ŠKUC praznuje 40 let

ŠKUC

Letos ŠKUC praznuje 40. obletnico svojega bogatega delovanja. Nastal je leta 1972, tudi kot posledica slovenskega študentskega gibanja med leti 1968 in 1972, ki je zahtevalo družbene spremembe in nasprotovalo obstoječemu družbenemu sistemu. Škuceve ustvarjalke in ustvarjalci so bili med prvimi na mnogih področjih alternativne kulture v Sloveniji in tedanji Jugoslaviji: glasbe, likovnih in intermedijskih umetnosti, gledališča, filma in literature. Zelo pomembna področja delovanja so tudi LGBT gibanja, založništvo, informiranje mladih, zdravstvene preventive, socialne, festivalske in klubske dejavnosti. V ŠKUC-u so se formalno organizirala tudi prelomna družbena gibanja, delujoča v osemdesetih letih.

Leta 2012 se soočamo z novimi izzivi: napovedanim in dejanskim krčenjem sofinanciranja kulturnih programov, ukinitvijo samostojnega Ministrstva za kulturo in negotovo realnostjo ustvarjalk in ustvarjalcev. Vendar v ŠKUC-u vztrajamo kot dokaz, da ustvarjalnost, izvirnost, pogum in težnje po spremembah živijo ne glede na politične, ekonomske ali druge omejitve.

Štirideseto obletnico bomo počastili s štirimi cikli dogodkov, vsak cikel se bo dogajal v drugem letnem času. Vsak cikel bo sestavljajo deset brezplačnih kulturnih dogodkov, skupno štirideset, s katerimi vam bomo predstavili sekcije in programe Društva ŠKUC. Prvih, zimskih deset bo potekalo med 3. 3. in 17. 3. 2012. Obiskali boste lahko delavnice, predavanje, literarna branja, filmske projekcije in razstavo, na katerih bo vstop prost. Zadnji dan bomo naše druženje zaključili z zabavo.

Ob 40. obletnici smo pripravili tudi knjižico razglednic, ki prinaša štirideset foto utrinkov iz bogatega delovanja ŠKUC-a v vseh teh letih. Želimo dokazati, da kultura ostaja pomembno sredstvo upora in gonilo družbenih sprememb.

Več na www.skuc.org.

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: