Soul diva Erykah Badu na glavnem odru EXITa 2012, Hercules and Love Affair in Citizens! na Fusion odru

Erykah Badu

Erykah Badu

R’n’b in neosoul kraljica, Erykah Badu, bo nastopila na glavnem odru Exita v soboto, 14. julija. Dobitnica kar 4. grammyjev je močno obogatila soul glasbo, proslavila pa se je z avtentičnim vokalom, ekscentričnim videzom in uspešnicami kot so Love Of My Life, On & On, Bag Lady, Window Seat, Tyrone, Honey … Od prvega albuma z naslovom Baduizm (1997), pa vse do zadnjega New Amerykah Part Two (Return of the Ankh) iz leta 2010, je njen glasbeni opus dihal v afriških ritmih, ameriškem bluesu, jazzu in funku. Erykah Badu se je le pred nekaj tedni pojavila kot posebna gostja na prvem albumu superskupine Rocket Juice and The Moon, v kateri so glasbeni velikani, kot so Damon Albarn (Blur, Gorillaz), Flea (Red Hot Chili Peppers) in Tony Allen. Minuli teden je Erykah v pogovoru za S2S Magazine najavila za letošnje leto kar dva nova albuma, med njima svoj četrti solo projekt, kot tudi album s svojo skupino The Cannabinoids!

Dan pred njenim nastopom bo na glavnem odru nastopila tudi newyorška skupina Hercules And Love Affair. Glasbeni projekt, ki ga vodi DJ Andy Butler, predstavlja popolno zmes stare disco glasbe in house zvoka, z uspešnicama, kot sta Blind in You Belong, pri katerih sta sodelovala Antony Hegarty, frontman skupine Antony & The Johnsons, kot tudi eksotična Nomi Ruiz. Po izjemno uspešnem istoimenskem albumu iz leta 2008, se je Andrew Butler vrnil lani na sceno z albumom Blue Song. Kot pravijo poznavalci, se obeta res vrhunska plesna zabava!

Na Fusion odru bodo poleg že najavljenih The Toy Dolls, Little Dragon in Buraka Som Sistema, 15. julija nastopili tudi Citizens! iz Velike Britanije. Gre za zelo aktualno skupino z Otoka, katerih talent je prepoznal Alex Kapranos iz skupine Franz Ferdinand, ki bo tudi produciral njihov prvenec Here We Are, ki naj bi izšel 28. maja 2012. Skupina si je s singloma True Romance in Reptile izborila svoje mesto na sceni, po kateri hrabro koraka po še neutečenih poteh v svojem žanru, sami proti celem svetu (kot sami pravijo), s tem, da se pri tem ne jemljejo preveč resno. In kot so dejali: „Pop ni umazana beseda“.

Nastop na letošnjem Exitu, ki bo potekal od 12. do 15. julija 2012 na Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu, so doslej potrdili:

Guns N’ Roses, Duran Duran, New Order, Erykah Badu, Plan B, Avicii, Richie Hawtin, Gossip, Wolfmother, Luciano, Laurent Garnier LBS, Miss Kittin, Hercules & Love Affair, The Toy Dolls, Skindred, Little Dragon, Felix Da Housecat, Totally Enormous Extinct Dinosaurs, Azari& III, BurakaSomSistema, Sneaky Soundsystem, Art Department, MaceoPlex, Reboot live, Brodinksi, Kenny Larkin,  Robert Dietz, Citizens!, D.R.I., When Saints Go Machine, MaayanNidam, Street Dogs, Lone, Pariah, Teengirl Fantasy live, The Chain.

O FESTIVALU EXIT

Že trinajsto leto zapovrstjo festival Exit vabi obiskovalce v srednjeveško, Petrovaradinsko trdnjavo iz 18. stoletja, ki gleda na Donavo. Kot takšna je odličen prireditveni prostor in kulisa za izjemen glasbeni program, poleg tega pa je v njej idealno okolje za divjo zabavo, užitek v – poletnih mesecih dobrodošlo – hladnejši trdnjavi, sprostitev, seveda v povezavi z okoljem, v katerem se nahaja: prekrasnem Novem Sadu, mestu v Panonski nižini. Letos bo na festivalu na 20 odrih nastopilo več kot 500 skupin.

Skromni začetki festivala Exit segajo v leto 2000, ko je nastal kot študentski protest proti represivnemu režimu v državi, s časom pa je pridobil mednarodno veljavo in obiskovalce iz vse Evrope in širše, na državni ravni pa je vzgajal številne generacije mladih. Doslej je privabil že več kot 2 milijona obiskovalcev iz 65 držav sveta.

EXIT nadaljuje svojo tradicijo enega največjih festivalov v Evropi. Na festivalu so – če izpostavimo samo nekatere – doslej nastopali:  Snoop Dog, Prodigy, Paul Weller, Arctic Monkeys, Moby, Chemical Brothers, Frankie Knuckles, Iggy Pop, Garbage, Primal Scream, Roger Sanchez, Carl Cox, Jamiroquai, Nick Cave, Billy Idol, Portishead in David Guetta.

Leta 2007 je Zveza 40 največjih evropskih festivalov nagradila Exit s prestižnim naslovom “Najboljši evropski festival leta”. Exit poleg tega izvaja številne lokalne in humanitarne akcije. Leta 2010 so ustanovili tudi “The State of Exit Fundation”, ki podpira reformo visokega izobraževanja v Srbiji.

Več na:

www.EXITfest.org

Predprodaja vstopnic:

Dallas Mute Shop, Rimska 14, Ljubljana

 

Povezani članki: