Poziv za sodelovanje Rokerji pojejo pesnike

Rokerji pojejo pesnike

Rokerji pojejo pesnike je dolgoletni projekt, ki ga izvaja Subkulturni azil Maribor, zavod za umetniško produkcijo in založništvo. Gre za glasbeno založniški projekt kot tudi za prireditev v živo, na kateri avtorji raznovrstne glasbe izvajajo uglasbeno poezijo slovenskih pesnikov. Z njim se odpira plesišče medsebojne igre obeh umetniških žanrov: glasbe in poezije. V 15 letihsvoje evolucije, nadgrajevanja, skladateljske in interpretativne ustvarjalnosti je ta projekt dosegel medijsko prepoznavnost in presegel ustaljene obrazce o glasbeni kulturi pri nas. Poslušalci spoznavajo slovensko rockovsko in pesniško izraznost, ki jo vodi neustavljiva želja po ustvarjanju. Projekt je sprva morda deloval kot poskus, danes pa predstavlja prepoznaven kulturno-umetniški motiv Maribora in s svojo izvirnostjo navdušuje občinstvo.

Letos literarno uredništvo prevzema Dejan Koban, ploden pesnik, ki pesniško knjigo Metulji pod tlakom izdal v samozaložbi ter objavljal v revijah Idiot in Poetikon. Svoje pesmi interpretira v glasbeni skupini Nevemnevem. Skupaj z Veroniko Dintinjano soustvarja pesniške večere in festival pod imenom Mlade rime. Najraje bere Allena Ginsberga in Katjo Plut. Najljubši pesniki in pesnice so trenutno: Blaž Božič, Monika Vrečar, Kristina Hočevar, Gregor Podlogar, Blaž Iršič in Glorjana Veber. V zadnjem času večkrat predrugači stavek «Poezija je kul« v »Poezija je nujna«. Tudi sam je s svojo poezijo sodeloval na kompilaciji Rokerji pojejo pesnike.

Izvedba projekta v letu 2012 bo v obliki glasbeno- in video-produkcijskega koncerta Rokerji pojejo pesnike v živo 2012, ki bo predvidoma potekal 10. 11. 2012. To pomeni, da bodo vsi nastopi posneti tako zvočno s 24-kanalnim snemalnikom in obdelani, miksani in masterizirani za kasnejše izdaje projekta in posneti v video tehniki ter pripravljeni za glasbeno-dokumentarni film, objavljen po prireditvi. Projekt je del Evropske prestolnice kulture.

V letu 2012 ponovno vabimo k sodelovanju glasbenike vseh žanrov, ki bodo uglasbili izbor literarnega uredništva, ter tako ne samo obogatili in nadgradili pesmi, ampak pustili svoj pečat v bogati zakladnici glasbene in literarne umetnosti in v okvirju vseslovenskega projekta Rokerji pojejo pesnike. Zainteresirane glasbene skupine in posamezne glasbenike pozivamo, da na email naslov [email protected] ali [email protected] pošljejo kontaktne (email, telefon, kontaktna oseba) in osnovne informacije (opis skupine/glasbenika, člani skupine, povezave na audio ali video posnetke). Prve pošiljke izbranih pesmi bodo kmalu v obtoku!

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.