V Zagreb prihajajo Wilco!

Wilco (foto: Zoran Orlić)

Wilco so brez dvoma kultna zasedba. Tako zaradi svoje specifike kot zaradi trdoživosti in brezkompromisnosti v produkciji vedno novih, konstantno pritegljivih albumov. Z renoviranjem svoje zvočne paradigme in neumornosti svojega nenavadno živega upesnjevanja ameriške duhovne in geografske krajine, dokazujejo, da duh ‘americane’ ni stvar okostnelosti zvočnih vzorcev, ampak primarno načina doživljanja, načinu življenja in mišljenja, načina dojemanja zvoka in besede. Za nekatere so Wilco indie, za druge country, folk, za tretje alternativni rock in za četrte vse to. Slednjim je potrebno dati prav in reči, da so še veliko in predvsem več.

V svojih komadih se lotevajo pronicljivih in poetičnih predelav impulzov, ki izvirajo iz globoke tradicije ameriškega malega človeka, politične manipulacije in nenazadnje državne moči, povezane z univerzalnimi človeškimi občutenji ljubezni, jeze, izgubljenosti, nostalgije – dokončajte sami. Pri tem pa poetično ni mišljeno v banalnem, ozkosrčnem smislu zastarele percepcije trubadurjev – poetično je tudi v glasbi, zvočnih inovacijah, eksperimentih, preciznosti in posebnemu posluhu za spajanje vplivov v harmonične, raznovrstne in tako tudi vznemirljive celote.

Band obstaja od leta 1994, v tem obdobju pa so izdali 9 studijskih albumov. Med njimi je dosti lažje najti presežke kot kikse. Pravzaprav ni albuma, ki bi kot celota deloval zgrešeno. Sumerteeth in Yanke Hotel Foxtroth v indie ropotarnici veljata za klasiki. Univerzalno odobravanje kritikov pa je doživel tudi lanski The Whole Love, na katerem se znova srečujemo s težko poimenljivo inovacijo, težko ujemljivo konstanto duha zasedbe.

Wilco prihajajo v Zagreb, 11. marca letos. Nastopili bodo v Paviljonu 9 Zagrebškega velesajma, ki se nahaja v središču mesta. Sprva je bil koncert načrtovan na manjši lokaciji, vendar je bil zaradi velikega interesa prestavljen v omenjeni prostor, ki sprejme približno 2000 obiskovalcev. Koncert organizira ekipa INmusic festivala in 11. marec bo pomenil nekakšno predigro pred festivalom na Jarunu 29. in 30. junija letos. Projekt traja že 6. leto in ponuja alternativen in dostopen kontakt z najuktualnejšimi in vplivnimi izvajalci aktualne alternativne globalne produkcije.

 

Vstopnice:

Vstopnice za koncert Wilcov je mogoče naročiti na tem spletnem naslovu.

Cena v predprodaji znaša 200 kun s poštnino, (približno 27 EUR), na dan koncerta pa v primeru, če koncert ne bo prej razprodan, 220 kun (približno 29 EUR).

 

 

 

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.