Shaza La Kazoo – Karton City Boom

Shaza La Kazoo - Karton City Boom

2011, Eastblock Music / Dallas

V poplavi DJ-ev, ki vrtijo tako imenovani balkanbeat, že od svoje pojavitve na sceni  izstopata srbska  glasbenika, DJ-a in producenta, ki slišita na ime Shaza La Kazoo. Dj-ski dvojec, ki je z leti prerasel v skupino sestavljata Milan Djurić in Uroš Petković. Od samega začetka ustvarjata glasbo, ki presega balkanbeat etiketo in ji sama pravita folkstep – na basu bazirano elektronsko glasbo, začinjeno z ritmi Balkana. K plesnosti njune godbe prispevajo tudi z leti vse bolj pogosti latino in afriški vložki.

Kljub temu, da s svojimi seti navdušujeta občinstvo po vsej Evropi, da si njunih remixov želijo vsi, od  Watcha Clana do Balkan Beat Boxov, in da sta ena redkih balkanbeat DJ-ev, ki dejansko imata kaj skupnega z Balkanom, pa njuna glasbena kariera, kljub vsesplošnem bumu balkanizirane klubske scene ni z rožicami postlana. Tako sta večino svojih prvih del izdala na različnih kompilacijah oziroma v samozaložbi. Leta 2010 sta izdala odličen prvenec  Speaking Balkanian, lani pa je njun talent le prepoznala  nemška založba Eastblock Music in izdala njun drugi album Karton City Boom.

Zgovoren naslov pove, v katero smer sta ustvarjalca tokrat zapeljala svoj glasbeni vlak.  Naravnost v barakarska naselja sveta, od romskih naselij Balkanskega polotoka, do brazilskih favel in angolskih slamov. Naselja, ki morda nimajo vedno elektrike, imajo pa prav vse mogoče high-tech igračke, ki so z masovno proizvodnjo postale cenovno dostopne vsem slojem.

Kaj se zgodi, ko imajo tudi najrevnejši prebivalci tega sveta dostop do najnaprednejše  tehnologije? Mala glasbena revolucija. Daleč so časi, ko so v barakarskih slumih poslušali glasbene uspešnice na kasetah in sanjarili o tem, da bi s svojim sintom tudi sami kdaj stopili na svetovno glasbeno sceno. Danes je glasba najrevnejših naselij sveta del globalnega glasbenega zemljevida. Kot gobe po dežju je vzklila na vseh koncih sveta; brazilski baile funk, angolski kuduro, balkanska tallava, južnoafriški kwaito in shangaan. In prav vsem, kot nekakšna glasbena antropologa, pazljivo sledita in jih v svojo glasbo umeščata Milan Djurić in Uroš Petković.

Album Karton City Boom postreže s pisanim naborov stilsko precej različnih komadov in številnimi gosti. Najbolj poslušljiv je sladkosnedi Baklava Lover, ki ima vse potenciale, da postane hit poletja. Intru v stilu evergreena Girl from Ipanema sledi oda baklavi, ki jo je odpel Vojislav Malešev a. k. a. Killo Killo. Odlični vokalist je sicer s svojo zasedbo Drum’n’Zez večkrat navdušil tudi slovensko publiko. Z oznako sexually explicit lyrics bi bila v politično korektnih državah označena poslušljiva in jebačka Plus 49, za katero je glas posodil znani beograjski hip-hoper Wikluh Sky (med drugim član zasedb Bad Copy, Shappa, kot gostujoči vokalist pa je med drugim sodeloval z Marčelom in skupino S. A. R. S.). Shaza La Kazoo je priredil tudi nekaj tradicionalnih pesmi. No ja, priredil morda ni ravno pravi izraz. Vzel je nekaj malega originala in dodal veliko značilno shazalakazoojevskega zvoka. Žanrsko zmešanega, nalezljivega, plesnega. Sploh ob trubaško podprtih komadih kot so Opla, Folkstep, Aleva in Tallavangelist. Nalezljiva truba je produkt pljuč in prstov Marjana Krstića in zasedbe  Romano Duruli. Plod sodelovanja z brazilsko hitrojezičnico MC Gi so baile funk poskočnice, med katerimi izstopa še ena kandidatka za oznako sexually explicit lyrics, Halls Preto. Po domače črni bombni Halls, ki so menda lahko tudi hud pripomoček pri posteljnih igricah.  Naprej raziskujte sami … MC Gi je talent in  glas posodila še za s tropskim basom zabeljeno Pura Cachorrada in Sai Fora. V podobni maniri izzveni tudi komad Bula Bai, pri katerem je vokale prispevala eksotična Zanillya Farrel. Shaza La Kazoo je pometel tudi pred domačim pragom in nastalo je nekaj pesmi v maniri tallave, muzike, značilne za Rome na Balkanu, v Grčiji, Turčiji. Rahel orientalski prihid, predvsem pa nepogrešljivi  zvok sintesajzerja slišimo v pesmih Ava Kari, kjer sta glas posodila Hornsman Coyote in St. Sevqet, pa Kalafonication in Merava Mindžake, pri katerem je sodeloval MC Ivon. Na hudem ozvočenju velikih klubov ali poletnih festivalov že slišim vzklike Milana Djurića Hajdeeee! v komadu Bang! Komad, ob katerem se je rodila tudi nova skovanka  –  moombathon je postal balkaton.

Takšen pač je dvojec, ki sestavlja Shaza La Kazoo. Vedno korak pred drugimi, vedno v iskanju novega glasbenega izraza. Obenem pa s prepoznavnim zvokom, ki temelji na ubijalskem basu in zmeraj dodaja ravno mero trobilske sekcije, ki poskrbi za to, da se roke same vzdignejo v zrak in boki začnejo pozibavati. Izdelek, ki je nujen v zbirki vsakega balkanbeat/world music/global bass ali kakorkoli že temu rečete navdušenca.

Ines Kočar

 

 

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.