Predstavljamo festival Druga godba

Druga godba 2012

Letošnji 28. mednarodni festival Druga godba, katerega predpremiero smo doživeli že v januarju s koncertom The Walkabouts, se ponovno zaganja v mesecu mladosti. Tokrat Druga godba zaseda torke, četrtke in sobote, vsakega po dvakrat. S terminom festivala se prilagaja programskim partnerjem in želi soustvarjati glasbeno dogajanje v prestolnici na način, ki je prijazen dobre glasbe željnim obiskovalcem.Ti si lahko po našem neskromnem prepričanju ponovno oblizujejo prste v pričakovanju na maj.

Ker je letošnji festival povezan z amuletom, pričakujemo, da bo festival postal zavetišče tako od dela utrujenih, kot dela željnih ljubiteljev godb ali pa le družbe iščočih duš. Konec koncev Angleži pravijo, da smo se ponovno kvalificirali med najboljše festivale planetarnih godb. Obljubimo lahko, da ne bomo počivali na lovorikah.

Čast odprtja in zaprtja festivala tokrat pripada Klubu Cankarjevega doma, kjer se bomo ogrevali pred nadaljevanji v večjih dvoranah in kjer bomo lahko v orientalskem ozračju premleli kje smo bili in kam želimo v prihodnosti. Tako bomo za začetek okusili prah zaprašenih cest in prisluškovali pravim zgodbam s skupino, ki se ne dela Francoza, ampak je rajši Jimmy, še rajši pa Moriarty. Jack Kerouac ima enega junaka Moriartyja, bend Moriarty jih ima kar sedem. Nato se bomo pustili omedleti od srce parajočih retro zvokov soula, bluesa in latin swinga producentskega maga Quantica in usodno privlačne dive britanskega soula Ms. Alice Russell. Oder bosta varovala postavna Kolumbijca z imenom Combo Bárbaro. Če bo prvi drugodbeni četrtek utopljen v znoju evforičnih plesalcev, bo prva sobota trdno prikovana na sedeže, saj bo večer napolnjen z milimi zvoki portugalskega hrepenenja in odkritja novega angelskega glasu skupine Madredeus, pevke Beatriz Nunes. Madredeus bodo koncert posvetili svoji obletnici. V 25-ih letih se tretjič vračajo v Ljubljano, po nastopih na Drugi godbi v Križankah in dveh zaporednih razprodanih koncertih v Gallusovi dvorani, kjer se nam prerojeni tudi tokrat predstavijo. S tem koncertom bomo zaključili prvi teden festivala.

Teden, ki bo vmes, bo Druga godba sicer še vedno na istem novem naslovu (Trg Prekomorskih brigad 1), vendar v drugem mestu. Tako bo v svoj drugi teden zakorakala po kreativnem lobiranju na Jazz festivalu Cerkno (katerega zavod ravno tako domuje na omenjenem naslovu). Tam bo ekipa DG novačila občinstvo za Afriko in od tam izvirajoče godbe, ki se bodo muzale na najbolj tradicionalnem večeru festivala – afriškem seveda. Tisti četrtek bomo padali v trans z Jagwo Music iz Tanzanije in se spominjali Andyja Palacia, ko bomo poslušali Aurelia in njegov Garifuna Soul Band iz Hondurasa. Benda, ki sta navdušila že na festivalih kot sta znamenita Roskilde in Womad, bosta prvič nastopila v istem večeru, na filmskem odru Katedrale Kina Šiške. V Cerknem pa zagotovo ne bo potrebno novačiti za ogled Kimma Pohjonena, saj je ravno tam nazadnje nastopil pri nas. Dokumentarni film Soundbreaker, ki je ravno prejel nagrado na filmskem festivalu Montrealu, je zgodba o umetniku in njegovi harmoniki, ki se sliši pod ledom finskega jezera, med poljedelskimi mašinami angleškega podeželja, na ringu rokoborskega dvoboja, na odru s Kronos Quartetom in še marsikje drugje. Vredno ogleda in posluha, ker bo prvič in samo tokrat v ogled, ekskluzivno za Drugo godbo na njen drugi torek. Druga sobota pa ostaja zvesta tradiciji zadnjih let. Spet bomo kaj ušpičili za otroke, Irena Tomažin bo popoldanski iT v ZRC Sazu, festival pa bo, kot zapisano v uvodu, sklenjen orientalsko, celo mistično z mojstrskim duom Erkana Oğurja in Derye Türkana in pesmimi iz Bosne, Srbije, Makedonije v izvedbi Amire in njenega malega orkestra na čelu z zvezdo na klavirju, ki mu pravijo Bojan Z. Amulet bo razkrit.

A pravzaprav se takrat še ne bo povsem končalo, saj bo tudi Druga godba pozdravila festival Nasmeh Koreje. O tem in o drugih drugogodbenih peripetijah, recimo kako priti na barko, ki pluje po Ljubljanici, na njej pa radostni Jagwa Music v živo, pa na novinarski konferenci, ki bo 24. aprila ob 11.30 ponovno v gosteh v dvorani Lili Novy.

Več informacij o koncertih ter nastopajočih najdete na spletni strani Zavoda Druga godba www.drugagodba.si, spletni strani CUK Kino Šiška www.kinosiska.si ter na spletni strani Cankarjevega doma www.cd-cc.si.

Program letošnje Druge godbe je pripravil programski odbor Zavoda Druga godba, ki ga sestavljajo Bogdan Benigar, Rok Košir, Srečko Meh in Zoran Pistotnik.

http://festival.drugagodba.si/

 

Program 28. mednarodnega festivala Druga godba / Ljubljana, od 8. do 26. maja 2012

Torek, 8. maj, ob 20.30, Klub CD, Cankarjev dom

MORIARTY (Francija, ZDA)

 

Četrtek, 10. maj, ob 21.00, CUK Kino Šiška

QUANTIC and ALICE RUSSELL with the COMBO BARBARO (Velika Britanija/Kolumbija)

 

Sobota, 12. maj, ob 20.30, Gallusova dvorana, Cankarjev dom

MADREDEUS (Portugalska)

 

Torek, 22. maj, ob 21.00, CUK Kino Šiška

KIMMO POHJONEN: SOUNDBREAKER (Finska) – filmska projekcija

 

Četrtek, 24. maj, ob 21.00, CUK Kino Šiška

JAGWA MUSIC (Tanzanija), AURELIO & The Garifuna Soul Band (Honduras)

 

Sobota, 26. maj, ob 18.30, ZRC SAZU

IRENA TOMAŽIN (Slovenija)

 

Sobota, 26. maj, ob 20.30, Klub CD, Cankarjev dom

ERKAN OĞUR & DERYA TÜRKAN (Turčija), AMIRA (BiH)

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.