Sziget vabi!

Sziget

Sziget je kraj, kjer morate biti v sredini avgusta. Sziget Festival je bil namreč deležen nagrade za najboljši veliki festival v letu 2011. Festival Awards Europe je nagrada, ki se na temelju glasov javnosti in stroke že tretje leto podeljuje tako organizatorjem kot tudi izvajalcem. Najboljši evropski množični festival letos tudi praznuje svojo 20. obletnico in obljublja ne samo veliko programov, ampak tudi novo vizualno podobo. Prenovljeni festival z veseljem pozdravlja vse ljubitelje, ki so na njem uživali v preteklosti, hkrati pa tudi poskuša določiti cilje za naslednja desetletja. In sedaj je uradno: 20. obletnica dogodka, ki domuje v Budimpešti na Madžarskem, bo celo en dan daljša!

Trenutno najbolj popularna ameriška rock skupina The Killers bo kot zadnja nastopala zadnji dan festivala Sziget. Poleg njih se bo na odru A38 zvrstil tudi odličen venček elektronike, najboljša novica pa je, da je do začetka 20. obletnice Szigeta, ki se bo odvijal med 6. in 13. avgustom, manj kot 100 dni.

Potrjeno je, da bo trenutno najbolj obetavna ameriška rock skupina The Killers nastopala na Szigetu, in sicer kot zvezde zadnjega večera. Po vsej verjetnosti gre za najpomembnejši produkt zabavne industrije iz Mesta greha – Las Vegasa, saj jih je za nastop v Beli hiši najel celo predsednik ZDA Barack Obama. Po svetu so prodali več kot 15 milijonov svojih treh nepozabnih albumov. Trenutno pripravljajo četrti album, ki bo izšel v drugi polovici leta 2012, in verjetno bodo na 20. obletnici festivala Sziget že zaigrali nekatere izmed novih pesmi.

Potrjen je tudi eminenten elektronski paket za festivalski oder A38, ki se seli v središče in bo letos večji. Da niti ne omenjamo nove programske točke; 2 svetovno znana DJ-ja bosta poskrbela za zabavo prav vsak večer. V paketu je med drugimi tudi Borgore, zlati deček med DJ-i in producent iz Izraela, ki je pri rosnih štiriindvajsetih letih že dobro znano ime mednarodne mreže dubstepa. V Budimpešto pridejo tudi italijanski velemojstri electra the Cronkers, pariška drum’n’bass in electro house ekipa Dirtyphonics pa se bo predstavila s svojim neustavljivim, neverjetno energičnim nastopom v živo.

Genialnost Dj Fresh-a izvira iz njegove sposobnosti, da se poveže z underground oboževalci drum’n’bassa, istočasno pa ustvari pop hit prijazen radijskim postajam – če tega še ne veste, se prepričajte na Szigetu. Še eno veliko ime programa je Dope D.O.D., hip-hop formacija treh MC-jev iz Groningena, katere člani so afriškega in britanskega porekla: Dopey Rotten, Skits Vicious in Jay Reaper. Izvajajo masivno, noro hardkoraško hip-hop glasbo, njihove zvočne kombinacije prekanjenega ritma in nenavadnih tonov pa vodijo v samo osrčje grozljivega podvesolja.

Lincoln Barrett je progresiven drum’n’bass umetnik, DJ in producent, na sceni poznan pod imeon High Contrast. Moči bo združil z MC Dynamitom, enem najbolj popularnih MC-jev v svojem žanru, zato je njun nastop na Szigetu nekaj, česar se nikakor ne sme zamuditi. Tiga, dobitnik kanadske nagrade Juno, DJ in producent je eden izmed najbolj priznanih elektronskih glasbenikov v svoji državi, ki je popolnoma spremenil severno ameriško klubsko kulturo v 90-ih. Polovica njegove družine je madžarskega izvora, zato mu je popolnoma jasno, kaj je na Madžarskem potrebno za odlično elektronsko zabavo. Azari & Ill, glasniki vračanja disco glasbe 80-ih, hitrega electra in čikaškega housea bodo letos prav tako nastopili na Szigetu. Elektronski paket pa ne bi bil popoln brez legendarnega nemškega electro dueta Modeselektor iz Berlina, srčike evropske t.i. e-glasbene scene.

Ime Kakkmaddafakka je verjetno najboljša izbira za predstavitev hitre, prevzetne in unikatne glasbe dvanajstih glasbenikov, ki s predstavo, nabito z energijo navdušujejo občinstvo. E-glasbeni producent Andy Barlow in Lou Rhodes sestavljata Lamb, ki ustvarja visoko zastavljeno in privlačno downtempo glasbo poznih 90-ih in zgodnjih let novega tisočletja. Po devetih letih ju bodo njuni številni oboževalci lahko ponovno videli na Szigetu. S svojo lahko, moderno reggae glasbo, ki izžareva pozitivnost in optimizem, so na programu tudi The Black Seeds, ki na svoji nastopih poskrbijo za najnežnejše in najbolj sladke vibracije.

Na festival se pripravljajo tudi Wild Beasts s svojo prefinjeno, nežno in elegantno kitarsko glasbo z rahlimi vplivi folk rocka. Še najbolje jih definira oznaka art rock ali celo dream pop – odvisno pač od razpoloženja. Ljubitelji skandinavske metal scene pa bodo nedvomno veseli nore, energične, a hkrati melodične metal glasbe, ki jo igrajo Amon Amarth – ki so zdaj uradno potrjeni za Sziget.

Tudi v programu Party Arene so nova imena, med drugim Flux Pavilion, glasbeni velikan, ki je letos prišel na BBC-jev seznam najbolj obetavnih skupin in glasbenikov. Potrjena je tudi britanska zasedba Saint Etienne, ki je aktivna že več kot dvajset let in ne kaže nobenih znakov staranja, leto za letom pa dokazujejo, da so polni svežih in prepričljivih idej. Tokrat bodo nastopili v živo v elektronskem mega šotoru Party Arene.

Seznam novosti v programu pa ne bi bil popoln brez zasedbe Anti-Flag, ekstremno provokativne punk skupine iz Pittsburgha, ki je znana po svojih hitrih komadih z neprikrito družbeno kritiko in politično jasno izraženim nazorom. Množico bodo zabavali na glavnem odru v zgodnjih popoldanskih urah. Množica pa bo zagotovo vesela tudi sedem ženskih in štirih moških članov zasedbe Gocoo, ki je dandanes najmočnejši taiko kolektiv, nastopil pa bo s setom štiridesetih tradicionalnih japonskih bobnov.

Pregled celotnega programa in nove razporeditve Sziget festivala vam bomo razkrili v naslednjem medijskem sporočilu. Spremljate nas lahko na uradnih SZIGET socialnih omrežjih:  Facebook ali Twitter, kmalu tudi na uradni spletni strani v slovenskem jeziku.

Vstopnice:

VSTOPNICE

Aktualno: Kmalu uradno predprodajno mesto tudi za vstopnice SZIGET festivala na Resljevi 26 v Ljubljani.

Povezani članki:

Značke: