Štiri dni bedenja – FM4 Frequency Festival 2012

FM4 Frequency Festival 2012

Avstrija / St. Pölten
15.-18. 8. 2012

Travnata površina med avtocesto in industrijsko cono mesta z nekaj več kot 50.000 prebivalci je uspešno gostila čredo drznih in glasbe željnih ljudi. FM4 Frequency Festival 2012 je popolnoma izpolnil vsa pričakovanja obiskovalca: enkratno vreme, dolge vrste, malo spanca in 4 dnevi nabito polni dobre alternativne glasbe.

12. izvedba festivala je v letu 2012 postregla z dodatnim dnevom. Day 0, poprej dan, ko se mlado in staro aklimatizira, poišče svoj prostor pod neusmiljenim St. Poltenskim soncem, spoprijatelji z novimi sosedi, prvič namoči noge (ali ščetka zobe) v rečici Traisen in ogleda prizorišče, se je spremenil v Day 1. Razhojene majice s črno-belim potiskom pande so dobile svojo razlago ob prvem izvajalcu, nemškem raperju Cro. Angleški folk pevec Ed Sheeran je občinstvo kot drugi izvajalec festivala zazibal v nežnejše indie ritme. A glavni oder (Space Stage) sta prva uspela napolnit The Black Keys. V odmerjenem času (le) ure in četrt sta Auerbach in Carney z ravno pravo mero rock zibanja na odru razgrela tudi nepoznavalce garage-indie-blues rocka iz ameriškega srednjega vzhoda. In če to ni bilo dovolj, so prvi dan oder zavzeli še The Killers, postregli z večjimi hiti (Mr. Brightside in When You Were Young je množica samozavestno  prepevala kar sama) ter nakazali ritem naslednjih dni: malo spanja, veliko glasbe in dehidracije.

Ob zgodnjih popoldnevih so organizatorji premišljeno ponudili manj znane glasbene skupine in s tem dali odlično priložnost za spoznavanje novega. Mladi indie, synth pop in folk glasbeniki kot Američani Friends s kričečo pevko in zanimivimi videospoti, Angleži The Maccabees, ki so te prepričali, da znajo rock življenje zganjati tudi v indie skupini, so od 13.ure naprej zasedli vse odre Day Parka. V četrtek so se med drugim zvrstili še Wilco, karizmatični nemški raper Jan Delay in njegov energični sodelavci iz Disco No. 1 so poskrbeli za plesne ritme, Švedinja Lykke Li pa nas je znotraj drugega največjega odra Green Stage z nekoliko temačnejšo odrsko kuliso in pesmijo I Follow Rivers odpeljala v svežo noč. Narava festivala je žal tudi takšna, da si postavljen pred odločitve tipa ‘temu dam prednost’, saj četudi so odri Day Parka postavljeni relativno blizu, ti preprosto ne uspe spremljati celotnega nastopa skupine, ali pa ta bog-ne-daj nastopa v oddaljenem Night Parku. Sicer je Day Park tega večera gostil še berlinsko zvezdo elektronske glasbe Paul Kalkbrennerja in alternativne rockerje Placebo, koncert slednjih pa se je zaradi slabega počutja pevca predčasno končal. V nočnih urah je sledila otvoritev Night Parka, festivalnega prizorišča posvečenega izključno elektronskim ritmom. Po sprehodu in zaužitju cenovno zasoljenih kosov pic, testenin in kebabov je obiskovalcem razdaljo med ”festivaloma znotraj festivala” pomagal premagovati brezplačen avtobusni prevoz in mravljišče se je premestilo v zapuščena skladišča, polna težjih elektronskih in d’n’b ter dubstep zvokov. Izmed četrtkovih nastopov je potrebno izpostaviti odlično londonsko MC ekipo Foreign Beggars, ki so vzdrževali naelektreno vzdušje z vpeljevanjem zdaj nežnejših komercialnih pesmi, drugič z razdirajočimi basi.

Ni počitka na festivalu! Sprehod do tušev in pitne vode je razkril zanimivo situacijo: fantje oblečeni v Borat kopalke, kar nekaj teles ovitih v povoje, velike pande, krokodili in tigri, ki se ti v pričo pripekajočih žarkov celo zasmilijo in družbe, ki v duhu ‘eko festivala’ pobirajo pivske pločevinke, 15 katerih se zamenja za eno novo. Čakalne vrste, skrivno kuhanje v gašperčkih, ura ležernega v reki in že je bil čas za We Were Promised Jetpacks in Casper na Space ter Dispatch, Boy in Yellowcard na Green Stage. Tretji oder (UK Weekender Stage) je dal prijetno zatočišče pred vročino in s prikupnimi Estonci Ewert and The Two Dragons ter The Crookes izpolnil želeno dozo alternativne indie glasbe. Bolj znane skupine te zvrsti so zibale množice na Space odru: odlični The Subways, The Hives, ki so naredili prostor nekoliko preveč otožnim Bush in nemški punk rockerji Beatstakes, ki so atmosfero dodobra spremenili ter napovedali najbolj alternativne nu metalce festivala: Korn. Tudi ti so brezkompromisno zadovoljili množico. Night Park nam to večer  ni ostal dolžen: Modestep, Magnetic Man, John B in Zombi Nation so le nekatera izmed imen petkovega večera.

Organizatorji nam niso pustili dihati niti zadnji dan. Sobota je predstavljala zadnjo možnost za ogled dnevnega dogajanja: modna revija, recitali in improvizirane bobnarske delavnice na cajon. Baterije smo si polnili ob synth popu izpod klaviatur Hot Chip, indie rocku Angležev Block Party, pesmi Bohemian Like you Američanov The Dandy Warhols in ob za festival precej ambientalnih The XX. Z v Ljubljani večkrat gostujočo ekipo Parov Stelar Band smo ob jazz, soul in lahkih elektronskih ritmih zaplesali do najbolj zvenečega imena sobote: The Cure. Stari alternativni rock mački so v nekaj več kot dvournem nastopu postregli z večjimi hiti in zadovoljili tudi zahtevnejša ušesa. Po osvežitvi s pitno vodo v en evro vrednih plastičnih kozarčkih sponzorja festivala so najbolj vztrajni še zadnjič stopili na nočne odre Red Bull in UFA Stage, kjer so z Kill The Noize, ogenj bruhajočimi Modeselektor in domačinoma Camo & Krooked zaključili FM4 Frequency Festival 2012. Kot vsako leto: bilo je kratko in sladko!

Tekst in foto: Vesna Zagoršćak

Povezani članki: