The Kooks popeljali Kino Šiška v poletje

The Kooks

Ljubljana / Kino Šiška
3. 7. 2012
 

Ljubljana. Torek. Prvi teden v juliju, izpitnih rokov je v glavnem konec, še pomembneje –  začele so se srednješolske počitnice. Za zvečer so bili napovedani že kar nekaj tednov razprodani The Kooks, tako da ni bilo niti potrebe po pretiranem oglaševanju koncerta. Že pred vhodom v naše svetišče urbanosti je bilo videti lepo in prijetno sliko mladih ljudi, ki posedajo, se družijo in s hladno pijačo v roki na odru pričakujejo prav tako mlade skuštrance iz Brightona. Za zabavo pred glavnimi nastopajočimi so bili zadolženi naši The Toronto Drug Bust, ki so prikazali, da se tudi v Sloveniji dela kvalitetna indie muzika ter da se nič ne zamuja za svetovnimi trendi. Sicer pa so imeli za ogrevanje na voljo le kakšne pol ure  pred glavnimi nastopajočimi. Med njihovim nastopom je bilo še veliko obiskovalcev zunaj pred vhodom, vsekakor si ta skupina zasluži vso pozornost ter samo upam lahko, da bodo imeli kje samostojen koncert v prihodnosti.

The Kooks so nas v dvoranipustili čakati kakšnih dvajset minut,  medtem so njihovi tehniki pripravljali še zadnje tehnične malenkosti za nastop. Točno ob 22.00, kot je bilo napovedno, so se na odru le pojavili in koncert se je začel. Že ob prvih komadih je bilo jasno, da do konca napolnjena Kino Šiška več ali manj pozna vse komade in tudi poje zraven ter se zabava. Štirje skoraj golobradi mladeniči so navduševali in povzročali vale histerije med v glavnem srednješolskim poslušalstvom; da ne bo pomote – srednješolci niso bili edini na koncertu, so pa bili v večini na prvi pogled. Zasedba na aktualni turneji predstavlja lani izdan album Junk of the heart, na koncertu je bilo sicer opazno, da se ti komadi z novega albuma še niso čisto prijeli, so pa bili toliko bolj komadi v ospredju z njihovih prejšnjih albumov. Tako da je bilo pričakovano, da se bo val navdušenja  povečeval s komadi, kot so Shine on, She moves in her own way ter Naive. Če se nam ob poslušanju njihovih albumov zdi, da so mogoče že rahlo preveč v osladnih pop vodah, je njihov koncert pravi izbor, da se znebimo tega predsodka. Na odru delujejo suvereno in ostro, kar tu in tam pokažejo s  kričečimi kitarami ter koncert popeljejo iz osladnejših ritmov. Je pa res, da se njihova besedila vrtijo v glavnem okoli moško ženskih odnosov ter da to skozi svojo glasbo na lep, prijazen ter tudi melodičen način spravijo iz sebe.

The Kooks niso skupina, ki bi iskali globlji smisel, so enostavno veseli in radi počnejo to, kar znajo. Vso to pozitivno energijo, ki je bila prisotna na koncertu, so njihovi tehniki še dodatno okrepili s svojimi svetlobnimi vložki. Kamor koli se je človek obrnil, je videl nasmejane obiskovalce, tako da je kar treba priznati, da je vzdušje bilo eno od najboljših, če ne že kar najboljše na koncertih v Šiški. Mladost, poletje in spevne vesele melodične pesmi so vsekakor prispevale k temu. Koncert so pripeljali h koncu s prvim singlom z zadnje plošče Junk of the heart (Happy). Pevec Luke Pritchard je pel referen I wanna make you happy, i wanna make you feel alive, obiskovalci so peli z njim. Koncert se je zaključil po slabi uri in pol, poslušalci so bili srečni ter živi in pripravljeni za poletje. The Kooks so nas s svojim nastopom spravili v dobro voljo ter nam dali občutek, da je življenje lepo, še posebej ko se obišče kakšen vesel ter pozitiven koncert, kot je bil ta torkov ob koncu sezone v Kinu Šiška.

Tekst: Vladimir Petković 
Foto: Bojan Okorn

 

 

Povezani članki: