Nova imena na letošnjem Szigetu!

Sziget

Sziget Festival veselo objavlja novo skupino potrjenih izvajalcev za svojo dvajseto edicijo festivala. Main Stage bo gostil britanske indie rokerje Maximo Park in legendarno zasedbo iz vzhodne obale ZDA, The Roots. Nizozemski Kraak & Smaak zagotovo ne bodo razočarali na prizorišču “the Arena”, tudi prizorišče A38 ima potrjene 4 nove izvajalce – dansko Agnes Obel, beatbox fenomena Beardyman-a, londonske Citizens in berlinske punkerje Bonaparte. Spoznajte jih to poletje skupaj z obiskovalci iz 60 različnih držav v Budimpešti, med 6. and 13. avgustom.

Maximo Park so bili ustanovljeni v začetku prejšnjega desetletja, debitantski album pa so izdali leta 2005, s katerim so si istega leta prislužili nominacijo za nagrado Mercury. Od takrat se zahvaljujoč milijonskim nakladam njihovih albumov in odličnimi živimi nastopi  band uvršča med elito UK indie scene. Njihov novi studijski album The National Health je napovedan za junij.

Tudi The Roots se bodo pridružili tokratni ediciji prenovljenega in nagrajenega festivala Sziget. The Roots so aktivni še preden je festival Sziget začel svojo zgodbo, od takrat je ta kolektiv iz Vzhodne obale ZDA pobral že kar nekaj prestižnih nagrad Grammy. Slovijo po edinstveni mešanici hip-hopa, rocka, popa, jazza and soula, kar nedvomno dokazujejo na svojih 10 studijskih albumih, predvsem pa seveda v živo na odru.

Kraak & Smaak je eden najbolj zanimih izvoznih artiklov nizozemske glasbene scene v zadnjih 10 letih. So brilijantno mešanje jazza, soula, funka in elektronike. Njihovi nastopi so, kjerkoli nastopijo sproščeni in elegantni, polni dobrih skladb in vedno v tandemu z razgreto publiko.

Agnes Obel je ena nabolj zanimivih ženskih izvajalk, ki jih Danska trenutno premore. Pevka in avtorica se že lahko pohvali z nekaterimi nagradami, svoje ime pa je že utrdila širom Evrope. Svoje petje spremlja s harmonijami klavirja ter vedno vzdržuje čist in preprost, melanholičen a udoben glasbeni izraz.

Darren Foreman, a.k.a. Beardyman je hiperaktivni showman, ki prihaja iz evropskega Babilona – Londona. Cenjen je predvsem zaradi svojih izrednih beatbox sposobnosti, BBC pa ga je že proglasil za „King of Sound and Ruler of Beats”. Zadnja leta je redni gost največjih festivalov na Otoku.

Citizens! – njihova glasba je od glave do peta britanska! Vzdržuje intimno diskretno držo synth popa, ki se poslužuje tudi precej hitrih kitarskih pasaž. Petčlanska zasedba bo na najbolj primernem prizorišču, Sziget nr. 20., z veseljem predstavila novi album Here We Are.

Bonaparte so verjetno bolj spektakularni kot človek, po katerem so dobili ime. Trenutno vodilno ime berlinske punk scene, znani po divjih nastopih, ki na odru vključujejo vse od igralcev, plesalcev in drugih akterjev. Njihov novi album „0110111 – Quantum Physics & A Horseshoe” je bil izdan pred kratkim.

 

Več informacij:  www.szigetfestival.si

Povezani članki:

Značke: