Na Metalfestu Croatia kamenjali Megadeth

Megadeth v Kinu Šiška / foto: Branka Resnik

Na Metalfestu Croatia, ki se je odvijal med 2. in 6. junijem v obmorskem Zadru, je zadnji dan prišlo do neljubega dogodka. Dopoldne se je namreč po festivalskem prostoru začela širiti novica, da sta svoj nastop odpovedali zasedbi W.A.S.P. in Dark Tranquility, kar je med obiskovalci povzročilo nemalo nezadovoljstva. Zaradi dveh odpovedi so bili organizatorji primorani spremeniti urnik nastopov nekaterih drugih skupin, med njimi tudi Megadeth, ki so dva dni prej navdušili v Kinu Šiška. In prav oni so bili tarča nezadovoljstva, objestnosti, primitivizma in pretirane količine alkohola, saj je med njihovim nastopom na oder začelo leteti vse od plastenk, kozarcev in kamenja. Bend je zato svoj nastop po 40-ih minutah prekinil in odkorakal z odra. Spodaj podajamo tudi celotno izjavo organizatorja.

“Nastup skupina W.A.S.P. i Dark Tranquillity otkazan je zbog tehničkih poteškoća, što nije neuobičajeno na velikim festivalima, a na žalost, tako nešto dogodio se i na Metalfestu Hrvatska.

Moramo vas obavijestiti da je termin headlinera, skupine Megadeth, promijenjen na njihov zahtjev, s obzirom na zadržavanje na granici te da već danas (srijeda) nastupaju u Italiji, a kasniji nastup u Zadru bi im tako nešto doveo u pitanje, pa se sukladno tome morao podesiti i ostatak satnica nastupa.

Tijekom Megadethova nastupa određeni dio posjetitelja odlučio je iz samo njima znanih razloga prekinuti koncert, uništiti jedan uistinu veliki događaj i baciti crnu mrlju na višemjesečni napor velikog broja ljudi. Na žalost, i na ogroman broj sjajnih posjetitelja, ali i na sam grad Zadar i Hrvatsku, koji su se pokazali srdačnim domaćinima gostima iz SAD-a, Meksika, Skandinavije, Njemačke, Slovačke, Egipta i brojnih zemalja diljem svijeta.

Napominjemo da je zaštitarska služba bila organizirana i da do nastupa Megadetha nije zabilježen niti jedan jedini, čak i najmanji incident, te da je oko 3.500 ljudi, sudeći prema njihovim reakcijama koje su nam prenosili, istinski uživalo u spektaklu, kako su ga mnogi i sami nazivali. No protiv primitivizma se očigledno nije moguće boriti, pa je zahvaljujući šačici onih koje je teško ili nemoguće nazvati fanovima, niti tako nešto zavrijeđuju, ogroman broj istinskih obožavatelja lišen mogućnosti da uživa u nastupu jednog od najboljih heavy metal bendova.

Ovakvim ishodom će, na veliku žalost, u drugi plan pasti vrhunski nastupi bendova kao što su Death Angel, Blind Guardian, Hypocrisy, Kreator, Symphony X, Eluveitie i drugih, jedinstveni prostor, ugođaj, gostoprimstvo žitelja Zadra i okolice i sve dobro što se dogodilo na festivalu, a čega je, kako smo naveli, prema riječima samih posjetitelja, bilo iznimno mnogo.

U svezi s navedenim, organizator se svima ispričava za doživljene neugodnosti i ograđuje od neciviliziranog ponašanja mizernog, ali u ovom slučaju, i na veliku žalost svih, važnog dijela publike, kojem je očigledno bilo najmanje važno kakvu će sliku odaslati u svijet. Također, posebno se zahvaljujemo mnogima koji su nam izrazili riječi potpore i još jednom svima iskreno ispričavamo.”

Povezani članki: