Specialka predstavlja One Man Band Festival

One Man Band Festival

En človek proti glasbi. Ali pa en človek z glasbo. Sam najboljše veš, kaj hočeš. Sam si najbolj samostojen. Ko si sam, si sam zaslužen in sam kriv za vse.

One man bandi so pravzaprav brodolomci v svetu glasbe. Razburkano življenje jih je v nekem trenutku naplavilo na samotni glasbeni otok, kjer so odkrili vse potrebno, da čisto sami oblikujejo svoj glasbeni izraz. Tokrat bodo one man bandi zbrani pod eno streho, kjer bomo slišali, kaj vse lahko počneš sam. Prva edicija One Man Band Festivala bo raziskovala one man bande v vsej njihovi širini. Ne govorimo o klasičnih kantavtorjih – trubadurjih z akustično kitaro, temveč tistih, ki so stopili korak dlje. Tistih, ki lahko zvenijo kot oddaljeno šepetanje ali pa pravi mali orkester.

 

Zack Kouns je eden najbolj zaposlenih sodobnih glasbenih »outsiderjev«. Je vodja benda, performer, avtor, vizualni umetnik, raziskovalec, hudomušnež in skladatelj. Seveda je Kouns multiinštrumentalist in igra tenor in alto saksofon, trobento, banjo ter se seveda poslužuje raznovrstnih naprav s katerimi proizvaja zvok, ki ga sam opisuje kot death jazz. Lirično izhaja iz religije, mitologije, antične zgodovine in romantične filozofije in vsaka od naštetih se na svoj način prebudi skozi različne izraze, od free folka do balad Nicka Cavesqueja in ambientalne elektronike ter svobodnega jazza. Do src ljubiteljev mednarodnih eksperimentalnih, folk in lofi pop gibanj se je prebil z več kot dvajsetimi albumi, ki so izšli za butične založbe, kakršne so Chocolate Monk, Clinical Archives, Wintage, Albert’s Basement, Isle of Man, Hobo Cult, Past Futures in Owness. Od bizarno poslušljivega Michael Jackson: “I Just Can’t Start Loving You do zadnjega albuma The Concealed History of the Coming Races, Kouns ostaja žanrsko neulovljiv. Še vsaj ducat njegovih plošč pa čaka, da bodo ugledale luč sveta.

WEB: http://www.myspace.com/zackkouns

VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=ERHWZLVo0_I

“Our Bodies Washed Up In Storm’s Creek” by Zack Kouns from his 2010 7 through Past Futures:

“God’s Hands on my Forehead” by Zack Kouns, performed in Riga, Latvia on January 18, 2011:

 

Alpha Strategy je mož primitivnih oscilatorskih vezij, starodobnih sintetizatorjev, kričečih vokalov in loopov šlagerjev iz šestdesetih let. Je mož improvizacije na orglah, all head trip in slow beat igranja na steklo, pa tudi violine in harfe. Rory Hinchey ustvarja minljivo in pretresljivo ter obenem strokovno aranžirano glasbo. Svojo nezdružljivo paleto zvokov podaja skozi elemente pop struktur. Alpha Strategy vsebuje energijo eksperimentalnega rock projekta Minimal Man, Patricka Millerja, nenavadne kompozicijske smeri s prvih singlov SPK in črn humor, ki so ga prinašali Cavovi The Birthday Party. Med drugim je Hinchey tudi vodja založbe Owness, kjer se osredotoča predvsem na izide glasb, ki izstopajo iz konvencionalnih založbe Owness, kjer izdaja posnetke, ki izstopajo iz konvencionalnih žanrskih opredelitev, a so vseeno dosledno oblikovani v komade. Je tudi novinar in vodja radijskega programa Collective Voice, kjer je gostil aktiviste različnih nenavadnih in eklektičnih glasb. Na listi njegovih poglobljenih intervjujev najdemo Michaela Giro, Jessico, Jessica Bailiff, Rococo Records, Black Dice, J.G. Thirlwell, Boyd Rice, Matmos, in Excepter.

WEB: www.myspace.com/roryhinchey

OWNESS: http://www.ownness.org/music/

“Append and Divide” by Alpha Strategy from Muck:

“The Listener” by Alpha Strategy (Rory Hinchey) from Shape is Nature :http://www.alphastrategy.net/roryhinchey-thelistener.mp3

 

iT / Irena Tomažin je plesalka, pevka in diplomirana filozofinja, ki se ukvarja s performativno umetnostjo. Zadnjih pet let se posveča tudi svojemu projektu »iT«, v katerem poje, eksperimentira z glasom ter glasbo ustvarja s pomočjo diktafonov in kasetnikov. Prav z »iT« je nastopila na številnih domačih in tujih festivalih ter sodelovala z množico glasbenikov (od Tomaža Groma, Marka Karlovčeca in N’Toka do Liz Allbee, Seijira Murayame in Lydie Lunch). Prisostvovala je tudi v Bast Kolektivu Alda Ivančiča in prav z njim posnela svežo ploščo Crying Games (Zavod projekt Atol, 2011).

BANDCAMP: http://it-irenatomazin.bandcamp.com

 

Tovariš Strmoglavljen je raziskovalec eksperimentalnih in alter folk poljan. Ni mu tuje igranje v zasedbah (Kraški solisti, Kislu grozdje, Bržjast, Barka tone in bele plombe), redno pa se z raznovrstnim naborom inštrumentov in obveznimi nasnemavanji odpravi tudi na samostojno pot.

WEB: myspace.com/strmoglavljen

VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=Kfk2qCUffJ4

VIDEO2: http://www.youtube.com/watch?v=20Ys6P6QdWk

 

 

One Man Band Festival, 17. 1. 2011, 21:[email protected] pri koritu

Nastopajoči: Zack Kouns (usa), Alpha Strategy (can), iT / Irena Tomažin (slo), Tovariš Strmoglavljen (slo)

Vstopnina: 5 € z rezervacijo na [email protected], 7 € na dan koncerta

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/156340407801674/

 

 

 

 

 

 

Povezani članki: