Totally Enormous Extinct Dinosaurs – Trouble

Totally Enormous Extinct Dinosaurs - Trouble

2012, Polydor / Universal Slovenia

Najprej moram nekaj priznati, za Totally Enormous Extinct Dinosaurs še nisem slišala, dokler nisem prejela elektronske pošte z vprašanjem, če želim recenzirati prvo plato z naslovom Trouble – s spremljevalnim komentarjem, da gre za »nek techno« in technu pač raja naše baže ne reče ne. Roko na srce, ni techno, je pa vsekakor ljubezen na prvih nekaj ritmov.

Totalno enormni izumrli dinozaver je pravzaprav samo en in sliši na ime Orlando Higginbottom. Gre za mladca iz Velike Britanije, rosnih 22 let – kaže pa jih še nekaj manj. Po njegovih besedah ga je začela hip hop in drum’n’bass scena, na kateri je nastopal kot DJ, dolgočasiti in zaželel si je nekaj drugačnega. Začel je eksperimentirati, v roko je vzel mikrofon, ostalo pa je zgodovina, ki jo piše ta prvenec. Ob prvem poslušanju najprej opazimo izjemno lahkost elektronike, ki se sprehodi skozi široko paleto žanrov, vse pa povezuje nežno izjemen Orlandov vokal, ki se mu v izrazito house obarvani Your Love pridruži še vokalistka Yolanda, v Garden, Closer in Fair pa Luisa Gerstein. Oba ženska vokala se čudovito skladata z glasbeno podlago in Orlandovo barvo glasu. Če gledamo vsebinsko, imajo totalno ogromni izumrli dinozavri v glavnem eno vrsto težav – ljubezenske.

Album je kot celota odličen! Prav vsaka pesem zase ponudi nekaj novega, drugačnega in nežnega, a obenem silovitega. Promises, naslovna Trouble, Shimmer, izjemna Household Goods in nežna You Need Me on My Own nam nudijo paleto čustev, ritmov, melodik in globine, ki je elektronskim izdelkom marsikdaj manjka. Ritmično pestre Panpipes, Tapes&Money in American Dream 2 pa ponudijo izvirnost in drugačnost. Plošča kot celota pa je primerna tako za dolge vožnje z avtomobilom kot za intimne trenutke v dvoje, in zanimivo je, da bi sleherni izdelek, uvrščen na ploščo, deloval odlično tudi na klubskih plesiščih. Glede na to, da  je T.E.E.D, kakor se Totally Enormous Extinct Dinasaurs poimenujejo s kratico, stalni gost na plesiščih klubov in festivalom širom zemeljske oble, to očitno niti ni skrivnost. Poleg tega, s čemer nas očara v Trouble, namreč gospodiča Higginbottoma odlikujejo tudi fantastični nastopi v živo, ki so balzam za ušesa tudi zato, ker dečko poje v živo, vizualno pa popelje na prav posebno popotovanje s projekcijami, izvirnimi kostumi in osvetlitvijo, zato srčno upamo, da ga v bližnji prihodnosti ujamemo tudi kje na rodni grudi.

Težave totalno enormnih izumrlih dinozavrov so ena tistih glasbenih stvaritev, ki jih po nekaj poslušanjih ne odložimo v temačen kot, temveč jih še bolj vzljubimo in vsakič znova odkrijemo neverjeten talent ter občutek za elektronsko glasbo, ki ima dušo. Trouble je album, ki bo ostal v ušesih, predvajalniku in seveda tudi srcu še dolgo, kljub temu, da se ob prvem poslušanju iz zvočnikov ni zaslišal techno. Četudi so totalno ogromni dinozavri že davno izumrli, upamo da bodo njihova glasba in nastopi še dolgo ostali z nami – vsem ljubezenskim težavam navkljub.

Barbara P

Povezani članki: