Utrip dežele v Cankarjevem domu – Dulsori

Dulsori

Ljubljana / Cankarjev dom / Gallusova dvorana
10. 2. 2012

V petek zvečer je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nastopila korejska tolkalna skupina Dulsori (kar pomeni utrip dežele). V napovedniku so bili opisani tako, da jim z omamnimi ritmi tolkal in bobnov ter prevzemajočimi glasovi in dinamično koreografijo uspeva navdušit občinstvo po vsem svetu. Sodeč po videnem in slišanem jim je tudi v Ljubljani uspelo.

V Ljubljani je zasedba pripravila predstavo Binari z dobrimi željami za vse ter hkrati tudi odprla festival Nasmeh Koreje, ki poteka zdaj že v tradicionalnem nizu vsakoletnih festivalov oddaljenih kultur v stalni organizaciji Cankarjevega doma. Skupina Dulsori je svoj tokratni nastop začela nenavadno, oder so namreč s svojim energičnim plesom in bobnanjem zavzeli dobesedno iz preddverja, od koder so priplesali pred napol polno Gallusovo dvorano. Že na obrazih tolkalcev je bilo videti, da bo nastop poln nasmehov in prijaznega in neprisiljenega koketiranja z občinstvom. Sedem tolkalcev zasedbe je našemu občinstvu pričaralo duh starodavnih korejskih tradicionalnih praznovanj, saj so se neprestano izmenjevali na tolkalih, vsak izmed njih pa je seveda suvereno in natančno poznal igranje svojega instrumenta. V tradicionalnih belih oblačilih z rdečimi rutami okrog pasov so s svojim igranjem, plesom in občasnim petjem vzdrževali pozornost občinstva. Neverjeten nastop skupine Dulsori je bil poln moči in energije, kjer se neprestano mešajo ritmi, ki pričarajo tudi zvoke iz narave. Za tolkalni slog pungmul, ki ga izvaja skupina Dulsori, se uporabljajo številna tradicionalna tolkala, kot so majhni gongi, ki so narejeni iz kovine in predstavljajo zvoke nebes, ter bobni, ki predstavljajo zvoke zemlje. Od bobnov, ki smo jih imeli priložnost slišati in tudi videti, je zelo zanimiv buk (valjasti boben), pri katerem tolkalci stojijo obrnjeni s hrbtom proti občinstvu in ustvarjajo ritme stoje z dvema palicama in medtem ko postaja vse glasneje in divje, ima lahko poslušalec občutek, da ga bo povozil vlak. In ravno takrat, ko se vse umiri, tolkalci pokličejo občinstvo k sodelovanju.

Vsekakor je skupini Dulsori uspelo zadovoljiti apetite našega občinstva, kjer so vsem prisotnim omogočili, da vsaj za trenutek občutimo navdušenje skupaj z njimi ter se z nasmehi vrnemo v našo vsakdanjost. Seveda to ni bilo vse, skupina je nastop zaključila šele v preddverju Cankarjevega doma skupaj z nekaterimi iz občinstva, ki so imeli dovolj poguma za ples na njihovo dobesedno nasmejano bobnanje. Zvoki inštrumentov in človeškega glasu, ki so bili usklajeni in so ponazarjali zvok zemlje, nebes in človeka, so bili slišani v Gallusovi dvorani tudi še naslednji dan, v soboto.

Vladimir Petković 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: