Koupadelični festival

Božakovo pri Metliki 

29. 6. – 1.7. 2012

vstopnina: 25 – 45 €

V Sloveniji je kar nekaj festivalov raznovrstnih žanrov glasbe, kjer se obiskovalci zabavajo, sprostijo, izobražujejo, povezujejo,… “Koupadelik” pod okriljem ekipe Dancing Dragon in društva DIMU je zagotovo eden najlepših psy trance festivalov na domačih tleh. „Koupadelik je festival, ki praznuje temelje našega obstoja: življenje, naravo, ples, umetnost, glasbo in svobodo!” so napovedovali ljubljanski plesni zmaji in osebno menim, da jim je to uspelo.

Božakovo se ponaša s prvovrstnim ambientom, ki je sam po sebi prijetna osvežitev za dušo in telo. Naravna oaza tik ob reki Kolpi je na vse strani ponudila razgled v pomirjajočo zeleno barvo dreves in ostalega rastlinja ter, seveda, reke. Odlično je sovpadalo tudi človeško okrasje. Varčne žarnice so le rahlo, a barvno osvetljevale okoliška drevesa, nad glavami plešočih so se svetili fluorescenčni dodatki, na plesišču pa sta stali dve veliki psihedelični gobi.

Ples je otrok glasbe, igre in ljubezni. Svetlobni učinki na drevesih nad in ob plesišču je privlačila glasbe željna bosonoga bitja. Prvo noč so vzorčili plesne ritme DJ-ji Soundslave, Kris Kylven, Necropsi, Krištof, avstrijski Ianuaria, italijanski Assioma in hrvaški Valvashar. Energija odrskih šamanov je pomembna za plesalce, saj večja kot je interakcija med DJ-jem in publiko, boljši je pretok energije. Taki so na primer domači Skokni pa lokni, Zvuk, Krištof, Tiann, ki so se prvo noč med poskakovanjem smehljali zadovoljni množici na čudovito dekoriranem plesišču.

Drugo noč so naša telesa vodili ritmi pod diktatom DJ-jev: Agent Mushroom, Maggiox & Kris, Naveen, Kala, Tilix, Tyma, I.D., Chromatone, Cuich, Kilgore Trout in Tapanov. Trance temelji na melodiji, ki nas popelje v trans. Tudi to noč in jutro so DJ-ji ustvarjali atmosfero, energijo in psihadeličen trance, najboljši kontakt med publiko, glasbo in DJ-em pa je ustvaril domorodni Kilgore Trout. Njegove bogate, a ne načičkane melodije so bile lahkotne in čvrste hkrati.

Odmaknjen od glavnega odra – v bližini šotorišča – je bil v belo odet chill oder, na katerem so se zvrstili DJ-ji: Damec, Syntetic dialog, Dado, Shoshana idr. Pod razprtimi mrežami proti komarjem, pod visečimi CD-ji in mozaiki iz koščkov ogledal se je zgodilo predavanje Društva Zeitgaist, predvajali so se tudi dokumentarni filmi v produkciji Hupa Brajdič. V neposredni bližini, na travi, pa so potekale različne delavnice za razvijanje ustvarjalnosti pod okriljem KUD-a Galerija C.C.U. ter delavnica izdelave fotoaparata iz škatlice za vžigalice. Na voljo je bila tajska masaža in delavnica joge, na glavnem odru pa je gostoval tudi festival Mlade rime. Ponoči smo doživeli pravi plesni performans z ognjem.

Organizacijsko je bil festival izpeljan odlično, v nekaterih stvareh celo nad pričakovanji. Pravljica ob Kolpi bi bila popolna, če bi nam bila dana še senca v kampu in naraven izvir pitne brezplačne vode. Kot zanimivost naj še dodam, da so bili poleg kemičnih WC-jev na voljo še bio sanitarije, ki so jih izdelali na delavnici nekaj vikendov pred festivalom.

Poslanstvo kolektiva si vsekakor zasluži pozornost, podporo in zahvalo: spojiti elemente, brez katerih je naš obstoj nemogoč. Od petka do nedelje smo podnevi in ponoči praznovali življenje, naravo, ples, umetnost, glasbo in svobodo ter z zadovoljstvom opazovali slovenski festivalski utrip, nasmejane obraze udeležencev, pravljično dekoracijo, nemoteče varnostnike/reditelje, prijazne pse, ljubke stojnice, delavnice, predavanja, neokrnjeno naravo…

Trance godba je bila “trip”, za katerega ne potrebuješ droge pa te vseeno napolni z energijo. Plesno moč pod vodstvom dvajsetih DJ-ev smo umirili v nedeljo okrog 14h, a okolja, magičnega kot poezija, nismo zapustili vse do večera. Uživali smo v naravnem jacuzziju tople Kolpe, se družili, jedli slastno hrano, pili smoothije in hvalili KOUPADELIK doživetje. Na glas. Se vidimo prihodnje leto od 28. do 30. 6. na isti lokaciji.

Tekst: Edina Edna

Foto: Mitja Kobal

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: