Vatra – Ima li budnih?

Vatra - Ima li budnih?

2011, Dallas Records

Skupina Vatra, ki prihaja iz Virovitice s sosednje Hrvaške, je objavila že svoj šesti studijski album Ima li budnih?, na katerem predstavljajo devet novih pesmi. Te imajo značaj, rep in glavo in so lep primer, kako naj zvenijo sodobne rock pesmi.

Ivan Deček, ki je kreativni pogon skupine, se v svojih besedilih spopada s posameznikovo odsotnostjo v sodobnem svetu in je tudi sam rahlo vdan v usodo. Ob komadih z albuma se je zelo lahko navezati na njegovo melodično ter energično melanholijo, ki včasih deluje že rahlo himnično. Med skladbami izstopata dve, ki sta tudi sicer izbrani kot singla. Prvi komad je Ima li budnih, pri katerem se je Dečeku pridružila Ljubica Gurdulić iz skupine Svadbas, vsekakor najmočnejši komad na ploščku pa je Tremolo, ki je plod sodelovanja z reškim umetnikom Damirjem Urbanom. Pesem je močna, energična, melodična in ima res vse atribute za hit. Deloma ji je to že uspelo, saj pesem kandidira za rock pesem leta tudi na porinih, ki jih podeljujejo na Hrvaškem za letne glasbene dosežke.

Skupina Vatra nudi poslušalcem dozo kvalitetno produciranega rocka, ki ga seveda lahko le nadgrajujejo s svojimi nastopi v živo. Materiala imajo ogromno, poslušalcev na Hrvaškem tudi, zdi se le, da so v naši širši regiji rahlo zapostavljeni. Zato pa imajo seveda še dovolj časa, da nas prepričajo. 35 minut melodičnih kitar in spevnih refrenov deluje mogoče rahlo premalo, ampak tega skupini ni za zameriti, saj so, če pogledamo njihove prejšnje albume, še rahlo dodali težji zvok kitar, kar je v njihovem primeru vsekakor napredek.

S tem albumom so si vsekakor prigarali vstopnico med samo smetano rock scene na Hrvaškem, če jim bo tam tudi uspelo ostati, bo pa pokazal čas in njihove naslednje stvaritve. Koncept dela je dobro zastavljen, bilo bi jih fino slišati še v nekoliko boj jeznem slogu. V Sloveniji smo jih imeli priložnost že  nekajkrat slišati, verjetno se bodo kaj kmalu predstavili tudi znovim albumom.

Vladimir P.

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: