Julia Holter na Mladih rimah

Julia Holter na Mladih rimah

JULIA HOLTER
(ambientalni pop – Kalifornija, ZDA)

Domiselno spajanje indie popa, sodobne komponirane glasbe in elektronike z eteričnim vokalom je osnovna receptura albuma Tragedy, s katerim je Julia Holter lani pritegnila pozornost ljubiteljev eksperimentalnih in avantgardnih muzik. Sedemindvajsetletna glasbenica in skladateljica iz Los Angelesa se po izidu druge, za spoznanje lahkotnejše in dostopnejše, a nič manj kompleksne plošče Ekstasis ustavlja tudi v Ljubljani. Ali imajo kritiki prav, ko jo tako toplo sprejemajo, lahko preverite v Menzi pri koritu.

Julia Shammas Holter je odraščala v glasbeni družini in dolga leta študirala klasični klavir. Načrte, da bi postala klasična koncertna pianistka, je v najstniških letih opustila, saj je spoznala, da na tem področju nima bleščeče prihodnosti. Glasba je kljub temu ostala njen gonilni interes, in posvetila se je študiju kompozicije, pozneje pa diplomirala iz elektronske glasbe na CalArts (California Institute of the Arts). Četudi priznava, da se je med študijem veliko naučila, jo je rigidno akademsko okolje pri ustvarjanju omejevalo. Veliko raje se je posvečala samostojnemu raziskovanju zvokov, snemalnih postopkov in snovanju lastne glasbe. Pri tem izkorišča svoje pianistične veščine, poznavanje teorije, znanje, ki ji ga je prinesel študij elektronske glasbe, in pop – konec koncev – senzibilnost.

Prve samostojne posnetke je leta 2008 objavila na kompilaciji 4 Women No Cry vol. 3 založbe Monika Enterprise, na kompilaciji založbe Human Ear in CD-R albumu Sleepy Mammal Sound. Leta 2010 je izdala še en CDR, Celebration (Engraved Glass Records, 2010), in zbirko koncertnih posnetkov za založbo NNA Tapes. Lani pa je pri založbi Leaving Records končno izšel njen konceptualni albumski prvenec Tragedy, atmosferična, s terenskimi posnetki opremljena interpretacija Evripidove tragedije o Hipolitu, ki jo odlikuje svojevrsten spoj glasu ter raznih elektronskih pripomočkov in inštrumentov (harmonija, violončela, saksofona).

Na nadaljevanje ni bilo treba čakati dolgo, saj je marca letos pri založbi RVNG izšel njen drugi album, Ekstasis. BBC Music je o njem zapisal: »Osvežujoče in vznemirljivo je slišati izvajalko, ki je tako intenzivno predana raziskovanju novih področij.«

Glasbo Julie Holter opisujejo kot nepredvidljivo in skrivnostno, duhovito, nadrealistično in optimistično, pogosto zelo lepo, a pogosto tudi zelo nenavadno, predvsem pa kot glasbo, v kateri je zabrisana ločnica med popom in avantgardo. Pred nami je koncert za radovedna ušesa!

19. junij ’12, ob 21h, Menza pri koritu!

 

Albuma:

Tragedy (Leaving, 2011)
Ekstasis (RVNG 2012)

 

Splet:

juliashammasholter.com
www.myspace.com/juliaholter
www.last.fm/music/Julia+Holter 

»V vsakem primeru gre za izvajalko, ki še zdaleč ni le preprosta kantavtorica. Julia Holter igra glasbo, ki je kompleksna, večslojna in brezčasna, na trenutke pa tudi prav presenetljivo in prijetno konotativna.« – Jaka Bulc v oceni plošče Ekstasis (Tolpa Bumov, Radio Študent, 18. 4. 2012)

 

Video:

In the Same Room: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NM-WnjqB8EY
Moni Mon Amie: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=H8x-6VHORLU
Marienbad: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QukVgY8I_nA

 

PREDPRODAJA VSTOPNIC:

Vstopnina: 8€ z rezervacijo na [email protected] / 10€ na dan koncerta.

Prevzem vstopnic od 20:00 dalje na blagajni Menze pri koritu.

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: