Neomi – Poglej

Neomi - Poglej

2011, Celinka

V enem izmed hladnejših večerov preteklega poletja je obiskovalcem Šiškatona (op. poletni glasbeni večeri Kina Šiška) julijsko večerni hlad otoplila skupina Neomi. S preprostim in neobremenjenim pristopom do glasbenega ustvarjanja, ki ga je mogoče slišati tudi na albumu, in ki ravno zaradi te preproste, na-izi, nepretencioznosti deluje, poimensko skladno s prvo pesmijo albuma, čudovito.

Srce skupine je Saša Vipotnik, avtorica glasbe in večine besedil, a brez sodelovanja bratrancev, basista Jerneja Kržiča in Tadeja Koširja (kitara), katerima je pred dobrimi petimi leti prvič pokazala zametke nekaterih sedanjih pesmi, bi album zagotovo težje in verjetno tudi kasneje ugledal luč sveta. Skupino sestavljata še bobnar Anže Žurbi in klaviaturist Erik Marenče, pri spremljevalnih vokalih pa bratsko-sestrska naveza Urban in Katja Sever. S pomočjo še enega bratranca Izaka Koširja, frontmana in ustanovitelja skupine The Toronto Drug Bust, so se seznanili s studiom v Helsinkih, kjer so postavili piko na i zvokovni plati albuma. Glasba je prežeta s prepletanjem mirnejših in hitrejših pop kitarskih ritmov (Začarana), obogatenih s pianističnim (Čudovito, Luči so ugasnile, To bitje) in džezovskim prizvokom, ki z dovolj kvalitetnimi, za poslušalca na trenutke ravno dovolj misteričnimi, besedili zapetimi v tretji osebi zaokrožuje melodično celovit album.

S prvim singlom albuma Poglej, družinsko glasbenem nauku za vse otopele in črno-bele, katerih pogled ne seže izza umetno ustvarjenih méja in zidov do mavrice, so poskrbeli, da (vsaj te) pesmi z albuma najverjetneje ne bo mogoče slišati na kakšni preveč v desno nagnjeni radijski frekvenci (zaradi česar si zagotovo ne pulijo las), a sicer bi se ta izredno kvaliteten glasbeni izdelek moral slišati v najbolj poslušanih terminih slovenskih radijskih postaj. Nekako tako, ko se še vedno sliši Olivijine pesmi (Kjer je toplo, Kadar sva sama, Ledena). Razpredanje o tem, da lahko slovenska pop glasbena scena ponudi le malo kvalitetnega je pač že davno pase. Neomi so, še en, odličen dokaz za to.

Polona Černič

Povezani članki:

Značke: , ,