Reggae ponovno združuje na mejni točki med dvema državama

Overjam International Reggae Festival

Ljubitelji in poznavalci reggaeja ter sorodnih glasbenih vsebin (dub, dancehall itd.) bodo letos poleti ponovno lahko prišli na svoj račun. Od 26. do 28. julija se bo na območju Šempetra-Vrtojbe, v bližini mednarodnega mejnega prehoda, odvijal 1. Overjam International Reggae Festival.

Izhajajoč iz dveh večjih sorodnih pobud, ki sta zaznamovali čezmejno območje v bližnji preteklosti in zabeležili nezanemarljivo udeležbo obiskovalcev ter dosežke (italijanski Rototom Sunsplash in tolminski Soča Riversplash), nameravamo organizatorji obuditi tovrstno prireditev posvečeno zavedni glasbi in kulturi. Poleg glasbene kulise si organizatorji nadejamo prirediti vrsto pobud za informiranje in osveščanje obiskovalcev o določenih aktualnih vprašanjih. Rdeča nit celotne prireditve naj bi torej zajemala triado MIR-PRAVICE-SVETOVLJANSTVO. V ta namen se bo obravnavalo razne tematike, npr. sodelovanje z državami v razvoju, vzgajanje k trajnostnemu razvoju, človekove pravice, enakopravnost itd.

 

Zakaj pa smo se odločili za glasbeni festival? Za mednarodni festival?

Odgovor na vprašanji gre verjetno poiskati v prizadevanjih in prepričanjih tistih, ki se niso vdali. Festival Rototom Sunsplash so pred par leti “preselili” v Španijo (v mestece Benicassim blizu Valencije) in ne moremo mimo tega, da izpostavimo politične razloge, ki so deželno upravo FJK vodile pri tovrstni izbiri. Praznina, ki je nastala zaradi te ponesrečene izbire, je nekatere spodbudila, da vzpostavijo nov glasbeni, kulturni in družabnosti vsebnik. Zelo pomembno je dejstvo, da se bo Overjam International Reggae Festival odvijal na območju Nove Gorice, torej na slovenskem ozemlju. Mogoče se to zdi zgolj nepomembna podrobnost, a ni.

Prireditelji festivala so neprofitna in nepridobitna kulturna društva, posamezniki in skupine, ki so se povezali v imenu skupnih interesov in vrednot reggae glasbe. Med prireditelji so prisotne številne organizacije, ki so pridobile obsežne izkušnje na področju organiziranja pobud in glasbenih večerov v Severni Italiji in Sloveniji: TRIESTEINLEVARE in TICKET TO JAMAICA iz Trsta, HUNTIN SOUND iz Gorice in KUD BIGUP iz Ljubljane. Na pomoč pri organizaciji in predstavitvi festivala je priskočila agencija KURZ ROCK VIBE, ki ima veliko izkušenj tako na področju organizacije kot tudi medijske predstavitve podobnih glasbenih vsebin, saj je bila tesno povezana tako z enim kot drugim prej omenjenim uspešnim reggae festivalom.  Poleg tega je bilo za namene izvedbe Overjam festivala ustanovljeno mešano italijansko-slovensko kulturno društvo BIGUP, kar dokazuje, da je sodelovanje med sosedi najboljša pot za doseganje skupnih ciljev.

Vse to pa italijanske javnosti ne zanima. Ta ne daje pomena trajnemu čezmejnemu sodelovanju, prihodkom, ki jih zagotavlja tovrstna prireditev, mladim, ki nesebično ponujajo svoje zamisli drugim mladim. Z žalostjo ugotavljamo, da je tovrstna politična in miselna ozkoglednost v Italiji še vedno razširjena. Začenši z letošnjo izvedbo, bo Overjam International Reggae Festival težil k združevanju in ne k ločevanju, k sodelovanju za skupno rast in ne k razdiranju.

Udeleženci oz. Obiskovalci festivala bodo imeli na voljo brezplačno kampiranje v neposredni bližini prizorišča in šanke društva Mladi Renče-Vogrsko, ki bodo nudili hrano in pijačo 24 ur na dan. Dodatne informacije so na voljo na spletni strani www.overjamfestival.com (tudi v slovenskem prevodu!)

 

V predprodaji so že 3-dnevne vstopnice za EUR 38,00 do 09.06 in EUR 43,00 do 08.07. Dnevne vstopnice za četrtek, 26.07 (SIZZLA + MAKAKO JUMP + ZAA) za EUR 25,00, za petek, 27.07 (RESITENCE IN DUB + TRAIN TO ROOTS + JAH MASON) za EUR 15,00 in za soboto, 28. julija za (SITI HLAPCI + THE AUTHENTICS + ZION TRAIN) EUR 15,00.

Link za Eventim predprodajo: http://www.eventim.si/si/vstopnice/overjam-international-reggae-festival-sempeter-pri-gorici-vrtojba-park-meja-z-italijo-269821/event.html

 

Dodatne informacije o predprodaji vstopnic so na voljo na elektronskem naslovu [email protected] .

Številne nevladne organizacije in neprofitna društva (EMERGENCY, AMNESTY INTERNATIONAL, STAND UP FOR JAMAICA, IL SOLE ONLUS, ACCRI, CVCS, KD RDEČA ZVEZDA, TAVOLA DELLA PACE, EQUIMONDO) so že pristopila k festivalu. Dodatne informacije bodo na voljo na spletni strani www.overjamfestival.com. Festivala se bo udeležilo tudi društvo ARCI iz Trsta, ki bo urejalo šotor “TENDARCI”, kjer se bodo odvijala srečanja, delavnice in številne druge dejavnosti.

Reggae people are back!

 

“OVERJAM INTERNATIONAL REGGAE FESTIVAL” – 1. izvedba
VRTOJBA pri NOVI GORICI – Slovenija
26., 27. in 28. julij 2012
www.overjamfestival.com

Povezani članki: