It’s Everyone Else – Is it me? / Ludovik Material – Passion For Red

It's Everyone Else / Ludovik Material

2012; samozaložba, Kappa Records

It’s Everyone Else in Ludovik Material sta dve novi glasbeni sili na slovenski sceni. Širšemu občinstvu sta se prvič predstavili v sklopu Klubskega maratona Radia Študent, nato kot predskupini Atari Teenage Riot in Disciplin a Kitschme, meseca maja pa sta skupaj udarili na kratko turnejo, ki je zajela Nemčijo, Avstrijo in Češko.

It’s Everyone Else stavijo na čelni napad, ciljajo na poslušalčeva mehka tkiva in na takojšen učinek. Dvojec je za potrebe prvenca iz glasbenega nezavednega zbrcal nekaj rokerskih primitivizmov in dobljeno umazanijo speljal čez elektronska vezja. Nastale so silno enostavne – ali enostavno silne pesmi, neposredne in v velikih kosih izstreljene iz hrbtenjače. Snov je groba in neobrušena, industrijska in hrupna. Lucijan in Pika sta zagnana in nenehno delujoča z največjo možno konjsko močjo. Njuna glasova sta v popolnem sozvočju z robato sliko: urgentno se prebijata skozi mehansko mletje in sta nenehno na meji zloma. Tudi skozi kovinske jermene in z apnom posute plošče se sliši njuna bivanjska nuja, ki se razteza preko vseh 11 postaj prvenca. It’s Everyone Else obvladata en trik do popolnosti. Silo, silo in še enkrat silo. Zaradi takšne naravnanosti je maneverskega prostora za morebiten drugi album bore malo, a pozornost tukaj in zdaj imata. Dvojec se ne prilagaja, a se v svoji viziji ogne razgradnji ali pretiranemu eksperimentu. Za vso težko kovino in bodičasto mrežo se namreč vseeno nahajajo melodična valovanja in človeku prijazne vijuge, ki jih dvojec polni s svojima izraznima glasovoma. Na črnino uglašena duša pa bo mogoče celo razbrala drobce darkerskih sentimentov.

Is it me? je intenziven in brezkompromisen izdelek. Za tiste, ki si čez dan mrmrajo Throbbing Gristle, naše Hexenbrutal ali ostale industrijske glasbene obrate, bo verjetno enostavneje, za vse ostale pa malce težje prebavljiv, saj skupek hrupa, monotonih ritmov in železja pač ni nekaj, kar je pri nas vsak dan vrženo na glasbene poljane.

 

Ludovik Material obstajajo sicer šele dobro leto, a so v tem času že koncertirali doma in v tujini, v zelo kratkem času pa tudi posneli svoj prvenec Passion For Red. Album navdušuje s prikazano paleto stilov in elementov. Do tako jasne in zaokrožene slike skupine ponavadi pridejo šele na drugem ali tretjem albumu. No, dva od treh članov sta sicer že izkušeni pojavi na sceni, ampak to niti malo ne zmanjšuje dosežka. Zvočna podoba vseh devetih pesmi je skrbno premišljena; vse je na svojem mestu: kitarski zvok tu, elektronska sled tam. Skupina domuje tako na rokerskem kot tudi klubskem področju. Plesni beati se tako povezujejo z zategovanjem kitare in raznimi ostalimi učinki. Ludovik Material bodo na takšen način združili tabora, ki sta pri nas že tradicionalno ločena, torej »dratarje« in »električarje«. Skupina je torej svoj zvok zastavila široko, kar obeta zanimive prihodnje stvaritve. Pomemben del predstavljajo tudi besedila in interpretacija pevke Tine. Le-ta pokaže več obrazov: zapeljivega, ironičnega, posmehljivega, krhkega in še kakšnega, predvsem pa dobro ve, da ples, erotika in politika enostavno spadajo skupaj. Skupina najde ravnotežje med bolj osebnimi izpovedmi in širše zastavljeno družbeno angažiranostjo. Dobri stari Karl verjetno še ni dobil tako lepega poklona, kot se to zgodi v pesmi Passion for Red, Made in govori o sistemu, ki ustvarja vedno nove potrošniške želje, Večerni program pa deluje kot manifest proti diktaturi srečnih ljudi, izoblikovanih s strani reklam in ostalih kapitalističnih sil. Bolj intimno postane v Come in Heart for Sale, album pa zaključi Kraljević Marko, junak, ki bi lahko tudi v današnjem času odsekal kakšno glavo ali dve.

Skupini It’s Everyone Else in Ludovik Material predstavljata poživitev naše scene. Že na prvencu se predstavita v zaokroženi in dovršeni obliki, predvsem pa s prepoznavnimi elementi, kar je dandanes v poplavi ustvarjalcev velik dosežek. Zanimivo bo slišati, kaj bosta skupini pripravili za morebiten drugi album, do takrat pa: albuma na »repeat« in oprezanje za morebitnimi koncerti.

Matjaž Gerenčer

 

Povezani članki: