Various artists: Muppets – The Green Album

Various artists: Muppets - The Green Album

2011, Walt Disney Records

Kdor je tekom odraščanja v drugi polovici prejšnjega stoletja kdaj prižgal TV, zagotovo ni mogel zgrešiti Muppetkov, prepoznavnih lutk, ki so se z izvirnega Muppet Show-a razširile v številne druge oddaje, hkrati pa so liki kot so otožni žabec Kermit, nevarno ljubosumna Ms. Piggy in pobesnela zver Animal postale del popularne kulture.

Lani so se Muppetki v velikim stilu vrnili kar na filmska platna, kot del predpremierne promocije pa je izšla tudi pričujoča kompilacija coverjev znanih pesmi iz Muppet Showa, na kateri so sodelovala številna znana imena, recimo Amy Lee, pevka Evanescence, indie ljubljenci OK Go in Weezer, norveški kantavtor Sondre Lerche in številni drugi. Pisani zasedbi primerno tudi priredbe variirajo, od poskočno viralne Mahna Mahna (The Fray) do optimistično umirjene I’m Going To Go Back There Someday (Rachael Yamagata) ali rock nažigačine Night Life (Brandon Saller & Billy Martin). Ne glede na izvedbo pa vse pesmi preveva neke vrste naivna otročja igrivost in nedolžen humor v duhu izvirnikov, kar nakazuje že samo ime ploščka – The Green Album, očitna referenca na glasbene klasike kot so The White Album Beatlov ali Jay-Z-jev The Black Album.

Glasbenih presežkov na albumu sicer ni najti, konec koncev gre le za priredbe preprostih pesmic iz oddaje za otroke, tako da je kompilacija v prvi vrsti namenjena zapriseženim fenom Muppetkov, ki bi radi slišali drugačno verzijo melodij, ki so jih spremljale v otroštvu, ali pa staršem, ki bi najmlajšim radi olajšali prehod iz otroškega sveta glasbe v odraslega. Vsekakor pa bodo znani napevi pričarali nasmeh na obraz vsakega, ki je kdaj potrpežljivo čakal konec Muppet Showa, ko sta z balkona Muppet teatra sitna upokojenca stresala sarkastične kritike videne predstave.

 

Daniel Sheppard

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.