Poceni, atraktiven in eko prijazen Terraneo

Terraneo festival

Hrvaška / Šibenik
7.-10. 8. 2012
Vstopnina: 4-dnevna 58-65 €, 1-dnevna 30-34 €, kampiranje (vse dni) 26 €

Nikoli si nisem mislila, da bom obiskala festival, ki slovi po hipsterjih in indie rock glasbi, ter se celo navdušila nad vsem tem. Odločitvi o obisku je botroval novonastali internetni Radio Terminal, ki sem ga čedalje bolj poslušala v ozadju med delom. Tako zelo mi je ugajala muzika iz zvočnikov, da je celo zamenjal dobrega starega Študenta. Nisem se imela za ljubiteljico te glasbene zvrsti, bila mi je zelo tuja, vendar je počasi pronicala do mene prek že zaprtega Sound kluba na Zaloški, indie rock večerov v Ortu in prijateljev, ki so redno hodili na take koncerte. Tako se je moj glasbeni spekter odpiral in večal. Čeprav me prvi Terraneo lansko leto ni prepričal, kljub dobremu line-upu (The National, La Roux, Crystal Castles …), sem kot sveža navdušenka nestrpno pričakovala letošnjega z energičnimi Friendly Fires, čarobnimi The XX in hiphoperskimi The Roots.

Nekdanja vojašnica v neposredni bližini Šibenika je bila praktična izbira za lokacijo festivala, odmaknjena in zapuščena je nudila začasno zatočišče šestim prizoriščem in velikemu kampu, ki sprejme približno 4000 šotorov. Festivalski program se je začel vsak dan ob 18.30 na sredinskem odru Aqua in končal v zgodnjih jutranjih urah na zadnjem odru Aero. Glavne zvezde večera so nastopale na prvem Terra stejdžu, ki je bil tudi največji in najbolj obiskan. Najmanjši, sponzorski oder Bonbon je bil v obliki bele kupole z boksarskim ringom na sredini in visokimi barskimi mizicami okoli. Atraktivna in zanimiva sta bila hangarja z analogno svetlobno gverilo, projecirano prek grafoskopa. Na notranjih in zunanjih stenah se je vil prečudovit mavrični spekter v mehurčkih, v katere so se zapletali tudi obiskovalci, ki so hodili mimo. Občutek si imel, da se utapljaš v oljnem bazenčku.

Prvi festivalski večer je odprla angleška kantavtorica Anna Calvi in predstavila dramatično mešanico jazza, rocka in eksperimentalne glasbe, ki spominja že na filmsko noir glasbo. Na glavnem Terra odru je mladi pop-punk-hiphop duet The Ting Tings razplesal množico s hiti That’s Not My Name in Shut Up And Let Me Go s prvega albuma We Started Nothing, predstavila pa sta tudi nov album Sound From Nowheresville, s katerega je slovenski publiki nabolj poznan komad Day To Day, saj se ga že sliši po radijskih sprejemnikih. Med polurno pavzo smo se lahko brez težav prerinili v prvo vrsto, kjer nas je z energičnim nastopom počastil Friendly Fires. Pevčevo nenadzorovano zvijanje, miganje bokov in letanje po odru so pospremili hiti Paris, Jump In The Pool in Kiss Of Life, predstavili pa so tudi nekaj komadov z nove plošče Pala. Glavna atrakcija torkovega večera so bili legende ameriške in svetovne klubske scene Thievery Corporation. Avtorji klasik, kot sta Lebanese Blonde in State Of The Union, so s super improvizacijo in pozitivno energijo na odru znoreli publiko. Predolgo plesanje in švicanje nas je vmes zlakotilo, zaviti smo morali v »Kuhinjo«, kjer so se ti sline cedile po pleskavici, hotdogih, pečenih celih piščancih, vinskem golažu, prebrancu, palačinkah, vafljih … Poskrbeli so tudi za vegeterijance z Vege barom, ki je ponujal razne tortilje, zelenjavne juhce in špagetke. Okrepčani in siti smo lahko še ujeli ameriške Future Islands s sanjskim pop elektrom, ki v kombinaciji z globokim, hripavim glasom odlično ujame melanholični prizvok skupine. Kljub zaključnemu nastopu Groove Armade na glavnem odru smo se raje zadržali kar v hangarjih, kjer sta nas DJ Jopa in Axel Boman pospremila v jutro.

Drugi dan smo zaradi rane ure nastopov zamudili hrvaške metalce Father in slovenske eksperimentatorje Žoambo Žoet Workestrao, ujeli pa smo garažne punkerje The Horrors. S svojimi new wave in post punk melodijami so se lepo vključili v festivalsko vzdušje, spominjali so na mešanico Joy Division in Bauhaus. Angleško navezo so nadaljevali The Vaccines, ki so po videzu bolj spominjali na smrdljive rockerje iz 80-ih, njihov nastop pa je bil prepleten z različnimi žanri od garažnega rocka do surf popa. Čeprav so nominirani za MTV-nagrado za najboljši novi bend, pa me niso navdušili in prepričali, da bi ostala do konca. Raje sem zavila na Aero oder, kjer so odmevali afriški ritmi z nam znano pevko iz Menze, Merill Garbus. Kantavtorica, ki deluje v glasbenem projektu tUnE-yArDs z bas kitaristom in gostujočimi saksofonisti, me je prevzela s svojo toplino in neposrednostjo, ki jo čutiš v primitivnih zvokih in krikih. Merill zna odlično sfurati koncept one woman banda, z lahkoto kreira kompleksen spoj indie popa, bluesa, folka in afriške glasbe, ki se mu je težko upreti. Kot največji headlinerji sredinega večera so naslednji nastopili ameriški veterani hiphopa The Roots, znani po uporabi pravih inštrumentov, snemanju albumov v živo brez semplov in improvizacijskih ter energičnih nastopih. Slednje so dokazali z razgibanim pretokom osmih članov, ki so nenehno uletavali vsak s svojim glasbilom in besedilom. Zaključek nastopov na glavnem odru je pripadal nemški dance pop dvojici Digitalism, ki sta lansko leto po nastopu na Electronic Beats Festivalu v Zagrebu veljala kot pravo plesno orožje. S srčastim bazenom v ozadju (ki ga je veter nekajkrat nevarno nagnil nad DJ-ja!), velikimi žogami med publiko, elektro house ritmi z izkrivljenimi bas linijami sta to tudi dokazala. Vrhunec večera, novo odkritje zame, je nedvomno Beardyman, kralj zvoka in vladar beata, kot ga imenuje BBC. Uporablja samo svoj glas, ustnice in jezik ter tako ustvarja glasbo z močnimi ritmi in melodijami. Dve leti zapored je osvojil naslov svetovnega prvaka v prvenstvu beatboxa v Veliki Britaniji. V Šibeniku smo uživali ob zvokih dubstepa in hiphopa, v celoti ustvarjenega le s človeškim glasom.

Predstavniki slovenske zastave The Toronto Drug Bust so začeli s tretjim festivalskim dnem, nadaljevali so Elemental, najpopularnejši hrvaški bend. Glavni oder je zopet pripadal Angležem, art rock trio Wild Beasts so uspešno prepletali nežni vokal s plesnim ritmom. Swans po drugi strani potrebujejo čisto drugo publiko, saj so s počasnim, trdim postindustrijskim zvokom in divjim nastopom odvrnili nevedne. Nekako niso spadali v indie rockovski koncept Terranea. Ta vtis je popravil inovativni elektronski trio The XX, njihov zvok je mešanica pridušenih vokalov, minimalističnih aranžmajev in čarobnih melodij. Na moje presenečenje so začeli kar z najnovejšim singlom Angels in nadaljevali z uspešnicami, kot so Crystalized, VCR in Heart Skipped A Beat. Nežni syth pop je privabil številne oboževalce, ki so zasanjano spremljali spogledovanje Romy in Oliverja na odru, s katerim sta samo še okrepila intenziteto svoje glasbe. Umirjeno pozibavanje so prekinili divji Parov Stelar Band, mešanica svinga, funka in elektronskih ritmov je vrgla na noge tudi najbolj zaspane. Močni glas pevke v spremljavi saksofonista in trubačev je ustvaril pravo malo plesno atrakcijo. Noč je v d’n’b in jungle ritmih pospremil Aeroplane v sončno jutro.

Poleg glasbenega je festival ponujal tudi ekološki program Eco Smart, katerega cilj je spodbuditi razmislek o ekologiji v vsakdanjem življenju. Vključeval je vrsto delavnic, predavanj in filmske projekcije. Pred prizoriščem so razne stojnice vabile z nakitom, majčkami in torbicami, vse narejeno po načelu fair trade. Omeniti je treba tudi dostopnost in postavitev blagajn, na katerih si moral kune zamenjati za žetončke, imenovane token. Pohvaliti velja tudi cene pijače, 2 € za pol litra piva, 2 € za dva deci belega vina, voda, gazirane pijače in sokovi po 1,2 €. Za zelo žejne in eksperimentalno razpoložene je poskrbel Rakija bar z različnimi vrstami in okusi rakij, Vinski bar z eksotičnimi vini in za zdravoljube Smoothie bar.

Povzetek festivala v številkah bi bil: v treh dneh na šestih odrih 120 nastopajočih in 45 tisoč neverjetno lepih obiskovalcev (na enem mestu še nisem videla toliko luštnih deklet in fantov!). Kar zavidljive cifre za tako svež in majhen festival. In glede na to, da mi je v žepu ostalo še nekaj tokenov, sem prepričana, da me naslednje leto zopet vidijo!

Tekst: Živa Lovšin
Foto: Aljaž Novosel

Povezani članki:

Značke: