Napovedujemo Puta Madre Brothers

Puta Madre Brothers

»Edina boljša stvar od one-man benda …

je bend iz one-man bendov!«

Amazing One Man Band (Urugvaj)

 

Čeprav bi človek po imenu, glasbi, videzu … zasedbo Puta Madre Brothers povsem razumljivo najraje porinil tja nekam v Srednjo ali pa Južno Ameriko, pa temu ni tako. Trije gringoti, od katerih je vsak nekakšen odštekan »one man bend« s prefinjenim občutkom za primitivni rock’n’roll in glasbo mehiških mariačijev, prihajajo iz Avstralije, ki pri tistih, ki se vsaj malo spoznajo na rock’n’roll sceno v svetovnem okviru, že od nekdaj velja za leglo prvinskega rock’n’rolla. Fantje so na odru opremljeni kot se spodobi za največji »one man band« na svetu, vsak izmed članov vehementno drgne svojo kitaro ali bas, hkrati pa še opleta po bobnu in še kakšnih drugih delčkih in kosih tolkal. Iz svojih instrumentov in grl jim uspe (sploh pa v živo!) iztisniti prav posebno štimungo, nekakšen garažni rock’n’roll, poln različnega smetja, vse skupaj pa še začinijo s srce parajočimi zvoki mariačija in oplemenitijo z malo vedno »in« hrupa in škriparije za bolj zahtevne poslušalce, in to je to.

V drugi polovici lanskega leta so Puta Madre Brothers v lastni produkciji v kuhinji enega izmed članov v štirih dnevih posneli svoj debitantski album, ki je izšel pri založbi Baboso Records. Naslov plošče je jasen, glasen in kot pritiče avstralskim meksikancem, v špančini, Queso Y Cojones oziroma Sir in jajca (pa ne tista od kure). Na plošči je štirinajst komadov in v njih je najti vse; od podivjanih instrumentalov do bolj ali manj milega večglasnega prepevanja v španščini, vsem komadom pa daje skupni pečat enkraten zvok skupine, ki mu sami pravijo kar mexi-motown.

Puta Madre Brothers so: Anto Macaroni (vokal, kitara in bobni), Pikkle Henning (vokal, bas kitara in bobni), Renato Vacirca (vokal, kitara in bobni). Eden napol Italijan, drugi ima vikinške korenine, po tretjemu se pretaka mešanica valižanske in avstralske krvi, vsem pa je skupno, da so odraščali v Melbournu in igrali v množici obskurnih (jazz, rock’n’roll, noise, kalipso … vsemogočih) bendov, potem pa zbrali vse najboljše koščke osebnih zgodovin vsakega od trojice glasbenikov in vse skupaj pretresli in premešali v avstralsko meksikajnarsko rock’n’roll godbo Puta Madre Brothers. Enoglasni so v tem, da je na njihovo glasbo najbolj vplival Tom Waits, poleg njega pa še naslednja velika imena od tu in tam: Jelly Roll Morton, Nina Simone, Etta James, Johnny Cash, Arthur Lyman, Lightnin Hopkins, Son House, Run DMC, Jon Spencer …

Že iz zgodbe o nastanku njihove prve plošče je jasno, da imajo fantje radi stvari v svojih rokah. Po uspehu prve plošče Queso Y Cojones , so se začele za njih zanimati večje založbe in veliki festivali, vendar to ni zanje, ne zanima jih kariera in podobne kapitalistične domislice, raje skladajo svoje mexi-motown garažarske komade, z googlom prevajajo tekste pesmi v španščino, jih potem pri nekomu doma sami posnamejo, sproducirajo in na koncu prodajajo na koncertih, ki se nikakor ne dogajajo na stadionskih prizoriščih.

 

PUTA MADRE BROTHERS (AVSTRALIJA)

Mexi-motown garažarji iz Avstralije v torek, 24. 4. v Menzi pri koritu ob 21h.

POZOR: FV začenja TOČNO!!! zato ne zamudite !!

 

Rock’n’roll, tekila & Viva Zapata!

 

 

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.