Napovedujemo Dneve avtonomne politike in kulture Anarh

Anarh

Federacija za anarhistično organiziranje (FAO) pripravlja 25. in 26. maja v mariborski Pekarni dneve avtonomne politike in kulture. Prireditev, ki bo na eni strani sejem različnih oblik neodvisne produkcije, na drugi pa festival, ki bo vključeval delavnice, pogovore in dobro staro zabavo, se bo dogajala predvsem v in okoli dvorane Gustaf, vendar pa bo v njeno izvedbo in organizacijo vključen celoten neodvisni center avtonomne produkcije. Obisk prireditve je seveda brezplačen, Anarh, kot se dnevi imenujejo, pa so namenjeni prav vsem – starim in mladim, domačinom in tujcem, kar odraža tudi program.

In kaj želimo z Anarhom sploh doseči? V kratkem, široke in korenite družbene spremembe. Ljudem želimo predstaviti temeljno resnico, da današnja kriza v državi in svetu ni posledica umazanih igric nekaterih pokvarjenih posameznikov, marveč je direktna logična posledica samega kapitalizma, še toliko bolj izrazita v njegovi neoliberalni izvedenki. Da pa ne bi ostali le pri teoriji, bomo na dnevih politične misli in kulture predstavili tudi nekaj načinov, kako se lahko ljudje organizirajo. Celo več – letošnji cilj je postaviti temelje za oblikovanje radikalno leve zveze sindikatov.

Letošnji, drugi Anarh se bo zgodil v Mariboru, v Pekarni. Maribor je na eni strani mesto, ki je s svojo socialno stisko malone simbol, ali pa opomin, kaj počne divja privatizacija in neoliberalna ideologija z urbanim okoljem. Po drugi strani je tudi simbol nekakšne trmoglavosti in upornosti, značilne za te kraje. In njen nemara najlepši predstavnik je ravno Pekarna, bivša vojašnica in industrijski kompleks, ki so ga leta 1994 zasedli in tedanji prvoborci pretvorili v območje avtonomne kulture, v osvobojeno ozemlje sredi ruševin post-totalitarne realnosti na eni in bleščečih trgovinic in salonov – seveda večinoma praznih – na drugi.

Anarh se bo začel v petek, 25. maja ob petih popoldne z otvoritvijo sejma neodvisne produkcije. Ta bo obsegal knjige in druge publikacije z anarhistično tematiko, pa tudi precej drugega materiala – od glasbe, do oblačil, vse narejeno neodvisno od velikih firm, ki nam krojijo življenje. Poleg sejma, ki ob predstavitvi treh knjig s tematiko avtonomije, utopije in delavskih bojev vendarle predstavlja nekakšno meso tega dogodka, pa bo na sporedu še kup dogodkov, od delavnic, do filmskih projekcij, performansov in koncertov. Tokrat nismo pozabili niti na najmlajše.

Ključni dogodek pa bo javna tribuna v soboto. Na njej bomo na določenih primerih iz slovenske vsakdanjosti skušali zasnovati organizacijo, orodje, s katerim se lahko konkretno upremo podivjanemu kapitalizmu in doktrini šoka. Velja poudariti, da ima na javnih tribunah pravico do besede prav vsak, bodisi z vprašanji ali mnenji, čeprav bomo za izhodišče uporabili izkušnje ljudi, ki se s pričujočo problematiko že dlje ukvarjajo, pogovor pa bo tudi moderiran.

PETEK, 25. 5. 2012

17:00 PREDSTAVITEV KNJIGE IN POGOVOR Z AVTORJEM
FRANC VEZELA: JAZ TEBE, TI MENE, Društvo eksperimentalne umetnost
Slovenija, 2012

20:00 PREDSTAVITEV KNJIGE IN POGOVOR Z AVTORICO
MARTA GREGORČIČ: POTENCIA: SAMOŽIVOST REVOLUCIONARNIH BOJEV,
Založba *cf, 2011

22:00 KONCERT

24:00 DJ PROGRAM

SOBOTA, 26. 5. 2012

10:00 OTROŠKA PREDSTAVA ČEZ DRN IN STRN (AVTORJA: ESTELA ŽUTIĆ
IN GILLES DUVIVIER)

13:00 ACERBIC DISTRIBUTION: PREDSTAVITEV PROJEKTA IN NEKATERIH NOVIH
KNJIG V PONUDBI

15: 00 PREDSTAVITEV KNJIG IN POGOVOR Z AVTORJEMA
TAJA KRAMBERGER IN DRAGO BRACO ROTAR:
NEVIDNE EVIDENCE: MISLITI IDOLA TRIBUS, SOPHIA, 2012 ter
MISLITI DRUŽBO, KI (SE) SAMA NE MISLI, SOPHIA, 2010

17:00-19:00 DEBATA IN DELAVNICA NA GLAVNO TEMO ANARHA
RADIKALNO SINDIKALNO ORGANIZIRANJE

20:00 PREDSTAVITEV KNJIG IN POGOVOR Z AVTORJEM
ŽIGA VODOVNIK:
ANARHIJA VSAKDANJEGA ŽIVLJENJA: ZAPISKI O ANARHIZMU IN NJEGOVIH
POZABLJENIH PRITOKIH
, SOPHIA, 2010 ter
ANTOLOGIJA ANARHIZMA (UR.: ŽIGA VODOVNIK), KRTINA, 2011

22:00 GLASBENI PROGRAM

PERFORMANS SKUPINE La VITRINE

NASTOP DJ VEGAN MEAT

IN ŠE:

PREDSTAVITEV PUBLIKACIJ IN IZDELKOV AVTONOMNE PRODUKCIJE
GRAFITERSKA DELAVNICA
ŽONGLERSKA DELAVNICA
PISATELJSKO-GOVORNIŠKA DELAVNICA
FILMSKE PROJEKCIJE V KINU UDARNIK
LJUDSKA KUHINJA
MOŽNOST SPANJA IN ŠOTORJENJA NA LOKACIJI – ZASTONJ!

Povezani članki:

Značke: , ,