Bliža se koncert Tindersticks

Tindersticks

Otoški elegantneži Tindersticks nas maja ne bodo posuli samo z deževjem s povsem svežega albuma The Something Rain, ampak tudi z vnovičnim nastopom v Ljubljani. Le čakaj pomladi, le čakaj na maj!

Če po skoraj dvajsetih letih od prve plošče doživljaš renesanso, potem si najverjetneje na pravi poti. In po vseh indicih so sedaj na tej poti Tindersticks, britanski temačni šarmantneži, ki na svežem albumu The Something Rain sicer ne odkrivajo povsem novih svetov, so pa zato v zadnjem času (ponovno) odkrili tisto, kar je po njihovem poglavitno pri (glasbenem) ustvarjanju – hrepenenje, zanos, žar. Prebujeni in zlasti prerojeni so spoznali, da če to esencialno substanco uspešno povežejo z drugimi elementi (skladanje, igranje, snemanje, produkcija), ki morajo biti seveda čim idealnejši, potem nastane zelo redko slišana čarobnost, in kot zatrjujejo sami, so jo pred zadnjim albumom občutili zgolj enkrat samkrat. Otoški kavalirji otožne romantike so na zadnjo ploščo vklesali devet skrivnostnih deževnih zgodb, ki se razgrinjajo v značilni opojni, gladki in hipnotični atmosferi, čemur najlaže rečemo komorni pop ali celo »film noir rock«, sploh če vemo, kako radi se misteriozni Tindersticksi podajo tudi v »ozvočevanje« filmov.

Po petletnem premoru se je leta 2008 skupina vrnila s spremenjeno zasedbo, albumom in, kar je ključno, s povsem napolnjenimi baterijami ter dodobra prenovljena. Bend zatrjuje, da so po vnovični združitvi postali bolj produktivni in da čas mirovanja med ploščami praktično ne obstaja več. “Iz živčnih začetkov sta zrasli nova enotnost in usmeritev. Če smo svoj čas na turneji nekoč preživljali tako, da smo postopali naokrog in preganjali dolgčas, se nam zdaj dogaja, da v garderobah in na hodnikih prireditvenih prostorov v akustičnih vajah iščemo nove zamisli. Vse večjo potrebo smo imeli, da bi naredili nekaj novega, in v našem studiu v Franciji smo se hitro spravili k delu.” Njihov deveti monument The Something Rain, ki je luč sveta ugledal 20. februarja, je skrbno zorel v lastnem francoskem studiu Le Chien Chanceux v razdobju 2010-2011. S tem albumom, ki je plod (p)oživljenega skupinskega duha petglavega stožera ter eksotičnega gostovanja različnih (ne)standardnih pomagačev (in njih inštrumentov), zasedba Tindersticks izkazuje svojo očarljivo barvitost in večplastnost.

Postava:
Stuart Staples – glas, akustična kitara
David Bouter – klavir, klaviatura, orgle
Neil Fraser – akustična, električna kitara
Earl Harvin – bobni, glas
Dan McKinna – bas, glas

Diskografija (albumi):
Tindersticks (This Way Up, 1993)
Tindersticks (aka Second Album) (This Way Up, 1995)
Curtains (This Way Up, 1997)
Simple Pleasure (Island Records, 1999)
Can Our Love… (Beggars Banquet, 2001)
Waiting For The Moon (Beggars Banquet, 2003)
The Hungry Saw (Beggars Banquet/Constellation Records, 2008)
Falling Down A Mountain (4AD/Constellation Records, 2010)
The Something Rain (Lucky Dog/City Slang/Constellation, 2012)

Asociacije 
Nick Cave & The Bad Seeds, Leonard Cohen, Gallon Drunk, Jeff Buckley

http://www.tindersticks.co.uk/

 

torek, 15. maj 2012, ob 21:00
Cena vstopnice: 20 EUR predprodaja, (d-š-u) 16 EUR

Thomas Belhom
 je francoski glasbenik, ki je na prizorišče stopil ob ranih 90-ih, ko je mladostniško pričel z bobnanjem v pariški hardkorovski zasedbi The Witches Valley. Pozneje se je podal prek Atlantika, pristal je v Tucsonu v Arizoni, koder je s kitaristom Naïmom ustanovil AmorBelhomduo, spečal pa se je tudi s skupino Calexico. Leta2000 je Thomas objavil prvenec Mobile Home Passport, zatem je sodeloval z Davidom Grubbsom iz Gastr’ Del Sol, v letu 2004 se je znova preselil v Evropo. Tu se je spoprijateljil s Stuartom Staplesom, posledično je pričel soustvarjati filmsko glasbo Tindersticksov (zlasti pri filmih Claire Denis), udejstvoval se je tudi pri solo projektih Stuarta. Svoje milozvočno božanje open pa bo Thomas kaj kmalu realiziral na tretji samostojni pesmarici Rocéphine, ki bo izšla še to pomlad.

http://www.myspace.com/thomasbelhom
http://www.last.fm/music/ThomasBelhom 

www.bubabooking.si

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani članki:

Značke: