Tudi najboljšim se dogaja – Zola Jesus v Kinu Šiška

Zola Jesus

Ljubljana / Kino Šiška
8. 4. 2012

Pred koncertom Zole Jesus ruskega porekla in pravega imena Nika Roza Danilova je bilo medijskega zanimanja polno mero, kar je v Katedralo Kina Šiška pripeljalo kar lepo število bodisi njenih pravih ljubiteljev bodisi le tistih, ki si sem ter tja radi razširijo svoje glasbeno obzorje.

Štiričlanska zasedba z drobno Zolo Jesus v glavni vlogi je koncertne temelje postavila nekoliko majavo, saj so na začetku le prevladujoči udarni bobni komplementarno parirali močnemu vokalu glavne protagonistke, ki ima poleg značilnega vokala tudi svojevrstno, svežo in nevsakdanjo glasovno interpretacijo, za katero velja, da po daljšem času postane nekoliko preveč monotona in ponavljajoča. V podobni maniri je bila v začetnem delu tudi inštrumentalna podlaga, saj so bobni s svojimi plemenskimi ritmi zasedali prevelik del celotne zvočne slike, medtem ko so ostali inštrumenti nerazumljivo ostajali daleč zadaj. Tekom koncerta se je z opaznejšim vključevanjem violine, ki je začela oddajati tudi daljše in bolj melodične izseke, elektronske matrice, ki je svoje beatovje preklopila na bolj groovy podlago, ter klaviaturnih detajlov, ki so pravkar omenjeno še dodatno oplemenitili, zvočna paleta le začela všečno širiti. Ob tem je nekoliko bolj oživela tudi Zola, ki je z intenzivnejšim poplesavanjem, domiselnim kriljenjem z rokami in celo izletom med občinstvo prekinila predhodnjo otopelost in zrenje v prazno. Dramaturški lok je torej ravno začel dobivati svojo pravo obliko, ko je po 45 minutah sledila napoved zadnjega komada, v bisu pa namesto ponovljene glasbene minutaže prvega dela le še nepričakovano opravičilo, da bi bilo nadaljevanje koncerta nič drugega kot le sabotaža.

Zaradi težav z glasom, ki jih je med nastopom dokaj uspešno skrivala – nanje je kazalo le občasno odkašljevanje – smo torej prišli le do vmesne faze koncertnega nastopa, ki je atmosfero sicer lepo gradil, a jo žal pustil nedograjeno.

Tekst in foto: Jurj Bizjak

 

Povezani članki:

Značke: