Žur z razlogom in brez dežja

Žur z razlogom 2012 (foto: Milan Lazarevic)

Žur z razlogom 2012 (foto: Milan Lazarevic)

Ljubljana / Park Tivoli
25. 8. 2012
Vstopnina: 1 €
Vzdušje: evforično brezdežje

Težko je verjeti, ampak z razlogom smo ga žurali tokrat že enajstič in statistika od 10. decembra leta 2004, ko se je zgodil prvi Žur z razlogom, pravi sledeče; zbranih je bilo 208.994,21 EUR za mlade, na štirih različnih lokacijah je plesalo več kot 133.000 obiskovalcev, sedemkrat je bil glavni akter DJ Umek in dež si je prislužil častni naziv zvestega podpornika dogodka.

Tivoli se na dan dogodka spremeni v ogromen »piknik plac« in mladina iz vseh vetrov ga povsem okupira že v zgodnjih popoldanskih urah. Letos je vreme sicer dobro služilo, a pri Žuru z razlogom se res nikoli ne ve. Vsako leto pred glavnim Žurom z razlogom v Tivoliju trepetamo ob spremljanju vremenske napovedi in letos so vremenoslovci zagotavljali, da bo dež do ljubljanskega parka prišel dan kasneje. Temu seveda ni verjel nihče in tudi mi smo zaskrbljeno gledali v nebo in kljub peklenski vročini zadnjih dni party opravi dodali dežnike. Čisto tako – za vsak slučaj.

Uroš Umek oziroma DJ Umek ali ljubkovalno»fotr« je, tako kot dež, častni gost in hkrati stalnica dogodka. Letos je poskrbel, da smo vsi vedeli, zakaj je in bo ostal oče slovenskega techna. Glasbeno nas je vodil skozi melodično in energično popotovanje, ki nas je spomnilo na zlata leta techna, a obenem dalo neko novo širino vizije prihodnosti te zvrsti. Tehnično njegova izvedba meji na popolnost, a o tem tako ali tako nikoli ni bilo dvoma, nas pa veseli, da je tudi žanrsko ostal zvest sebi in je uspel ohraniti tisti njegov posebni »drive«, ki smo ga v njegovem Astrodisco obdobju pogrešali. Zelo številčna publika – naj bi nas bilo okoli 25 000 – se je odzvala evforično in zagotovo imamo od Umekovega seta kakšnega oboževalca techna in elektronske glasbe več.

Žure z razlogom odlikuje tudi popolnost pri organizaciji in ker tokrat ni bilo dežja ter sitnosti povezanih z njim, je bilo to zelo očitno. Pohvalimo lahko tudi odličen zvok, kar je na open-air dogodkih zelo težko doseči in fantastično vizualno podobo ogromnega odra, ki je dogodku dala piko na i. Dejstvo, da ni deževalo je bila pa sploh največja češnja na vrhu torte.

Še ga gremo žurat z razlogom in to z največjim veseljem ter upamo, da je od 11. Žura z razlogom naprej dež za vse večne čase črtan iz »guestliste«. To je namreč eden izmed redkih častnih gostov, ki ga res nismo in ga tudi ne bomo pogrešali. 

Tekst: Barbara P.
Foto: Žiga Intihar

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.