Sziget 2012 – celoten pregled

Sziget 2012

Sziget je kraj, kjer morate biti v sredini avgusta. Najboljši evropski množični festival letos praznuje svojo 20. obletnico in obljublja ne samo veliko programov, ampak tudi novo vizualno podobo. Prenovljeni festival z veseljem pozdravlja vse ljubitelje, ki so ga spoznali že v preteklosti, hkrati pa poskuša določiti cilje za naslednja desetletja. In sedaj je uradno: 20. obletnica dogodka, ki domuje v Budimpešti na Madžarskem, bo za en dan daljša.

Program Szigeta 2012 počasi dobiva celostno podobo, trenutno pa je dokončanega 95% programa. Organizacijska ekipa se je soočala z resnimi težavami, predvsem pa z vse bolj zaostreno ekonomsko situacijo, ki je bila težek nasprotnik skozi kampanjo. Organizatorjem so bile v pomoč izkušnje, ki so so jih nabrali skozi vsa leta delovanja. “To je jubilejna izdaja in od starejših generacij pričakujemo, da se vrnejo in praznujejo z nami. Čeprav je večina naših glasbenih programov osredotočena na nove svetovne glasbene izvajalce, ki večinoma privabljajo mlajšo populacijo, verjamem, da se bo na 20. Szigetu izkazalo, da se je vredno vsem obiskovalcem drugo leto vrniti na 21. ponovitev festivala.” – Je povedal Karoly Gerendai, glavni organizator festivala.

Inovacije in spremembe
Dejstvo je, da se bodo morali obiskovalci letos na novo naučiti lokacijski načrt, saj se bodo mnogi objekti preselili na nove lokacije in tudi v splošnem bo precej sprememb. Nekateri objekti se bodo popolnoma spremenili, nekateri bodo izginili, nekateri pa bodo letos na festivalu prvič. Ampak glavno sporočilo je vedno enako: Sziget je najbolj pisan in odprt festival v Evropi!

Spreminjanje lokacije
World Music oder se premakne na nekdanje mesto Giant Street Theater-a (tudi mesto, kjer je glavni oder stal v prvi izdaji) in dobi ime OTP Music Party Stage. Giant Street Theatre se preseli na kraj, kjer je bil lani Metal Stage. Stage Roma bo našel svoje novo prizorišče poleg gledališkega hriba nasproti Evropskemu Meeting Point-u, medtem ko bo Logical Games Tent zavzel nekdanjo lokacijo Octopus-a. Prizorišče za >>multi arts<< gre na mesto nekdanjega  MR2 Hungarian Main Stage-a, medtem ko se ta preseli na prizorišče World music Stage-a.
World Village se bo preselil na nekdanjo lokacijo Blues odra, medtem ko gre A38 direktno v center za glavni oder, kjer bo ponujal sedem nastopajočih dnevno. Športno prizorišče se  premakne na nekdanje mesto A38 in Magic Mirror se vrne na  svoje prvotno mesto. Razumeš? Samo ne izgubi svoje smeri.

Širjenje
Prizorišče Arena z dvema dodatnima nastopajočima letos presega okvire elektronske glasbe in gosti tudi live act.

Vrača se

Vrača se Luminarium, ki bo točno na lanski lokaciji Meduze.

Nova prizorišča
Novi prizorišči bosta Holland meets Hungary Stage in Puglia Sounds Mambo Stage.

Zanimive vizualne podobe
Cel kup jih je, ki prikazujejo novo podobo Sziget-a, vključno z okraski, lučmi in privlačnimi programi posameznih prizorišč.

Dan madžarske pesmi
Kot že omenjeno -2. dan bo v znamenju madžarskih izvajalcev, ki se bodo poklonili velikim madžarskim pesmim. Če vas mika, da bi za ogrevanje na Sziget prišli že prej, se boste na ta dan zabavali s sedemdesetimi nastopajočimi. Vaša tedenska vstopnica ne vključuje tega dneva, dobite pa lahko posebno dnevno vstopnico za 17EUR (kar ni veliko v primerjavi s 15EUR >>vselitveno vstopnico<<).

Dan -1
Glavni poudarek bo ostal na madžarskih izvajalcih, vendar ne samo na njih. Csík Ensamble bo izvedel mega koncert na glavnem odru, ki bo kot vedno vseboval precizno mešanico madžarskih folk vplivov in pop glasbe, na odru pa se mu bodo pridružili tudi uveljavljeni domači izvajalci. Hkrati pa (tako na dan -1 in 0) bo Open Civil Stage gostil šov talentov YOUROPEN, predstavili bodo nekatere zanimive nove izvajalce iz vse Evrope v okviru sodelovanja Sziget-a z največjimi tekmovanji talentov na celini. Preverite nove izvajalce in najdite svoje najljubše nove izvajalce prav na Szigetu.

Dan  0
Dan za metal! Res je, da Metal Stage-a na Sziget-u ni več, vendar program še vedno vsebuje metal/hard rock izvajalce, medtem ko bo Dan 0 na MR2 odru ves v znamenju težkih zvokov. Mednarodni line-up za ta poseben dan se še vedno oblikuje, tako da več novic o tem kmalu. Vas ne zanima metal? Oglejte si največjo Madžarsko pop ikono, AKOS,  ki bo odigral svoj velik koncert na isti dan na glavnem odru.

Glavni programi  na Sziget-u:

Največji oder na festivalu bo zagotovo gostil naslednje izvajalce:
Gocoo, Anti Flag, Viza, Noah and the Whale, The Subways, Glasvegas, Caro Emerald, The Vaccines, The Horrors, Paolo Nutini, Beatstakes, Friendly Fires, Two Door Cinema Club, Mando Diao, Hurts, The xx, LMFAO, Placebo, Korn, The Stone Roses in The Killers.

OTP World Music Party Stage
To je eno izmed najbolj zanimivih prizorišč Sziget-a, ki se letos seli na novo lokacijo in predstavlja pet namesto štiri izvajalce na dan. Kdo so ti izvajalci?
The Pogues, La Selva Sur, Che Sudaka, Los de Abajo, Figli Di Madre Ignota, Sergent Garcia, Dubioza Kolektiv, Roy Paci & Aretuska, Leningrad, Goran Bregović in Wedding Funeral Band, Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, Shantel & Bucovina Club Orkestar, Fanfare Ciocarlia, Besh o DROM, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Rotfront, Quimby, LaBrassBanda, Orchestre National de Barbés, imam Baildi, HK & Les Saltimbanks, Amsterdam Klezmer Band, Muchachito Bombo Infierno, Molotov in Narasirato.

A38 Stage
Spet prizorišče, ki je spremenilo lokacijo – velik šotor A38 se bo nahajal direktno pri glavnem odru, ohranjal bo svoje značilnosti podnevi in ponoči, med 1:00 in 5:00 pa ponuja tudi zelo močan elektro program, ki je namenjen kompenzaciji z izgubo prizorišča Meduza. A38 bo zagotovo gostil naslednje izvajalce:
Tiga, Dirthyphonics, DJ Fresh, High Contrast presents “The agony & the ecstasy” featuring Selah Corbin & Dynamite MC, Shaka Ponk, Yonderboi, Flying Lotus, The Black Seeds, Jungle by Night, Heideroosjes, Anna Calvi, Wild Beats, Kakkmaddafakka, Katzenjammer, dEUS, Fink, Lamb, Ministry, Bebel Gilberto, The Ting Tings, Dope D.O.D, Crookers, Modeselektor in Azari & III.
Arena.
Drugi večji šotor na festivalu širi svoj program na štiri izvajalce na dan na prizorišču, večjem kot kdajkoli prej. Arena bo program vsak dan začela že ob 16.00 in takrat gostila izvajalce, ki bi verjetno igrali na odru Europe Stage-u lani. To so tako imenovane “European Slots”, ki predstavljajo izvajalce, ki so dobro znani doma vendar še vedno pa čakajo na veliki mednarodni preboj, tudi I Cani (ITA), Frittenbude (GER), 1995 (FRA), Golden Tears (NEM), Grimus (ROM), Elektro Guzzi (AUT), Chef Special (NED), Teatro Degli Orrori (ITA), Danakil (FRA) in Amon Amarth (SWE).

Nastopajoči v Areni (ob 19.30) so tudi že objavljeni: Saint Etienne, Crystal Fighters, Magnetic Man. Ob 22:00 lahko ujamete nekaj odličnih DJ-ev kot so Steve Aoki in Axwell, Adam Beyer, The Advent vs Industrialyzer live in Flux Pavilon ter Borgore.

Madžarski Main Stage
Kot vedno bo seznam nastopajočih poln madžarskih zvezd, tokrat na prizorišču, ki se seli na staro mesto World Music Stage-a. Udeležba ni obvezna – vendar pa kot odprti Sziget fan le namenite nekaj časa temu odru in okusite glasbeno plat Madžarske.

Manjša prizorišča – alias duša Sziget-a

Roma Tent
Ta šotor je del festivala že 11 let, zaradi česar je Sziget edini veliki festival, ki nameni prizorišče izključno za kulturo Romov. Odprite vaš um in znašli se boste sredi velike zabave. Vrhunec bo glasba, poleg pa tudi predstavitev drugih oblik umetnosti, med jimi tudi razstave. Program vključuje:
Študenti Ferenc Snétberger Romengo in Fishtank Ensemble, O’Djila, Besh o DROM, Etnorom, Nadara, The Barons of Tang, DJ Click, CACI Vorba, Vojasa, Gypsy Hill, Vodku, Söndörg, Naat Veliov & Original Kocani Orkestar, Dj Gaetano Fabri & Balkanhotsteppers, Robert Lakatos & Rev, Parno Graszt in Fanfara Shavale.

Prenovljeno multi-kulturno prizorišče: Culture Zone
Simbolna vsebina Sziget-a je pod novim imenom in na novem prizorišču, ki gosti gledališče, likovno umetnost, razstave, oblikovanje, klasično glasbo, jazz, literaturo, slam poezijo, stand-up komedijo, cirkus, ulično gledališče, umetnike, akrobate, žonglerje, okoljevarstveno razmišljanje, recikliranje, delavnice, flashmobs, jogo, tai chi in še veliko več. >>Pokaži svoj obraz!<< je moto letošnjih multi-umetniških aktivnosti.

Prizorišča Culture Zone-a:
Eastern-European Funfair, Museum Circle, Reader’s Park, Tarot Labyrinth, Octopoly – Upcycling Installation, Creative Workshop Zone, Medence RE+Concept Bag workshop, +Stencilworkshop, Medence Concept Store, Hello Wood, Agora.

Holland Meets Hungary Stage
Ideja o nizozemskem prizorišču temelji na uspehu lanskoletnega Dutch Meeting Point-a in splošne priljubljenosti Sziget-a na Nizozemskem. A želi biti več kot le predstavljanje nizozemske kulture. Pozornost je usmerjena bolj na sodelovanje med nizozemskimi in madžarskimi umetniki, vključno z improvizacijami znanih glasbenikov. Razvili se bodo tudi  popoldanski klepeti in predstavitve z uglednimi gosti.

Puglia Sounds – Mambo Stage
Pol-akustični koncerti in DJ seti čez dan, intervjuji, gostovanje izvajalcev  in gostov z vsega sveta. In kar je zelo pomembno: predstavlja vse glasbene talente, ki jih južna italijanska regija Puglia lahko ponudi.

Giant Street Theatre
Še eno tradicionalno Sziget prizorišče, ki predstavlja francoske igralce Compagnie Pipotal in njihov nastop z naslovom Basculoscopia.

Ulična gledališča
Igralci, umetniki in glasbeniki, ki prihajajo v vsakem možnem času z vseh možnih smeri. Zagotovo bodo nastopili: Cia La Tal iz Španije, Blaas of Glory iz Nizozemske, Teatro Correquetepillo in Buchty Loutky in še veliko več.

Hungaricum Village
Najboljše iz madžarske ljudske kulture, vključno s plesom, igrami, razstavami, glasbo, požarnimi skoki in seveda tudi kulinaričnimi dobrotami države gostiteljice. V nedeljo zjutraj se lahko pridružite tudi ekumenski maši na istem prizorišču.

Vino & Fröccs vrt
Najboljši kraj za okus madžarskih vin v neposredni bližini vasi Hungaricum.

Wamp
Nedelja umetnosti na trgu v neposredni bližini vasi Hungaricum.

Magic Mirror
Prizorišče namenjeno filmskim projekcijam, okroglim mizam itd.

Afro-Latin Stage in World Village
Sunny produkcije na odru, ki predstavljajo najboljše z Jamajke in afriške celine. Programi vključujejo izvajalce, plesalce, ročna dela, delavnice, masažo itd.

European Meeting Point
Neformalni pogovori in igre o temah EU ter priložnost spoznati institucije EU v sproščenem ozračju. Prisoten bo tudi EU4U, ki bo pripravljen  pomagati državljanom v težavah.

Civil Sziget in Open Civil Stage
Ime pove vse: predstavitve, prireditve, igre, filmi in veliko glasbe, ki se ukvarjajo z vsem, kar  je v povezavi z odprto civilno družbo.

Ability  Park
Interaktivni Pustolovski park, kjer lahko poskusite razumeti življenje invalidov. Tudi servisni center za invalide, vključno s posebnimi stranišči, spremstvom itd.

Cöypon Ambient Tent Garden
Non-stop glasbeno prizorišče s chill out glasbo, DJ-ji, izvajalci v živo, optiko, masažo, trebušnim plesom, capoeiro, jogo in vsem, kar boste morda potrebovali, da se sprostite . Vstop samo z golimi nogami!

VOLT festival terasa
Največje zabave z DJ-ji in retro koncerti madžarskih zvezd iz 80. in 90. let.

Logical Games Tent
Šah, rubikova kocka, puzzle, domino in vse igre, ki se jih domislite … spoštujte pravila!

Olimpijsko in športno prizorišče
Dnevne aktivnosti, igre in številne športne možnosti za ljubitelje Sziget-a, ki iščejo rekreacijo. Poseben poudarek bo na olimpijskih igrah, tako da lahko gledate igre v živo na velikih zaslonih in se tudi sami preizkusite na tekmovanjih.

Dodatne informacije in vstopnice: www.szigetfestival.com

Povezani članki:

Značke: