skupine. Na prvo igra prvi mož zasedbe Andy Powell, drugi kitarist skupine je odlični Muddy Manninen, bas kitaro igra Bob Skeat, bobna pa Joseph Crabtree. Sledila je znamenita skladba Warrior, nato pa še nekaj odličnih del, kot sta Can`t go in alone in Sometime World. Skupina je delovala zelo usklajeno in profesionalno, njihova leta pa sploh ne vplivajo na to, da bi se pomehkužili, k čemur je v Križankah vsekakor pripomoglo odlično ozvočenje. Koncert so izpeljali tako, kot se za stare mačke spodobi. Po uro in pol dolgem nastopu so nam v dodatku postregli še s skladbama Ballad of the Beacon in Blowin Free in tako koncert pripeljali do konca v najlepši možni luči in na vrhunski ravni, kar se od skupine takega kova tudi pričakuje. Pričakovanja so se dejansko tudi uresničila.

Set list:

-The king will come

-Warrior

-Can`t go it alone

-Sometime world

-Open road

-Warm tears

-Lady Jay

-Jailbait

-Engine overheat

-Phoenix

= = = = = = = = = = =

-Ballad of the beacon

-Blowin free

 

Popolnoma polne Križanke so pričakovale še zadnje zvezde večera, in sicer skupino Nazareth. Najavil jih je starosta slovenskih rockerjev, legendarni Dragan Bulič. V svoji 44-letni karieri so Nazareth nastopili v Sloveniji že petič. Skupino poleg prvotnega člana Dana McCaffertyja sestavljajo še prvotni bas kitarist Pete Agnew, kitarist Jimmy Murrison in bobnar Lee Agnew.

Občinstvo je v intru pozdravil zvok dud, ki so pospremile osivelo-plešasto četverico na oder. Dejstvo je, da so Nazareth skupina ostarelih glasbenikov z izjemo bobnarja. Dan McCafferty jih šteje sedeminšestdeset, pred kratkim pa je svojih šestinšestdeset let dopolnil tudi basist Pete Agnew. Skupina na odru ni delovala uigrano, kot se je od njih pričakovalo, znamenito hreščeče petje Dana McCaffertyja je bilo tokrat precej okrnjeno, njegovi vokalni vložki pa so vedno bolj odmev tistega, kar so bili nekoč. Toda pod vso senco, ki so jo poustvarjali z uspešnicami, kot so Silver Dollar Forger, Telegram, This Month’s Messiah, Sunshine…, še vedno oddajajo svojevrstno energijo. Vsekakor je res, da se je Dan McCafferty le ležerno sprehajal po odru in da s svojim glasom ni dosegal tistega, kar je pred leti, zato pa sta svoje delo odlično opravila Murrison s kitarskimi solažami in Agnew na basu z svojo mladostno igrivostjo, vse skupaj pa je začinil dokaj dober bobnar. Vrhunec nastopa je bil vsekakor, ko je Dan McCafferty posegel po dudah in iz njih izvabil prav nenavadne zvoke. Kljub nekoliko slabšem koncertu so obiskovalci sodelovali s skupino, še posebej pri vsem znanih baladah, vsekakor pa je večina obiskovalcev najbolj oživela med izvedbo balade Love Hurts. Po uro in pol dolgem koncertu so Nazareth v dodatku ponudili še  skladbe Night woman, Razamanaz in njihovo največjo uspešnico Dream On.

Set list:

-Silver dollar forger

-Telegram

-This month`s messiah

-Sunshine

-Turn on your receiver

-Cocaine

-Radio

-Love hurts

-This flight tonight

-Whiskey drinkin woman

-Broken down angel

-Hair of the dog

= = = = = = = = = = = = =

-Night woman

-Razamanaz

-Dream on

Nastop skupine Nazareth je bil v primerjavi z nastopom skupine Wishbone Ash precej bližje razprodaji stare slave, saj je imel izvedbeno velika nihanja. Tega vtisa vsekakor ne morem popraviti. Vsekakor pa je hvale vredna odlična organizacija celotnega dogodka in odlična tehnična podpora koncerta, še posebej pa gre pohvaliti odlično ozvočenje in tehnike, ki so z njim upravljali.

                                                                                                   Tekst: Evgen Dolenc
                                                                                                   Foto: Miha Dolenc

 

 

 

Povezani članki: