Vabljeni na osrednji del 53. Jazz festivala Ljubljana

53. Jazz festival Ljubljana

53. jazz festival Ljubljana smo pravzaprav že pričeli 20. junija s tremi izvrstnimi koncerti mladih upov jazzovske in jazzovsko navdahnjene glasbe. Festival 12 Points, ki vsaki dve leti potuje po Evropi, da promovira izvirne mlade glasbenike, povezane z jazzom. Med temi kot najbolj zanimive vsako leto izberejo tri izvajalce (12 Points Plus); trojica, ki se je predstavila je sestavljena iz letošnjih in lanskih izbrancev; Kaja Draksler je bila izbrana že v prvem krogu, njeni nastopi v sklopu festivala pa so bili nadvse odmevni. Poleg nje sta nastopili izvrstni skupini Elifantree in Finske in World Service Project iz Velike Britanije.

Danes festival pričenjamo s klubskim esejem Džezologija, ki ga bo vodil Vid Jeraj. Klub CD ob 16.30. uri.

Ob 20. 30. uri pa bo v Klubu CD Evropska premiera Joe McPhee & Ingebrigt Haker Flaten (ZDA, Norveška). Plodno sodelovanje, ki je obrodilo že dva posnetka, Blue Chicago Blues (Not Two, 2010) in Brooklyn DNA (Clean Feed, 2012), je nastalo, ko je Joe McPhee pred več kot petimi leti začel z The Thing nastopati na koncertih in snemati. Posnetka, ki ju tako kritiki kot poslušalci močno cenijo, sta organska in strastna, povzemajoča free jazz z intimnim doživljanjem.

Ob 22. uri sledi Adam Lane in Full Throttle Orchestra (ZDA, Portugalska) Full Throttle Orchestra je eden najbolj prevzemajočih velikih bendov zadnjih nekaj desetletij. V Evropi premierno predstavljamo osupljivo avtorsko gradivo in izjemno poustvarjanje.

Vse dni festivala si v Mali galeriji lahko ogledate razstavo natečaja Cankarjevega doma Jazz plakat in podoba 54. Jazz festivala Ljubljana.

Letošnji jazz festival ponuja še tri večere in noči vrhunske glasbe ter dober ducat koncertov vrhunsko uigranih mojstrov in njihovih odličnih glasbenih kreacij.


V Križankah bodo še nastopili Dee Dee Bridgewater, John Scofield’s Hollowbody Band, Neneh Cherry & The Thing, Jure Pukl’s Abstract Society in Ibrahim Maalouf Diagnostic, v dvoranah in Klubu CD pa Joe McPhee, Ingebrigt Haker Flaten, Adam Lane’s Full Throttle Orchestra, Peter Evans, Žiga Murko 13, Kaja Draksler, Lama ter Trumpet and Drums.

Vse dni festivala je v Klubu CD odprta Jazz restavracija.

Vabljeni na dobro mero jazza in poletja!

 

Od četrtka, 28., do sobote, 30. junija

53. JAZZ FESTIVAL LJUBLJANA

www.ljubljanajazz.si

 

Povezani članki: