Alternativni astronavti – Primus v Pordenonu

Primus

Italija / Pordenon Palasport Forum
23.03.2012

V nam bližnjem Pordenonu v Italiji so svojo letošnjo evropsko turnejo začeli Primus, rockovske alternativne legende iz San Francisca. V nepopolnjeni dvorani so malo po deveti uri zvečer na vseskozi temačni oder z dvema velikima napihnjenima astronavtoma in velikim, a na žalost rahlo premalo visoko-resolucijskim ekranom (na katerem so se projekcije v redu videle iz daljše razdalje, medtem ko smo iz bližnjih perspektiv gledali kocke) stopili vesoljski znanstveno glasbeni fantastiki Ler, Les in Jay.

Those Damned Blue-Collar Tweekers! Že otvoritveni komad je na(povedal), da bo večer imeniten. Primerno in ne preveč glasno a dovolj jasno ozvočenje, z obveznimi sub-wooferji pod odrom, so skozi celotni koncert nudili uživaški prenos zvoka do ušes obiskovalcev.  Sledil je Duchess and the Proverbial Mind Spread in postalo je jasno, da si bodo Primus pri izvedbah privoščili obilico improvizacijskih in solističnih izletov v onostranstvo, kjer je seveda tako kot vedno briljiral fenomenalni basist Les Claypool, pa tudi kitarist Larry LaLonde ni veliko zaostajal. Bobnar Jay Leno je prikazal, da je ob vseh svojih izkušnjah pri igranju s Colonel Claypool-om (Sausage – originalna zasedba Primus, Holy Mackerel, Colonel Les Claypool’s Fearless Flying Frog Brigade) pravi izbor za nadomestitev Tima Alexandra. Legendarni Wynona’s Big Brown Beaver je dvignil temperaturo in publika v sprednjih vrstah je podivjala. Nepopolnjena dvorana je omogočala lahkotno menjavanje in spremljanje koncerta iz različnih vizualnih ter slušno zvokovnih pozicij (prve vrste, pred mešalno mizo, tribune, spodnja zadnja tribuna). Sledili so dolga izvedba American life, menjava instrumentov ter Over the Falls, fantastična improvizacija Whamola (and drum jam) in Eleven. Prvi set so Primus zaključili z izvrstno verzijo komada  Jerry was a Race Car Driver in najbolj divjim norenjem publike v prvem delu. Po številu komadov ne, po izboru, dolžini, kvaliteti in odzivu obiskovalcev pa fantastični prvi set.

Primus odidejo, dvorana ostane zatemnjena, skozi celotno pavzo sledi projekcija risank Popaj.

Drugi set je bil v celoti (od A do Ž in še kaj) namenjen novemu albumu Green Naugahyde. Za poznavalce albuma izvrsten vpogled v ploščo, za nekatere nepoznavalce pa (pre)težka (pre)izkušnja. Takoimenovani Frizzle Fry part 2 je pričakovano odvrnil publiko od norenja in jih preusmeril k pozornejšemu poslušanju ter s spremljanjem raznoraznih projekcij k dodatnemu hipnotičnemu vizualnemu užitku. Seveda je tudi novi album doživljal preobrazbe, improvizacije in izlete skupine v neznano ter znano vesoljno glasbeno zgodovino, k svojim inspiracijam in vzornikom. Med komadom Eyes of the Squirrel so si tako na primer privoščili improvizacijo, katero bi lahko imenovali tudi navidezna izvedba On the Run Pink Floydov na bobnih, basu in kitari (original na čineli in sintetizatorjih), da ne omenjamo ostalih psihedeličnih izletov Claypoola – npr. tistega, podobnega onemu iz priredbe komada Tomorrow Never Knows skupine The Beatles, katero je igral s svojo zasedbo Frog Brigade.

Dodatek je bil sestavljen iz materiala albuma Frizzle Fry. Najprej Groundhog’s Day, nato pa je navdušil Too Many Puppies. Primus so odšli z odra, luči so se nemudoma prižgale in petnajst minut do polnoči je bil koncert neizogibno končan. Kaj pa Thomy the Cat, My Name is Mud, John the Fisherman, pa kakšen komad z albuma Antipop? Mogoče uspe kateremu drugemu občinstvu od benda izvabiti še drugi bis.

Ne morem mimo občutka, da bi lahko glede na obisk Slovencev Primus slišali in videli tudi pri nas – Kino Šiška bi bila kar primerno prizorišče. Pohvalim lahko tudi prijaznost italijanskih organizatorjev, še zdaleč pa ne visokih cen piva = enga jeurja = 5EUR. Italijanska stalnica ostaja tudi prodaja majic: znotraj drage originalne, zunaj poceni »oriđinalli«.

Primus, ne dajte se, takih eksplozij hočemo še! Primus – still defying the Laws of Tradition!

Tekst: Mick der X-Al-San
Fotografije so nam posredovali organizatorji koncerta, objavljamo jih z dovoljenjem avtorja. 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: ,