Strastna simfonična ekstaza – večer, ko rečeš, do naslednjič

Simfonična ekstaza / foto: Peter Klinc

Ljubljana / Križanke
7. 6. 2012 

Absurdi nas preoblikujejo.  Obnemimo ob preprostosti, na katero ne računamo. Bližina, ki jo nekdo zahteva od nas, ker jo izžareva. Potrebuje. Velika želja in pričakovanje. Navada? Različni pristopi niso vedno tisti, ki izžarevajo premoč. Navdušijo nas pristopi, ki pritegnejo. Ki vzbudijo simpatijo. Emaptijo. Takoj. Prvih pet minut.

To se mi je zgodilo včeraj ob 21.20 uri, ko so se Plečnikove Križanke napolnile z neizmerljivo energijo. Bile so prizorišče velikega cross-over koncerta Simfonična ekstaza, ki jo je pripravil Rok Golob skupaj z orkestrom Slovenske filharmonije in izjemnimi glasbenimi gosti Tomijem M (Siddharta), Majo Keuc, Tokacem (Dan D), Sabino Cvilak, Katrinas, Jadranko Juras, Laro Baruca, Evo Černe, Nuško Drašček, Matjažem Robavsem (Eroika), Muratom & Josejem, Urško Majdič in HeaveniX . Dirigentsko palico sta si izmenjavala z energično dirigentko Martino Batič.

Rok Golob, med drugim je tudi Philipsov ambasador kampanje Obseden z zvokom, je eden največjih glasbenih mojstrov pri nas, cenjen tako doma kot v tujini. Uspelo mu je v mali domovini in v vsaj enaki meri tudi v Los Angelesu. Rok je na odru Križank zbral vrhunske glasbenike in priredil cross-over koncert, kot ga pri nas še ni bilo. Na oder so z rahlo zamudo – ko je bil orkester že na svojem mestu – prišli Rok Golob, Eva Černe in Martina Batič.  Začeli so energično in v obiskovalcih, ki so bili tokrat srednjih let, vžgali iskro pričakovanj. V Noč želja sta nas popeljala Matjaž Robavs in Nuška Drašček. Svoj izrazit volkal je v Plesu predstavila Neža Drobnič. Le zakaj se je Tomi M. spraševal Where. S Katrinas  smo poleteli med in v trenutkih nad zvezde. Misli so bile prazne al daleč v sanjah. Lestele so z njimi. V večeru ekstaze.  Ko nas je Urška Majdič postavila in bili smo Vedno prvi. Med publiko in odrom, s katerega so prihajale tudi zanimive videoprojekcije, je bilo veliko … zraka in simpatije.

Sabina Cvilak je navdušila s čistim glasom in v operni izvedbi zapela Zrelo je žito, v enakem stilu sta nadaljevala v zanimivem duetu Lara Bruca in Tomi M.  – Al me boš kaj rada mela? Kako nevsakdanje je zvenela pesem iz zakladnice slovenskih narodnih … malo premalo spoštovanih pesmi. Brez Balkana ni šlo. Križanke valovijo. In nakoncu skladbe reče Rok: Burek. Preprosto, kajne?  Eva Černe nas vabi Pojdi z menoj. Kam? Od tu ne gremo. Hočemo še malo. Orkester igra o socu in zemlji, za dedka, za Žetale. In nas v drugi skladbi hoče popeljati v Temo. Dve orkestrski skladbi, avtor Rok Golob. Ko nas presenetijo Katrinas in Murat in Jose. Si predstavljate, kako iz njihovih ust zveni Sijaj, sijaj sončece z dodatkom rapa? Ne zmorete? Mi smo slišali. In bilo je sončno. Toplo. Z veliko rumene svetlobe v Križankah. Večer je polepšala Maja Keuc sama in v duetu z Nuško Drašček. Lipa zelenela je še nikoli ni tako močno zvenela. Bilo je, kot da listej boža dušo. Ob vsem tem nisem niti opazila, da je ura kar odhitela na enajsto zvečer. Ko je redko kdo zaželel zehati, so na oder prihrumeli Buši in HeaveniX. To je bil Nov čas, rock pomešan z orkestrom. Energija na višku. Srce utripa hitreje. Nor čas. Nora noč. Lušna noč. Jadranka Juras in Tokac sta bila še zaključek večer. Nocoj je ena lušna noč.

Z bučnim aplavzom, vzkliki smo jih priklicali na oder. Več kot 100 ljudi. Izjemno. Prazne misli. Polna duša. Ogreto srce. Doživeto. Kljub temu, da so se kamere vrtele okoli finalistov Xfactorja. Se ve, zakaj. Damjan Damjanovič je direktor Slovenske harmonije. Morda bo v naslednjem koncertu prav nekdo izmed njih stal na odru Križank.

Lovila sem sapo. Bila je tako doživeta, da bi po njej lahko hodila. Vsak od nas je seštevek vseh trenutkov, ki smo jih doživeli med ljudmi. Takšni trenutki postajajo zgodovina. Trenutki trčenja. In trčili smo s trenutki glasbe in padli v ekstazičen odklop.

Darja Delavec

 

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.