Iz Bakuja na vrt Gala hale, vaš “M`bo” Rambo Amadeus-Karakter

Rambo Amadeus

Ljubljana / Letni vrt Gala hale
23. 6. 2012

V soboto nas je na vrtu Gale hale ponovno obiskal Rambo Amadeus. Tokratni koncert sem pričakoval s posebnim zanimanjem, saj je Rambo prišel k nam po nastopu na evrovizijskem odru v Bakuju in sicer na povabilo črnogorskih organizatorjev. Tam se glede na rezultat ni preveč izkazal, uvrstil se ni niti v drugi del tekmovanja. V soboto pa je dokazal, da to ni zato, ker on ne bi bil dovolj dober za Evropo, ampak je ravno obratno! On je predober za Evropo, Evrovizija je za njega premajhna in ga ne dohaja in dojema, preprosto zato, ker je on “Svetovni Mega Car”.

Tokratni koncert je potekal v izvedbi Broken Beat Sexteta, zasedbi sestavljeni iz odličnih glasbenikov, ki kot pravijo sami, delajo v najboljšem podjetju na svetu, za najboljšega šefa. Band tako tudi deluje, kot dobro podmazan stroj, ki lahko podpre vse Rambove zamisli, za kar je potrebno veliko improvizacije, saj se scenski nastop popolnoma prilagaja razpoloženju publike. In tu je Rambo najboljši. Spontan nastop, poln humorja in nepredvidljivih vložkov, kar je nasploh njegov prepoznavni znak, je z leti izpilil do vrhunca.

Vrt Gale hale se je lepo popolnil in ravno prava množica je najprej bolj sramežljivo in poletnim temperaturam primerno vse skupaj opazovala na varni razdalji. Začetni komadi so bili predvsem z novega albuma in se očitno še niso prijeli, zato so obiskovalci med komadi zahtevali stare hite. Po začetnem precej eksperimentalnem muziciranju je Rambo hitro uvidel, da bo treba vse skupaj malo poživiti. S komentarjem: „V Ljubljani se čuti v zraku, da se pokadi precej zelenja“ je pozval band, da zaigra v reggae ritmu. Tako se je v komadu Karakter že vsa zbrana množica zibala, ob naštevanju svetovnih karakterjev od Bruce Lee-a do Alana Forda. Od tu naprej smo doživeli pravo med-žanrsko popotovanje od turbo-folka, jazza, funka, rocka pa vse do stand-up komedije. Sledili so si komadi Prijatelju, Holesteroll & Rock n Roll, Fela Kuti, druže stari, Maroko, Bolje 1 vruće pivo nego 4 ladna, F.A.P. mašina, 9 depresivaca …

Ob komadu Čobane vrati se je bil koncert na vrhuncu in publika je soglasno z Rambom tekmovala, kdo bo iz sebe spravil bolj čuden zvok. Na tem mestu smo se morali potruditi za prvi bis, ob katerem nas je prišel saksofonist opozorit, da bo prišel nazaj na oder samo, če glasno vzklikamo njegovo novo ime, ki si ga je spremenil zaradi boljše prodaje na mednarodnem trgu, in sicer M´bo. Publika je zagrizla in priklicala najprej band, ki je za uvod v bis igral naslovni komad iz Rockya, sledil mu je Rambov prihod v kovinsko bleščeči disco jakni in vzkliki “Hvala Baku, hvala Azerbajdžan!” Ko je izklopil kitare je s tolčenjem naelektrenih činčov in s pomočjo publike zaigral še pravi unplugged tehno Te jedno te isto ter še premierno v zgodovini Metelkove komad Sokolov greben na playback. Koncert se je zaključil s komadom Karakter in popolnim navdušenjem obiskovalcev.

Kot pravi Rambo: “Zvali ste me za Evrovizijskog predstavnika, zovite me i za vašeg precjednjika!” In verjamem, da bi bil tako dober, kot je dober vodja svojega Rambo Amadeus & Broken Beat Sextet podjetja.

Tekst: Miha Šalej
Foto: Tjaša Janovljak

Povezani članki:

Značke: