Predstavljamo Brecljevanje

Brecljevanje // foto: Matjaž Tavčar, Siol

Brecljevanje je sedemdnevna neprekinjena in dejavna prisotnost kantavtorja, performerja, nevladnika, novinarja in politika Marka Breclja v CD. Posvečena je 40. obletnici na Radiu Koper posnete pesmi Rolling Stonesi spoznajo moje stare starše. Ob njem bosta podnevi Receptor DPZN Iztok Krkoč, ki bo vodil Psihosocialno glasbeno poslušalnico, in bodoči predsednik DPZN, snemalec in režiser Matevž Pucer, ki bo video snemal, nadzoroval strujanje v svetovni splet in vodil Brecljeteko.

 

PO, 16. aprila, ob 19.30. uri (do 23. 4.)

Odprtje resničnostne razstave: Middle Brother

Video snemanje ob vstopu vse dni od 11. do 19. ure

PSG recepcija: Iztok Krkoč

Mala galerija, prosti vstop

 

Zaslišanja

TO, 17. aprila Jani Kovačič

SR, 18. aprila Mateja Koležnik

PE, 20. aprila Sanja Žmavc

SO, 21. aprila Diego Menendes

Vsa zaslišanja ob 20. uri

Dvorana M 3, 4, brezplačne vstopnice

 

Predstavitve

TO, 17. aprila Tudi Rajko Muršič (o raziskavi UPB)

SR, 18. aprila Tudi Rastko Močnik (o tem, kaj je in kaj bo)

PE, 20. aprila Tudi Tonči Kuzmanić (Likej)

Vse predstavitve ob 17.30. uri

Dvorana M 3, 4, brezplačne vstopnice

 

ČE, 19. aprila, ob 20.30. uri

Tortnjenje

Franci Blašković & Gori ussi Winnetou, Tudósok, Dani Kavaš

Koncert

Linhartova dvorana, 14, 11* EUR

 

NE, 22. aprila, ob 19.30. uri

Mojstru, ker me je odkril

Marko Brecelj

Koncert

Kosovelova dvorana, 14, 11* EUR

 

PO, 23. aprila, ob 11. uri

Avkcija

Mala galerija, 10 EUR; za novinarstvo “đabe”

 

Vse dni ob 16. uri

Video-Brecljeteka

Dvorana M 3, 4, brezplačne vstopnice

 

  

PODROBNEJE

 

Od PO, 16., do PO, 23. aprila, od 11. do 19. ure

Middle brother, resničnostna razstava

Razstava (instalacija) dokumentov, fotografij, predmetov, rastlin in ljudi. Vsi, ki nameravajo video snemani brezplačno vstopiti, so odločeni postati del osem ur dnevno strujanega večplastnega dogajanja. Ljudje nameščeni eksponati se bomo družili z eksponati prišleki. Brecelj bo uporabljal štedilnik, Krkoč hladilnik, dalo se bo posedeti, pogovarjati, počutiti se, kakor da čas ni denar. Srednji brat je Priletni Parazit Marko Brecelj med bližnjimi ljudmi, razstava je posvečena njegovi 61 let dolgi poti, tistim, ki jih ni več, in vam, ki boste prišli. Lahko se najavite: T 041 318245
E [email protected].

 

PO, 16. aprila, ob 19.30. uri

Uradno odprtje razstave z jedrnatimi govornicami in govorniki (vsi skupaj 15 minut) za uvod, glasbeno-filmsko-scenskim nastopom skupine Menendes brothers kot jedrom ter z istrsko pogostitvijo in druženjem za iztek. Odpirač za odprtje razstave bo uporabil Miloš Pavlica, ki je Marka Breclja z vokalnim kvartetom Beli Črnci leta 1969 prvi povabil nastopat v Ljubljano.

Mala galerija, prosti vstop

 

NE, 22. aprila, ob 19.30. uri
Marko Brecelj: Mojstru, ker me je odkril

Koncert z videoprojekcijami in performansi posvečen Bojanu Adamiču bodo prenesli hudega vajeni, mazohistom in mazohistkam pa bo dveurna zbranost spremljanja petja, akustičnega in električnega igranja ter ozvočenega cokljanja užitek. Samoljubni edinec želi mučiti in zaslužiti sam. Ujetništvu sedežev bosta na voljo kvalitetna psihoaktivna scenska rekvizita iz zaselka Dvori nad Svetim Antonom. V dvajsetminutnem odmoru za kadilstvo se bo zgodila tudi podpisna prodaja izobraževalnih spominkov. Najstarejša med izvedenimi pesmimi je stara 40 let, najmlajši pa bosta letošnji in sta del vzgojno-izobraževalnega minimalističnega mjuzikla za predšolsko mladino. Glasbenoscensko dokumentarno-gledališko delo nastaja vse delovnike na Verdijevi ulici v Kopru.

Kosovelova dvorana, 14, 11* EUR

 

 

ČE, 19. aprila, ob 20.30. uri

Tortnjenje

Franci Blašković & Gori ussi Winnetou, Tudósok, Dani Kavaš

Koncert bo napovedoval in torto Rolling Stonesi spoznajo moje stare starše razrezal Marko Brecelj. To bo poskus nepozabno vsaditi dolg in tehten glasbenoscenski dogodek podtalja v hišo podeljevanja Prešernovih nagrad.

Franci Blašković je najpomembnejši Istran-Zemljan, ki ga v slovesno slovenski Ljubljani premalo poznajo in spoštujejo, njegov družinski orkester nima šibkega človeka, njihov nastop bo grmel tričetrt ure do uro in pol. Bela Mariaš iz Novega Sada in Budimpešte bo 45 minut pel v srbščini, igral in živce cefral na saksofon v rasno mešanem triu. Pol ure, vokalno-instrumentalno v slovenskem jeziku, se bo sebi in pravici močnejšega rogal prekmurski antikrist Dani Kavaš. Želimo si, da bi bil presežen dogodek video in avdio dobro posnet ter razprodan, ploskanje pa bomo mogoče ozvočili.

Linhartova dvorana, 14, 11* EUR

 

 

Zaslišanja

Javni videosnemani razgovori z osebnostmi, ki jim Marko Brecelj zastavlja vprašanja, oni pa se lahko »branijo« z odgovori, vprašanji in molkom. Občinstvu ne bomo onemogočali posegati v razgovor.

TO, 17. aprila, ob 20. uri

Jani Kovačič

je že od 1980. leta slavljenčev sponzor. Za vedno mu je posodil legendarno polakustično kitaro Framus, mu podaril akustično kitaro ter ga dvakrat povabil nastopati v Cankarjev dom.

SR, 18. aprila, ob 20. uri

Mateja Koležnik

je kot gimnazijka dobila ukor ravnatelja, ker je na šolo povabila nastopati Duo zlatni zubi. Bodočemu dobitniku Prešernove nagrade za življensko delo pomaga pri gospodarskem vzponu (»Štetje v jeseni«).

PE, 20. aprila, ob 20. uri

Sanja Žmavc

Tridesetletno politkomisarko Menze pri koritu sin učiteljev večkrat razjezi, ona pa njega. Oba sta dokaj do zelo osovražena v podtalju. Ona se v življenju zanaša predvsem na socialno mrežo, on pa je zasovražil dobrodelne aktivnosti in ga zanima zgolj še denar.

SO, 21. aprila, ob 20. uri

Diego Menendes

Po mnenju bosansko-slovenskega mešanca izrazit in močan mladi filmski in glasbeno-uprizoritveni talent iz nestrpnostnega naselja Fužine. Zmago Jelinčič na dogodku ni dobrodošel.

Dvorana M 3, 4, brezplačne vstopnice

 

Predstavitve

so obrazložitve stališč in premislekov, so iskanja vzgibov za dejavnosti. Gimnazijski maturant in falirani študent geologije, tehnične fizike in meteorologije skrivoma in brezupno hrepeni po doktorskem nazivu ter mu godi druženje in sodelovanje s priznanimi učenjaki.

TO, 17. aprila, ob 17.30. uri

Tudi Rajko Muršič (raziskava UPB)

Predstavitev prvega aprila obelodanjene knjige Na trdna tla (pregled in premislek). Gre za sadove raziskave o nevladju mladinskega polja, ki jo je v letu 2011 plačal Urad za mladino, izvedla pa Ustanova nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon.

SR, 18. aprila, ob 17.30. uri

Tudi Rastko Močnik (kaj je in kaj bo)

Predani ljubitelj in poznavalec oper ter eminenca neposlušnega levičarstva na Zahodnem Balkanu (med Novosibirskom in Irsko) bo morda povabil sopredavati o videnju stanja in prihodnosti še koga.

PE, 20. aprila, ob 17.30. uri

Tudi Tonči Kuzmanić (Likej)

Z mlajšim samoglavim somišljenstvom bo predstavil izvenistitucionalni izobraževalni proces, ki se ne sme in ne more končati, saj menda ne bomo vsi postali Zombiji.

Dvorana M 3, 4, brezplačne vstopnice

PO, 23. aprila, ob 11. uri

Avkcija

Vstop ni prost, ampak stane 10 evrov. Kdor plača vstopnino, lahko sodeluje na dražbi. Najboljšemu ponudniku bodo na razpolago trije tehnično brezhibni in registrirani fičoti ter glinasta glava Marka Breclja, delo kiparja, scenografa, performerja in avanturista Marka Kovačiča.

Mala galerija, 10 EUR; za novinarstvo »đabe«

 

Vse dni ob 16. uri

Video-Brecljeteka

Sedem dni najavljenih in podnajavljenih videoprojekcij v času odprtosti resničnostne razstave (od 11. do 19. ure). V najavljenih uro in dvajset minut dolgih terminih bo Matevž Pucer predvajal izbrane posnetke iz velikega in neurejenega video arhiva DPZN, dokumentarne filme o Breclju in Društvu prijateljev zmernega napredka, posnetke TV-oddaj, Mehkega terorizma in Kopergrounda ter doslej javnosti nepredvajane vznemirljive prizore kopanja kardinala Franca Rodeta v Istrskih toplicah. Podroben program najavljenih terminov bo pred začetkom Brecljevanja objavljen na spletnih straneh www.cd-cc.si/brecljevanje in www.dodogovor.org. Podnajavljene termine bomo objavljali sproti na spletni strani www.brecljevanje.org. Na tej strani bo osem ur dnevno dostopen tudi neposreden prenos resničnostne razstave-instalacije Middle brother. Vsebina nenajavljenih terminov bo zajeta iz arhiva DPZN, določal jo bo iz poljubnih »baz« Matevž Pucer, na DVD-jih jo bo prinašalo obiskovalstvo razstave.

Dvorana M 3, 4, brezplačne vstopnice

 

Vse dni od 11. do 19. ure

PSGP recepcija: Iztok Krkoč

Dolgoletni Receptor DPZN bo uradoval v Psihosocialni glasbeni poslušalnici, kot to počne v Kopru na vhodu v MKSMC že devetnajsto leto. Prinesel bo del svoje velike zbirke zgoščenk. Vmes bo tudi celotni opus Francija Blaškovića. Glasba bo sproti predvajana tudi na spletnem radiu. Obiskovalstvu na voljo bodo tudi stripi, računalnik in pepelniki.

Vhod v Malo galerijo

 

Spremljevalni program

ČE, 5. aprila, ob 12. uri

Konferenca za novinarstvo in performans

Marko Brecelj bo pojasnil koncept in posameznosti Brecljevanja in zbranemu novinarstvu predstavil tudi svoj novi klobuk, prikrivalec pleše, in slabo uro star video Pri najljubšem učencu moje mame.

Klub CD, prosti vstop

 

NE, 15. aprila

Ob 18. uri: Namestitev fičotov v Malo galerijo
Uro pred sončnim zahodom: Postavitev šotora na strehi CD

 

Vsak dan od 10. do 11. ure: Kolenovalni pohodi po Ljubljani (start in cilj Mala galerija)

Vsak dan od 13. do 15. ure: Poziranje Marku Kovačiču za kip glave, Mala galerija

Nenapovedljivo: Mehkoteroristično človekoljubje na zaposlenih, obiskovalstvu in nastopajočih drugih prireditev CD

 

Besedilo: Marko Brecelj

 

 

 

Povezani članki: