Jagwa Music in Aurelio & The Garifuna Soul Band v Kinu Šiška

Aurelio & The Garifuna Soul Band / foto: nordbayern.de

Ljubljana / Kino Šiška
24. 5. 2012

V četrtek sta v Kinu Šiška nastopili dve glasbeni skupini. Ena iz Tanzanije v Afriki, druga pa iz Hondurasa v Srednji Ameriki.

Prvi so oder ogrevali Tanzanijci z za nas kar neobičajnim spremljevalnim glasbilom Casio sintesizerjem, takim čisto malim, z nekaj oktavami in z nekaj tolkali, ki so tipična za afriško glasbo. Glasba, ki so jo izvajali te ulični glasbeniki, je bila ušesom prijetna, vendar se je človeku kaj kmalu zazdelo, da sta ritem in spremljevalna melodija, ki je prihajala iz malega plastičnega glasbila, ves čas zelo podobna, če ne kar enolična. Verjetno so možje to sprevideli in v svoje vrste privabili brhko mladenko, ki je vsake toliko časa pridrvela na oder in s svojim stasom in plesom navdušila prav vse. Glasbeniki na odru so ob takih trenutkih še bolj poskočno igrali svoj ritem in jo z očmi zasledovali od enega konca odra do drugega, dokler ni lepotica odšla v divjem ritmu iz odra. Srečneži so skupino Jagwa Music lahko videli že en dan prej na Ljubljanici, ko so snemali videospot na čolnu, ki je v njihovem ritmu brzel po reki gor in dol in bo verjetno pravi eksotični hit v njihovi deželi.

Za Afričani so na oder prišli njihovi kolegi z drugega konca Atlantskega oceana. Aurelio & The Garifuna Soul Band so po premoru dvorano takoj spravili v gibanje. Trije tolkalisti, en na velikem bas bobnu, drugi na manjšem ter tretji na ropotuljicah in palčkah z baskitaristom so dajali pevcu in avtorju glasbe Aureliu ter vodilni kitari odlično podlago za svežo glasbo, ki jo le redkokdaj slišimo na slovenskih odrih. Lepe melodije in besedila, ki govorijo o življenju ljudstva, so bile prepletene s solažami, ki so se zdele neizvedene do konca, kar pa mislim, da lahko pripišemo naši hladnosti. Ob njih se verjetno razgreta srednjeameriška publika razživi do take mere, da preglasi glasbenika in ta lahko vmes s preigravanjem solaže konča in se ji lepo nasmeji in zahvali za podporo. Mi pa nagradimo navdušujoče glasbenike na svoj način. Aurelio in njegova skupina so prinesli nov veter in nove še ne slišane melodije v nič kaj polno dvorano Kina Šiške, ki gostuje letošnjo Drugo godbo. No, pa vsaj obiskovalcem ni treba skrbeti, da jih bo zalil majski dež.

Timl

[youtube]http://www.youtube.com/watch?edit=vd&v=2AhXNc2nBZE[/youtube]

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.