13. Sajeta!

Sajeta

Začela se bo z otvoritvijo na Mestnem trgu 25. julija, ko bo premierno predvajan retrospektivni film ”Sajeta 1998-2011”. Po filmu bo sledila predstavitev »Generative Art« Bogdana Sobana, kjer bo avtor javno razkril lastne generativne programe, ki ustvarjajo slike, gledalci pa bodo priče nastajanju še nikoli videnih in nikdar več ponovljivih podob. Za konec bodo zapeli stari znanci Sajete –  Tminski madrigalisti.

Naslednjega dne se z Mestnega trga, Sajeta seli na Sotočje, v naravo okolje, ki bo letos dodatno okrašeno, za kar bo poskrbela delavnica scenografije, ki jo bosta vodila mentorja Marko A. Kovačič in Brane Ždrale.

Osrednji element kreativnega tabora ostaja glasba. Koncertno dogajanje bo na Sotočju štartalo v četrtek 26. julija  in bo trajalo do nedelje 29. julija, ko se bo, po nedeljskem kosilu, za zaključek Sajete na odru predstavila produkcija glasbenih delavnic.

Prvi bo Sajetin oder na Sotočju zavzel angleško srbski dvojec ARHAI, ki sami pravijo, da igrajo folktroniko. Sledili jim bo Bratko Bibič, ki se je v projektu KABINET ČUDES BRUTKA BIMBIČA spečal z Vaskom Atanasovskim in Polono Janežić. V petek bodo preskočili mejo Italijanski improvizatorji THE HOMESWEEPERS,  sledil jim bo norveško/portugalsko/slovenska naveza VELKRO v katerem so zbrani Boštjan Simon, Luis Candeias in Stephan Meidell. Trio bo na Sajeti skrbel tudi za glasbene delavnice, letos posvečene ritmu in svobodni improvizaciji.. Za njimi sledi eden vrhuncev Sajete 2012, ko bo na Sotočju po osmih letih nastopil violinski virtuoz ALEXANDER BALANESCU, v spremstvu ZLATKA KAUČIČA na bobnih in tolkalih. V soboto se bo predstavil nemški ambientalni elektornik JAN JELINEK, ki bo glasbeni nastop nadgradil za lastnimi vizualnimi efekti, poleg njega pa bodo sobotni večer dopolnjevali slovenski DUBZILLA in budipeštanski  MESZECSINKA.

Radio Študent  bo skrbel za popoldansko glasbeno kuliso in Sajeto dopolnjeval med koncerti.

Poleg večernih glasbenih nastopov pa Sajeta ponuja tudi serijo različnih kreativnih delavnic, v veselje tistim, ki svoj prosti čas ali krajši dopust preživljajo ustvarjalno. Poleg omenjenih delavnic scenografije in glasbe smo pripravili strokovno vodene delavnice: fotografska  – Jernej Humar, otroška-glasbena na čelu s Samom Kutinom, ter kiparska delavnica, ki bo letos posvečena 300 obletnici tolminskega punta 1713- 2013. Na delavnici bomo, poleg nezamenljivega Duleta Gerlice, gostili  Boštjana in Vasjo Kavčiča. 

Sajeto pa nudi tudi spremljevalni program. Razstava fotografij »Ujeta Sajeta« bo odprta v galeriji ”Prostor” v Ljubljani (ulica Soteska 8), 10. julija ob 20h! Ustanova Pohorski bataljon bo predstavila letos v knjižnji obliki izdano raziskavo »Na trdna tla«, Društvo humanistov goriške poleg predavanja Slovenska kultura v prihodnosti: nujnost aktivizma, predstavila mesečnik ”Razpotja”,  retrospektivni film Sajeta 1998- 2011 bo predvajan na otvoritvi in na Sotočju. Vabimo pa tudi vse ki bi radi predstavili svoje izdelke,  da zapolnijo  kreativni kotiček letošnje Sajete. 

Vstopnice: EVENTIM. Informativen predprodajne cene: Komplet – 25€ (do 4.7.), 30 € (do 24.7.), vikend (petek, sobota) – 20€, posamezni dnevi: četrtek – 8€, petek, sobota – 12 €.

Info:  www.sajeta.org

Sajeta se je tudi tokrat rojevala v organizaciji Zveze tolminskih mladinskih društev – Multimedijskega Centra Mink Tolmin in s pomočjo vseh, ki so ji podarili svoje delo, čas in seveda sredstva.

Sajeto omogočajo: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije, Urad za mladino Republike Slovenije, Občina Tolmin, Krajevna skupnosti Tolmin.

 

Povezani članki: