V Ljubljani klub ljubiteljev Djanga Reinhardta

Django Hot Club Ljubljana

Cigani so že od nekdaj sinonim za dobro muziko. Gypsy Swing je posebne vrste glasba, ki spravlja v dobro voljo zaradi svojega poskočnega ritma, v katerem uživamo tako poslušalci kot tudi plesalci. Pred skorajda stotimi leti je mešanico glasbenega stila tradicionalne romske glasbe in ameriškega jazza definiral legendarni belgijsko-romski (sintski) kitarski virtuoz Jean-Baptiste “Django” Reinhardt (23.1.1910-16.5.1953), ki je odkril nov stil jazz kitare. Oče te zvrsti, svetovno znan genij, cenjen in oboževan kitarist je kljub svoji hudo poškodovani levi roki (igral je samo z dvema prstoma) izvajal neverjetne kitarske čarovnije.

Njegova družina je pripadala Manouche Romom. Django v romskem jeziku pomeni nekaj takega kot »prebujevalec-jaz buden« in to je tudi bil. Že od zgodnje mladosti je v pariških plesnih dvoranah igral kitaro, violino in bendžo. Pri osemnajstih letih se je poškodoval v požaru, ki je uničil njegovo bivalno prikolico. Ker je imel močno ožgana tudi dva prsta leve roke, je razvil poseben slog igranja na kitaro s preostalimi zdravimi prsti. Virtuoz na kitari se je s svojim edinstvenim slogom in tehniko igranja inštrumenta v zgodovino glasbe vtisnil kot prvi evropski inovator v jazzu in vplival na nadaljnji razvoj glasbe. Z violinistom Stéphanom Grappellijem je ustanovil kvintet Hot Club de France, njegovi Minor Swing, Daphne, Belleville, Djangology, Swing ’42, in Nuages pa so postali jazzovski standardi.

Ljubitelji njegove muzike so se organizirali v klub, ki je baziran v Etno klubu Zlati zob v Ljubljani, kjer bodo prirejali tudi mesečne dogodke! Ustanovitelj virtualnega združenja D-H-C-L, ki bo prirejalo koncerte gypsy swing glasbe z domačimi in tujimi gosti, je Nikola Matošić.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.