Opomnik: dEUS in Little Trouble Kids danes v Kinu Šiška!

dEUS

V sodelovanju Channel Zera in Kino Šiška v Ljubljano prihajajo belgijski rock eklektiki dEUS. Na odru Kina Šiške bodo v okviru evropske turneje in odličnega novega albuma »Keep You Close« nastopili v četrtek, 1. marca 2012. Na nastopih jih bo spremljala mlada belgijska zasedba Little Trouble Kids, s katero nam bodo odstrli še zadnjo tančico v pogled na sodobno ter še vedno tesno povezano belgijsko glasbeno dogajanje.

dEUS
 že dve desetletji zasluženo veljajo za vodilne stilistične rock ikone na belgijski glasbeni sceni, na kateri je bogato glasbeno dogajanje, ki je kipelo čez državno mejo, uspešno zadržalo tudi veliko mero samosvoje mentalitete. Ob boku artistov Front 242, Vaya Con Dios, dEUS, DAAU, Jacques Brel, Plastic Bertrandechnotronic, Soulwax, 2 Many DJ’s, Zita Swoon (Moondog jr.), Das Pop, Millionaire, 2 Unlimited in drugih se je v začetku 80ih mednarodno proslavila tudi gramofonska založba PIAS (Play It Again Sam), ki je sprva lansirala predvsem evropske izvajalce trde elektronske ritmike (med njimi tudi našo Borghesio).

Sicer pa glasbeno pot, ki so jo dEUS prehodili do danes, lahko delimo na dva dela; najprej na jazz rock eksperiment v 90-ih z nenehno spreminjajočo se postavo, ki je zakrivila tri odlične albume Worst Case Scenario, In a Bar under the Sea in The Ideal Crash, ter na obdobje po nekajletni pavzi, ko so z albumoma Pocket Revolution in Vantage Point pristopili k bolj konvencionalnemu, klasicističnemu romantičnemu rocku, ki pošteno razsaja tudi na letošnjem, z atmosferiko premazanem in orkestralno nabrušenem albumu Keep You Close (Universal / PIAS). www.deus.be

Noise-pop zasedba Little Trouble Kids se komajda leto in pol po svojem srditem debiju lahko pohvali z bogatimi izkušnjami igranja v živo. Moško-ženski duet, ki je v Belgiji in na Nizozemskem tako rekoč čez noč preskočil v večje dvorane in festivale, pripravlja nov album »Adventureland«, ki bo izšel v začetku letošnjega februarja. S silovito energijo v živo v minimalistični zasedbi – kitara, stopalka in dva harmonična glasova, jima je pod vplivom producenta Micha Voldersa (Vermin Twins) uspelo iz svojih alternativnih tolkal in golega minimalizma potegniti kar največ. »Adventureland« tako ustvarja mračno, hkrati pa očarljivo vesolje, ki prinaša na smrt iskrene pesmi, besneče rife in neustavljive ritme na točki, kjer bi  lahko trčili tudi zasedbi ”The White Stripes” in ”Sonic Youth”.

Povezani članki: