Michael Kiwanuka – Home Again

Michael Kiwanuka – Home Again

2012, Polydor / Universal Music Slovenia

Ko sem prvič zaslišala  naslovno skladbo Home Again Michaela Kiwanuke, sem pomislila, da je nekdo s stare vinilke pošteno spihal prah in glasbo na njej ponovno vrnil med današnje generacije. A vendar mi ime Michael Kiwanuka ni ponudilo nobene ga potovanja v glasbeno zgodovino.  Le kako bi, ko pa je ta britanski izvajalec z ugandskimi koreninami še celo mlajši od mene. Rojen je bil leta 1988, torej šteje 24 pomladi in ta fant z božajočim glasom in retro albumom Home Again je, nekoliko ironično, prejel naziv BBC Sound of 2012.

Starinsko, spraskano je torej zvok leta 2012. Retro je in … ne le v glasbi, tudi v modi in drugih umetnostih, reciklažni boom. Zdi se, da je danes težko biti inovativen in odkriti nekaj povsem novega, isto velja pri glasbi, kjer se vplivi iz preteklosti in velikokrat modernejši produkcijski prijemi radi mešajo. A pri Kiwanuki je sta še produkcija in snemanje slišati slišati staro. Rahlo praskajoč vokal je postavljen v ospredje, jazzy flavte, kitara, bobni, klaviature pa so vse  potisnjene v ozadje in dajejo  prizvok avtentičnega  soula, folka, jazza  sedemdesetih in šestdesetih. Melodija v večini skladb prijetno valovi in vas ponese nazaj … Metlice prijetno božajo iz ozadja, klaviatur ni preveč, pametno je vstavljena tudi pihalna in trobilska sekcija. V ospredju sta kitara in vokal. Vseh 10 pesmi ima podobno strukturo in formulo, vzdušje  sedenja nekje na terasi ogromne hiše sredi prerije v Ameriki. V oddaljenosti je cerkev in prisluh črnskega duhovnega zbora v backvokalih.

Dejstvo je, da svežina in novost nista oznaki, ki pritičeteta plošči Home Again, a se za fantom kljub temu skriva potencial in nadarjenost. S svojim prijetnim glasom vam enostavno zleze pod kožo in vam prijetno pihlja na dušico. Tudi časi so taki, da se radi oziramo v preteklost, ko nam je  vsem šlo »boljše kot danes in tudi glasba je imela dušo«, in Kiwanuka igra tudi na to karto, saj je njegov video za naslovno pesem prejel že preko 2,5 milijona klikov, kar nakazuje, da se je odločil prav. Težko je po prvencu soditi, ali je mladenič  iskren ali pa gre le za tržno potezo, ko se pridih soula, besedila o ljubezni in duhovnosti pač dobro prodajajo. Nedvomno pa je plošča prijetna za sprostitev, in če želite svojim ušesom ponuditi nekaj počitka, z njo nedvomno ne morete zgrešiti. Po potovanju nazaj domov pa vas bosta vodila predvsem Kiwanukin glas in kitara.

Katarina Trstenjak

Povezani članki: