Napovedujemo festival Godibodi

Festival Godibodi

Festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi je v štirih letih postal sopomenka za kakovostno glasbo in celovito koncertno doživetje. Jubilejni, peti festival bo od 17. do 21. aprila na več prizoriščih po Sloveniji vnovič ponudil izvrsten in raznolik program. Glavni prizorišči v Ljubljani sta Oder pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana in Hostel Celica. Koncertno dogajanje se s tradicionalnega spomladanskega Godibodija v Ljubljani širi v kranjsko Hišo Layer, v mariborski Jazz klub Satchmo in kulturni center Pekarna – MC (Klub 2012).

V sklopu festivala Godibodi se bo od srede 18. aprila do sobote 21. aprila na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana na štirih koncertnih večerih zvrstilo osem glasbenih skupin. Katice, Klarisa Jovanovič & Della segodba, Jazoo, Pinela, Neomi, Katja Koren, Nula Kelvina in VolkFolk bodo predstavili svoj svež, nekateri celo še neobjavljen repertoar. Omenjeni izvajalci bodo navduševali s svojo inovativno glasbeno ustvarjalnostjo in predstavili tako avtorsko glasbo kot sodobne priredbe ljudske glasbe. Glasbena zadruga Celinka, soorganizator Godibodija, bo v  tem času izdala kar sedem novih zgoščenk nastopajočih na festivalu. Med temi tudi prvenec skupine Pinela, ki nosi naslov ‘Govori z mano’.

GODIBODI 2012 V LJUBLJANI, MARIBORU IN KRANJU, 17. april – 21. april 2012

www.godibodi.si


Prizorišča:

Oder pod zvezdami – Lutkovno gledališče Ljubljana (LJ)

Hostel Celica (LJ)

Layerjeva Hiša (KR)

Jazz Klub Satchmo (MB)

Kulturni center Pekarna – MC (MB)

 

Pinela

Skupina Pinela si je ime sposodila pri vinski trti. Kot vinska trta, ki se je na svoji več tisočletij dolgi poti iz stičišča Azije in Evrope do naših krajev ves čas spreminjala in se vedno znova prilagajala na nova okolja, tudi na glasbo Pinele vplivajo različne poti: njenih glasbenikov, njihovih življenjskih zgodb, potovanj.

Matejo, pevko in avtorico večine besedil, je v zadnjih letih denimo prevzela (zahodna) Afrika in tamkajšnja glasba. Kitarist Luka, ki ji pomaga z uglasbitvijo pesmi, eno od njih, iz katere je tudi naslov albuma Govori z mano, odigra na ngoni, glasbilo iz Malija. Pri ustvarjanju glasbe in njenem igranju sodelujeta še tolkalec in bobnar Blaž ter basist Žiga: prvi si ponekod pomaga tudi s pripomočki iz Kube, drugi zabrenka po ukulelah, ki izvirajo s Havajev. Vendar glasba Pinele zagotovo ni afriška, kubanska, havajska, … Kakor tudi ni avtohtona, samonikla, ampak pridelek četverice glasbenikov.

Pinela so:

Mateja Bedenk Košir – vokal,
Luka Ropret – kitara, ngoni,
Žiga Golob – kontrabas, ukulele,
Blaž Celarec – bobni.

 

Pinela – Drevo:

Avtor glasbe: Mateja Bedenk Košir, Luka Ropret

Avtor besedila: Mateja Bedenk Košir

Avtor aranžmaja: Mateja Bedenk Košir, Blaž Celarec, Žiga Golob, Luka Ropret 

Za dodatne informacije sem dosegljiva na spodaj navedenih kontaktih. Več o letošnjem festivalu Godibodi pa lahko najdete na www.godibodi.si

Povezani članki:

Značke: