Laibach na mirovnem pohodu po Evropi

Laibach @ Tilburg

S  petkovim razprodanim koncertom v zgodovinski stavbi Centraltheatra v Leipzigu je skupina Laibach zaključila drugi krog letošnje evropske turneje ‘We Come in Peace’, oziroma ‘Prihajamo v miru’, na katero se je podala ob izidu svojih dveh novih letošnjih albumov – soundtracka iz filma Iron Sky, ki je izšel aprila, ter kompilacijskega albuma Reproduction Prohibited (An introduction to … Laibach), izdanega 3. septembra. Obe zgoščenki sta bili objavljeni pri angleški založbi Mute in sta v slovenski distribuciji pri založbi Dallas.

Turneja je obsegala 30 koncertov. Poleg koncerta v  Leipzigu pa so bili najvidnejši med njimi prav tako razprodani; nastop v Berlinu (že drugi  letos) v znamenitem klubu Berghein, dva festivalska koncerta v sklopu turneje, na katerih je Laibach igral eno glavnih vlog (IQ festival v beograjski Areni (skupaj z Marilyn Mansonom) ter na znan in cenjen Incubate festival v nizozemskem Tilburgu, kjer je bil med 308 nastopajočimi skupinami in posamezniki Laibach headliner v finalnem dnevu festivala).

Prestižna in razprodana sta bila tudi nastop v Danski nacionalni galeriji v Kopenhagnu (15. september), ter veličastni koncert v Dvorani turbin britanskega muzeja Tate Modern, ki se je zgodil 14. aprila. Posnetki tega koncerta so izšli na dvojni zgoščenki z naslovom Monumental Retro-Avant-Garde, Live at Tate Modern. Album je v omejeni nakladi izšel v sodelovanju med Mute, Abbey Road ter Live Here Now. Kot zanimivost naj omenimo, da je slovensko kulturno ministrstvo zavrnilo sofinanciranje nastopa v Tate Modern, ker naj bi skupina Laibach ne izkazovala ustreznih referenc na intermedijskem področju. Vabilo za nastop v Tate-u pa je skupina dobila ravno zaradi svoje intermedijske usmeritve.

Jeseni Laibach čakata še dva koncerta, in sicer v prištinskem Centru za sodobno umetnost 16. novembra ter naslednji dan v Skopju.

19. oktobra pa skupina pripravlja poseben ‘intermedijski’ nastop 180 metrov pod zemljo, v rudniških rovih Muzeja premogovništva Slovenije, kjer je že od 6. septembra  odprta tudi razstava Laibach Kunst z naslovom Glück Auf!

Več na:

http://www.laibach.org/news

http://www.facebook.com/Laibach

Povezani članki:

Značke: